Ekonomija

Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 eura

Od sjutra će u Crnoj Gori biti u otpicaju nove novčanice od 100 i 200 eura, saopšteno je iz Centralne banke.

“Centralne banke Eurosistema će u utorak, 28. maja, pustiti u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 eura iz serije Evropa. Nove novčanice iz ove serije se, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice ove serije u apoenima od 5, 10, 20 i 50 eura”, navode iz CBCG.

Kako objašnjavaju, izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja – hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka, te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja.

“Osim zaštitnih obilježja za javnost, nove novčanice sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima. Napominjemo da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg”, ističu oni.

Iz Centralne banke navode da se druga serija euro novčanica zove Evropa jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

“Tema »razdoblja i stilovi« iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji. Zahvaljujući promjenama, nove novčanice je lako razlikovati od novčanica iz prve serije. Osim toga, novčanice iz serije Evropa sadrže zaštitne karakteristike koje je još teže falsifikovati od onih na novčanicama iz prve serije”, dodaju oni.

Kako pojašnjavaju, na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli eura koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli.

“Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol eura. Na novim novčanicama od 100  i 200 eura unaprijeđena je i smaragdna brojka. Smaragdna brojka je i na svim drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli eura”, ističu iz CBCG.

Nove novčanice od 100 i 200 eura razlikuju se po veličini od starih novčanica. Oba apoena, kako dodaju iz CBCG,  sada imaju širinu jednaku onoj novčanica od 50 eura. Dužina im je nepromijenjena, a što je novčanica duža, veća je njena vrijednost. Sada kada je širina novčanica od 50, 100 i 200 eura jednaka, jednostavnije je rukovanje tim novčanicama, kao i njihova mašinska obrada.

“Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euronovčanice sadrže i zaštitna obilježja koja prepoznaju uređaji. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura ta obilježja su unaprijeđena, a one sadrže i nova obilježja koja omogućavaju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti”, zaključuju iz CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran Elezović
Gost
Zoran Elezović

Imate li vi slovo “ś” da lijepo napišete “śutra”.

djuradj
Gost
djuradj

…bravo…

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sad ćemo ovu siću da nosimo po tašnama, pošto su ukinuli one od 500.

e.k.g
Gost
e.k.g

Jos samo da mi neko pokloni koju zahvalan bi mu bio srece mi

Aja
Gost
Aja

Ja ne znam ni prije kakao su izgledale

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Časte li šta za ovo što puštaju u opticaj?

Nenad
Gost
Nenad

Brat bratu dzab dzabe

Sigurica
Gost
Sigurica

Treba neku u opticaju od 222€…. dugo će trajati…

Limuzina
Gost
Limuzina

Dobri su komentari. Vec ocelivah da ce neko napisat “a dzabe nikad ih i onako necu vidjet”. Manje kukanja vise rada pa da svi primamo po 10 ovakvih od 200 mjesecno. Nek je srecan rad braćo i sestre

Blero Bliznar
Gost
Blero Bliznar

Dobre ka tuđa žena

Pero milacic
Gost
Pero milacic

Sto ne daju po jednu svima da ih isprobamo…
Da vidimo valjaju li?

boki
Gost
boki

Ova od 100 ista kao ona od 5. Dako nekog zeznem sa njom.

Send this to a friend