Ekonomija Gabrijela Glavočić

Odgovornije prijavljivanje gostiju ovog ljeta u Tivtu

Gabrijela Glavočić

Prema podacima Monstata, u Tivtu je u odnosu na isti period prošle, u prvih šest mjeseci ove godine boravilo 47 odsto više turista i ostvareno 27 odsto više noćenja. Svi prihodi su za prvih šest mjeseci u porastu za 13 posto. I to se, osim boravišne takse odnosi na članski doprinos i turističku taksu, rekla je direktorka Turističke organizacije Tivta, Gabrijela Glavočić.

Ona smatra da je dobrim statističkim rezultatama doprinijelo odgovornije prijavljivanje gostiju privatnih izdavalaca.

“Ovog ljeta je izraženo veliko angažovanje i inspekcijskih službi koji su svojim koordiniranim aktivnostima doprinjeli da taj broj u evidencijama i prijavama bude ovakav kakav imamo. Na taj način su statistički rezultati doživjeli nevjerovatan skok. Osim što imamo mnogo više izadavalaca privatnog smještaja, izdavaoci su ove gdoine bili mnogo ažurniji i odgovorniji u prijavljivanju svojih gostiju. U odnosu na prethodnu i ovu sezonu, ranijih godina je bilo mnogo više poslovanja u zoni sive ekonomije i po tim statistikama mi možemo da iskažemo zadovoljstvo sezonom, odnosno brojkama koje pokazuju broj posjeta i broj noćenja koji se odnose upravo na prihode od same boravišne takse, odnosno od prijave boravka turista“, objasnila je Glavočić.

Analizirajući sezonu može se govoriti i o tome da se promjenila i struktura gostiju, istakla je ona i navela da je najviše gostiju iz Rusije i zemalja regiona.

“Međutim, povećava se broj gostiju koji stižu iz skandinavskih zemalja. Pored njih tu je i značajan broj turista koji stižu iz Amerike, Njemačke, Francuske, Australije…Sedmično se vrši presjek stanja boravka gostiju na tivastkoj rivijeri pa je tako prošlog petka zabilježeno18 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Optimistična su predviđanja i za podsezonu, posebno kada su najave hotelijera u pitanju. U tom periodu očekuju se gosti iz Kine, Mađarske sa kojima pojedini hoteli iz Tivta imaju ugovorene aranžmane”, kazala je Glavoćić.

Ona je mišljenja da, kako privatni izdavaoci smještaja tako i izdavaoci kampova moraju više raditi na marketinsškoj kampanji.

“Ne mogu se osloniti samo na ono što Turistička promoviše na sajmovima, katalozima smještaja. Moraju sami da se pozabave promocijom kao što to neki pojedinci čine vrlo uspješno i koji su izrazili zadovoljstvo i ovogodišnjom sezonom. Što se tiče samog kvaliteta ponude Tivat se drži visoko na toj ljestvici kada je u pitanju privatni smještaj jer su kad je kategorizacija u pitanju sve sa tri ili četiri zvjezdice”, naglasila je direktorka Turističke organizacije Tivta.

Send this to a friend