Ekonomija KROZ TUNEL U PROSJEKU DNEVNO PROĐE VIŠE OD 12.000 VOZILA

Od Sozine ove godine šest miliona eura

Ilustracija, Tunel Sozina

Kompanija Monteput prihodovala je od početka godine više od šest miliona eura od naplate putarina kroz tunel Sozina, saopšteno je Vikend novinama u preduzeću.

Ukupan prihod od naplate putarine putničkim vozilima je, kako su naveli u Monteputu, 3,85 miliona, dok je ostalim kategorijama naplaćeno više od 2,2 miliona eura.

“Od početka godine ukupni prihod od naplate putarine iznosi 6.071.670 eura. Ukupni prihod od naplate putarine putničkim vozilima Tip 2 je 3.855.555, dok je ostalim kategorij ama vozila naplaćeno 2.216.115 eura”, precizirali su u Monteputu.

Predstavnici kompanije navode da kroz tunel, koji je u funkciji od 2005. godine, na dnevnom nivou tokom sezone prosječno prođe 12.080 vozila.

“Za početak sezone uzimamo datum 1. jun i do 13.08. kroz tunel Sozina je prošlo prosječno dnevno 12.080 vozila. U najvećem dijelu nedjelje kolone se uopšte ne stvaraju na naplatnim rampama, što znači da je prosjek čekanja uglavnom između jednog do dva minuta najduže”, naveli su u Monteputu.

Zaključno sa 13. avgustom, od početka godine kroz tunel je, kako su istakli predstavnici kompanije, prošlo 1,76 miliona vozila.

BEZ ČESTIH GUŽVI NA RAMPAMA

Na naplatnim rampama u najvećem dijelu nedjelje, kako su kazali u kompaniji, nema gužvi.

Oni dodaju da u određenim periodima dana, pretežno vikendom, dolazi do povremene obustave propuštanja vozila.

“Postoje periodi dana, pretežno tokom vikenda, kada se dešavaju dnevne migracije turista i tada imamo situacije kada smo primorani da povremeno obustavljamo propuštanje vozila kroz naplatne rampe prema tunelu Sozina. Razlog tome je mala propusna moć saobraćajnice u Sutomoru, odakle se i generiše kolona vozila koja seže sve do južnog portala tunela. Tada smo primorani da privremeno obustavimo propuštanje vozila kroz naplatne rampe prema tunelu iz bezbjedonosnih razloga, da bi se izbjegla situacija da se kolona vozila ne prostire unutar samog tunela”, kazali su u kompaniji čije je vlasništvo Sozina.

OBUSTAVE POVREMENE

U Monteputu objašnjavaju da takve obustave, kojih ima oko tri do šest, mogu trajati po pet do deset minuta.

“Obustave mogu da traju između pet i deset minuta i to njih tri do šest ukupno u periodu od dva do tri sata, koliko i traje pomenuti talas pristizanja vozila”, precizirali su u kompaniji.

Sozina je rekordan broj vozila primila ove godine, kada je u jednom danu kroz tunel prošlo 17.838 njih.

“Maksimalni, a ujedno i rekordni broj prolazaka u jednom danu, bilježimo upravo u ovoj godini i to 21. jula kada je kroz tunel prošlo 17.838 vozila. Od otvaranja tunela do danas broj polazaka konstantno raste. U prvoj godini eksploatisanja tunela, prosječni dnevni broj prolazaka je bio 4.761, da bi u posljednje tri godine taj broj iznosio nešto ispod 8.000 vozila dnevno”, ukazali su u Monteputu.

IZDALI 230 SMART KARTICA

Monteput je od početka godine izdao i 230 smart kartica, kao i 279 TAG uređaja za beskontaktnu naplatu putarine.

Kada je riječ o ulaganjima u tunel, Monteput je zamijenio i pustio u rad novi sistem upravljanja tunelom, koji obuhvata PP zaštitu, detekciju incidenata i video nadzor

“Takođe, u Komandnom centru kroz uvođenje novog sistema, urađen je video zid, nova PP centrala, i ostali uređaji neophodni za upravljanje i komandovanje uređajima u tunelima Sozina” i Raš’. Kroz ovaj sistem prvi put je u Komandnom centru uvedeno upravljanje tunelom Raš” zaključili su u kompaniji.

Plan skoro deset miliona

Monteput je, prema finansijskom planu kompanije koji je početkom godine usvojila Vlada, planirao da u ovoj godini od naplate putarine kroz Sozinu zaradi 9,89 miliona eura.

“Prihod od naplate putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica planiran je u iznosu 9,89 miliona eura i u ukupnim prihodima kompanije učestvuje sa 98,76 odsto. Monteput raspolaže sa 39 reklamnih panoa na putnom pojasu prilaznih saobraćajnica tunelu i prihodi od izdavanja planirani su u iznosu 58.000 eura. Planirani ostali prihodi od 65.000 eura odnose se na izdavanje prostora za postavljanje baznih stanica i izdavanja optičkog kabla mobilnim operaterima”, precizirano je u planu.

Kada je riječ o prihodima, Monteput je planirao da ih u ovoj godini ostvari u ukupnom iznosu od 40.425.810 eura. Prema planu, rashodi za održavanje i upravljanje tunelom Sozina i pristupnim saobraćajnicama planirani su u iznosu 5,46 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Akumulator
Gost
Akumulator

Masala od kad rekoste da se putarina ne placa?

Balsa
Gost
Balsa

A dje konkretno idu te pare?

Primorac
Gost
Primorac

Super je sve to,a da li neko razmislja o tome da gradjanima Crne Gore ukine placanje sozine jer je tunel vec odavno isplacen i ne znam cemu jos rampa

Nenad
Gost
Nenad

Povecajte cijenu duplo ..dje je 6 tu je i 12 meleona

klošarkaš
Gost
klošarkaš

Pare od Sozine u popriličnom iznosu idu PRIVATNOM klubu KK Budućnost i još nekim…!

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Ima li upotrebnu dozvolu

Kos
Gost
Kos

Od prikupljenih para oni sebi dodjeljuju stanove i bespovratne kredite. Legalna pljačka i legalna korupcija!

ole
Gost
ole

Nije mi jasno sto se vi cetnici bunite za cijenu karte, vi ionako vozite preko pastrovacke 😂😂😂

sve isti
Gost
sve isti

śećamo li se ko je bio protiv izgradnje ovog objekta

Patriota
Gost
Patriota

Opozicija !

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

HaHaHaHaHaHa prije dosta godina na listice vam je bilo koje ste auto po redu (za taj dan) to je izaslo u novine koliko se para uzelo od sozine i da treba da bude dzabe jer se oduzila..Jer je bila prica kad se oduzi sozina da ce da bude besplatan prolaz > posle toga vise kao i dan danas nema koje… Više »

Enigma
Gost
Enigma

Ima li neko iz Bošnjačke stranke da se nije zaposlio 🇲🇪 javite se na tunel Sozina.. vaš Osman 🙈

Marko
Gost
Marko

Dobro posluju a asfalt u tunelu im se raspada.

Leopold
Gost
Leopold

Gornji sloj u tunelu nije asfalt nego beton. Eto koliko znaš.

Rampaš
Gost
Rampaš

De me zaposlite na rampi da naplaćujem. Bolja im je plata nego ljekaru specijalisti. Ali nemam crvenu knjižicu, je li to problem?

Hehehe
Gost
Hehehe

U Monteputu ima više Rožajaca nego svih ostalih zajedno. Stanite na kraj partijskom zapošljavanju!

Eto tako
Gost
Eto tako

Koliko s sjecam, prica je bila da se tunel naplacuje dok se ne vrati novac za njegovu izgradnju. Takodje koliko znam vec 5-6 godina taj novac se vratio u budzet a naplata tunela je ostala, ali zato svake godine upravni odbor Monte puta medju sobom dijeli novac.E ko vas ne zna ali zato pricajte malo o krivicnoj prijavi protiv pjevaca… Više »

Marko
Gost
Marko

Nije jos vracen a kad ce ne znamo. Zive dobro dijele sakom i kapom.

Roro
Gost
Roro

Red je da se direktor časti jednim stančićem od 100m2…

Halfpast8
Gost
Halfpast8

Sta mislite da spustite cijene za nasa auta? Neka ova ostane za turiste…

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Možemo ali će kasnije gorivo i putarina u ostalim zemljama biti skuplje, za “naša auta”.
Svi imaju veće plate od nas i ti opet misliš da oni imaju slamu u glavi.

Petica
Gost
Petica

Daleko si ti od princa

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Preskupa nenormalno, ko god je negdje bio van zna da je to van svake pameti,

quick
Gost
quick

Prosao prije neki dan kroz tunel Karavanke. Red 7 kilometara. Otplacen davno, jos u doba SFRJ, ali se naplacuje. Duzi od Sozine ali mnogo skuplja ulaznica.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Bravo uspjesna firma nema sta! Svaka cast na sposobnosti! Sto ne stavite jednu rampu i kod aluminiskog recimo pa tamo jos 6 mil. Da se zaradi narod sve placa bez brige!

Andrea
Gost
Andrea

Od Čačka do Ljiga 42 km auto puta se naplacuje 1 euro, a tunel Sozina 4 km kosta 2,5 eura. Ali treba za 13.i 14.platu, za razna sponzorstva i sl.

ole
Gost
ole

Zato sto je u Srbiji bijedan standard gradjana. Evo sve si sama rekla i zacepila usta ovima koji kukaju kako nam je lose otkad se odvojismo.

oj-ha
Gost
oj-ha

ne poređuj nas sa luzerima

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Skoro sam vozio tim autoputem i kontam ako on vrijedi 1euro onda bi Sozina trebala da vrijedi oko 0,20centi

Send this to a friend