Ekonomija

Spremni za sezonu: Od sjutra prekid radova na glavnim putevima

FOTO: Arhiva

Sjutra se prekida sao obavljanjem radova na glavnim putnim pravcima u Crnoj Gori, saopštio je Pobjedi direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača. On je poručio da su crnogorski putevi spremni za glavnu turističku sezonu. Predsjednik Odbora Udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević je istakao da je ovo prva godina kad se može dati jedna dobra, pozitivna ocjena za putnu infrastrukturu koja je dočekala goste, s obzirom na to da, kako je naveo, gotovo da nije bilo zastoja na putevima i turistički promet se odvijao od predsezone do sada bez ikakvih smetnji.

“Završeni su radovi po programu redovnog održavanja magistralnih i regionalnih puteva. Kroz ovaj program izvršeno je asfaltiranje pojedinih dionica na magistralnim putevima kao i krpljenje tzv. udarnih rupa na kolovozu, obilježavanje horizontalne signalizacije, zamjena i postavljanje nedostajuće vertikalne signalizacije, kao i košenje putnog pojasa”, kazao je Parača Pobjedi.

On je dodao da su, pored ovog, završeni i projekti rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva kao što su izgradnja bulevara Donja Gorica, rekonstrukcija 13 kilometara puta od Ulcinja do Kruta i rekonstrukcija puta od Krsca do Međuvršja.

“Završena je i sanacija mosta Trmanje na putu Podgorica – Kolašin, sanacija klizišta Debeli Brijeg na putu Herceg Novi Debeli Brijeg i sanacija nestabilne kosine Sutjeska na putu Andrijevica Plav”, kazao je Parača.

Nnajavio da se sjutra prekida sa obavljanjem radova na glavnim putnim pravcima.

“I nakon nekoliko dana daćemo nalog da se konzerviraju gradilišta koja se nalaze na glavnim putnim pravcima kao što je projekat rekonstrukcije magistralnog puta Ribarevine -Bijelo Polje u dužini od 3,1 km”, rekao je Parača.

On je naveo da neće biti prekida radova na rekonstrukciji puta Berane-Kolašin, dionica Lubnice -Jezerine u dužini od 14 km sa izgradnjom tunela dužine tri km, koji treba da budu završeni do kraja naredne godine.

“Neće se prekidati ni radovi na rekonstrukciji puta Berane -Petnjica, druga faza od Berana do ulaza u Petnjicu u dužini od 11,4 km. Radovi na ovoj dionici treba da se završe do oktobra ove godine”, istakao je Parača.

Prema njegovim riječima neće biti prekida radova ni na obilaznici Rožaje druga faza.

“Radovi na obilaznici treba da se završe do početka naredne godine. Nastaviće se i sa rekonstrukcijom magistralnog puta M-6 Trubjela – Vilusi u dužini od oko 18 km. Planirano je da radovi na ovom putu budu završeni do kraja godine”, kazao je on.

Parače naglašava da se neće prekidati ni sa radovima na izgradnji puta Vrulja -Mijakovići u dužini od šest kilometara. Radovi na ovoj putnoj dionici treba da se završe do kraja naredne godine.

U narednom periodu neće se prekidati ni sa radovima na putu Pljevlja – Metaljka prva faza u dužini od 17 km. Planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja naredne godine.

Parača smatra da je crnogorska putna infrastruktura u dijelu državnih puteva (regionalni i magistralni) na nivou putnih mreža u regionu za ovu vrstu puteva.

“Naš cilj je da putevi budu na nivou evropskog kvaliteta ove kategorije. Svi rekonstruisani putevi su rađeni po najjačim evropskim standardima i uporedivi su sa njima, a najbolji primjer je put Podgorica – Cetinje Budva koji je od strane mnogih ocijenjen kao evropski standard”, naglasio je Parača.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević ove godine je zadovoljan stanjem putne infrastrukture koja je dočekala turiste.

“Smatram da je ove godine koordinacija između Odbora za turizam PKCG, Uprave za saobraćaj i odgovornih ljudi iz javnog sektora koji se bave izvođenjem radova i održavanjem putne infrastrukture dala dobre rezultate i da je ovo bila prva turistička predsezona u kojoj izvođenje radova na putevima nije ometalo turističke tokove”, kazao je Ivančević Pobjedi.

Prema njegovim riječima, nije bilo zastoja na putnim pravcima prema aerodromu, niti prema hotelima, kao ni na saobraćajnicama koje vode ka odredištima gdje se izvodi izletnički program.

“Što se tiče izvođenja radova, nema nekih velikih prigovora. Mislim da je trebalo malo drugačije riješiti put prema Bosni i Hercegovini od Nikšića, da tu ima zastoja, a na putevima kojima se kreću turisti uglavnom prema turističkim odredištima i prema odredištima gdje se izvode izletnički programi gotovo da nije bilo zastoja i turistički promet se odvijao od predsezone do sada bez ikakvih smetnji”, naveo je Ivančević.

On je istakao da je ovo prva godina kad se može dati jedna dobra, pozitivna ocjena za putnu infrastrukturu koja je dočekala goste, što je, kako je kazao, rezultat dobre koordinacije i saradnje između Odbora za turizam PKCG i nadležnih iz javnog sektora koji su zaduženi za putnu infrastrukturu.

Ivančević je ipak upozorio da je prepreka daljem unapređenju i povećanju obima turističkog prometa slaba propusnost i nedovoljni kapaciteti na putnim pravcima duž jadranske obale.

On smatra da saobraćajna komunikacija prema centralnom i sjevernom regionu, pogotovo završetkom dijela auto-puta između Podgorice i Kolašina, otvara jako velike mogućnosti kada je razvoj turizma u pitanju.

“Ali, na komunikaciji od Aerodroma Tivat prema jugu i sjeveru dolazi do velikih začepljenja, zastoja i smatram da je prvi osnovni zadatak da se uradi bulevar od Tivta do Jaza”, rekao je Ivančević.

On je dodao i da prioritetno treba uraditi i treće trake prema Baru i Ulcinju i time pokušati eliminisati saobraćajnu gužvu koja je na ovim putnim pravcima velika čak i u junu.

“Možete misliti što će se dešavati u julu i avgustu i mislim da će to otežavati i donijeti velike probleme u odvijanju turističkog i uopšte saobraćajnog prometa”, saopštio je Ivančević.

On je naveo da su turistički radnici na posljednjoj sjednici Savjeta za turizam, od premijera Duška Markovića, koji je i predsjednik Savjeta, dobili obećanje da se od jeseni planira izgradnja bulevara od Tivta do Jaza i početak izgradnje trećih traka od Budve prema Baru i Ulcinju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Pred sezona je od marta do maja, sezona od maja do septembra. Do novembra je postsezona. Dok vi ovo naučite nas će pokriti zelena trava zaborava..

Flojd
Gost
Flojd

A veli kralj da nije bilo zastoja u predsezoni.. aaaaaaaaaaaaaa
Što to ne kazete onima sto zakasniše na avion kad se asfaltirao Virpazar!
Jeli vi mislite da su Crnogorci bravi pa da ce vam povjerovati u tu priču

djuradj
Gost
djuradj

…Trubjela – Vilusi se sad asfaltira…sramota…bacili su preko mjesec dana , nisu radili NISTA, i sacekaju jun mjesec da asfaltiraju…

Daka
Gost
Daka

Okolni put Lepetane – Stoliv je u katastrofalnom stanju. Ima dio puta oko 100 m dje se ne mogu mimoici dva auta,oni koji neznaju i ako ne stanu ako im iz drugog pravca ide auto naprave kolaps.

Mark
Gost
Mark

Ispada da se radovi nidje ne prekidaju.Necuveno je da se radovi nastavljaju na putnom pravcu Trubjela-Vilusi u duzini od 18 km.Koja blamaza za turiste i nas gradjane koni idemo tim pravcem.Turiste koji ulaze u CG iz pravca Trebinja,Bilece docekuje haos u duzini od 18 km.Haos na putnom pravcu Zabljak-Risan,Podgorica-Niksic-Risan .Pa kako mislis Paraca da smo mi stoka.

Vele
Gost
Vele

Put Kotor- Budva je premali da bi primio ovoliki broj turista. Kolone se prave od ranijh jutarnjih sati do kasno navece. Jer je ova dionica najprometnija u drzavi a put je u katastrofalnom stanju. Krajnje vrijeme je da se pocne taj bulevar raditi.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ova vlast nije sposobna da asfaltira put od 10km za 6 mjeseci.

banjanin
Gost
banjanin

Ne no si ti sposoban,do prije 20-tak godina imali smo kozje staze ka Bosni,preko krivošija i nijedan put više a danas Meljine-H.novi,Lipci-Vilusi,itd.itd,samo ćorav kod očiju nevidi koliko se razvila CRNA GORA

Aleksandar
Gost
Aleksandar

I dalje su kozije staze ka Bosni samo ih sada naplaćujete

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

To sto je vlast poslije 30 godina gradila jedan jedini pristojan put nije sposobnost. Samo corav ne vidi da Djuko i družina rasprodaju sve i skupljaju pare za svoje džepove.

IN4S
Gost
IN4S

Ovo crkvena lica sabotiraju asfaltiranje nema druge.

Mama
Gost
Mama

Pa počinje li sezona u Aprilu , ili ipak u Julu ?😩

Mark
Gost
Mark

Kod nas u julu i traje do septembra 🙄I tad nijesu spremni

Blaki
Gost
Blaki

Tivat -Jaz, i put prema Baru i Ulcinju .
Ovapriča me već neznam koju godinu podsjeća na Pinkove rijaliti zezalice

Moje ime
Gost
Moje ime

BItno da su oni sve pare za puteve spiskali u BD.
Jos jedna sezona, jos voznje 50kmh od Canja do Dobre Vode.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Провозајте се магистралом кроз Игало. Фали завршни слој асфалта па шахте вире као лежећи полицајци, а бијеле линије нема. Баш смо спремни за сезону али добро је то за лидере у региону.

ivan
Gost
ivan

juce sam vozio preko Trubjele u pravcu Trebinja:opsti haos,sve raskopano,ne mogu zavrsiti ni za mjesec dana

Mark
Gost
Mark

Rok je do nove godine

Ilinois
Gost
Ilinois

Ti meni vojvoda, ja tebi serdaru ☺

Send this to a friend