Ekonomija

Odbijena rasprava o paketu ekonomsko-socijalnih zakona SDP

Raško Konjević

Poslanici Demokratske partije socijalista odbili su danas da u dnevni red uvrste paket reformskih ekonomsko-socijalnih zakona kojima bi se značajno unaprijedio život građana Crne Gore, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije.

Kako navode u SDP, poslanici su odbili da raspravljaju o sistemskom Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se omogućava budućim penzionerima da u penziju idu uz brisanje četvrtine najgorih nevezanih godina i sa smanjenjem broja godina potrebnih za penzionisanje. Nije prihvaćena rasprava poslije koje bi se povećala minimalna penzija na 148 eura, a i tada bi bila najmanja u regionu.

“Taj zakon je ispregovaran u oktobru 2018. ali i dan-danas stoji u fioci resornog ministra Kemala Purišića, dok hiljade građana čeka povoljnije uslove da bi se penzionisali”, naveo je u obrazloženju poslanik Raško Konjević.

Odbijeni su i predlozi SDP da se poslodavcima smanje porezi i doprinosi kako bi mogli povećati zarade za 150.000 radnika, kao i njihov predlog da se smanji stopa PDV na struju sa sadašnjih 21 na sedam odsto.

Obrazlažući taj predlog Konjević je istakao da je DPS, umjesto za građane, smanjio stopu PDV za ugostiteljske usluge za 10-15 crnogorskih tajkuna, koji su vlasnici luksuznih hotela.

“Od građana su vam bitniji vlasnici luksuznih hotela, a i od njih preko 3.000 ugostitelja koji plaćaju porez 21 odsto”, naveo je Konjević.

Kako je naglasio, umjesto da omogući kvalitetniji život građanima, Vlada će da izvuče svim zaposlenima po 750 eura za Novu godinu i da tih 155 miliona eura da za spašavanje gubitaškog Montenegro Airlinesa.

“I zato omladina, pogotovo na sjeveru, napušta Crnu Goru i iz ekonomskih razloga odlazi”, zaključio je u obrazloženju Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo za Sdp, sramota za Dps

Send this to a friend