Ekonomija

Odluke Krivokapićeve vlade izazvale velike probleme investitorima

Mirza Mulešković (Foto: Centar za edukaciju i razvoj kulture)

Jasno je da su određene odluke Vlade Zdravka Krivokapića izazvale velike probleme, zatvaranje preduzeća ili dovele do smanjenja aktivnosti investitora, ocijenio je u izjavi za Pobjedu ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

On ističe da dobar odnos prema investitorima mora da bude prioritet svake vlade i svih aktera crnogorskog društva jer je Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, veoma zavisna od direktnih stranih investicija i bilo koje ekonomske komunikacije sa međunarodnim partnerima.

“Zbog toga država mora uz dijalog sa investitorima doći do rješenja koja će biti u obostranom interesu”, smatra Mulešković, koji kaže da je teško dati ocjenu odnosa Krivokapićeve vlade prema investitorima.

MILIONSKE ODŠTETE

Investitori sa kojima je Pobjeda razgovarala nijesu željeli zvanično da govore o problemima sa kojima su se susretali tokom mandata Krivokapićeve vlade. Nezvanično kažu da su teško ili nikako stupali u kontakt sa bivšim premijerom i ministrima, te da nijesu bili spremni da ih saslušaju.

Da ,,eksperti“ nijesu stvorili povoljan ambijent za razvoj biznisa u Crnoj Gori pokazuje to što nijesu obezbijedili nijednu veliku investiciju, dok su ugrozili poslovanje ne malom broju ulagača.

Primjer toga je zakupac Svetog Stefana Adriatic properties koji nije mogao da ostvari prava zagarantovana ugovorom, a bivša vlada oglušila se na upade, uznemiravanja, pa i oštećenja luksuznog rizorta. Zbog toga je Aman zatvoren prošle godine, dok je protiv države pokrenuta arbitraža pred sudom u Londonu, vrijedna 100 miliona eura. Šteta koja je time proizvedena državi i njenom imidžu teško da može biti mjerljiva.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, tužbu protiv države pokrenuo je i američki biznismen Nil Emilfarb, predsjednik Stratex grupe, kojem je Krivokapićeva vlada prošle godine ukinula pravo na korišćenje Luke Budva. Emilfarb je tada komentarisao da je odluka Vlade nepromišljena i bez pravnog osnova.

Na pitanje koliko ovakvi sporovi utiču na reputaciju države i jesu li prijetnja stabilnosti javnih finansija, Mulešković odgovara da oni ne mogu donijeti nikakve benefite ni za jednu državu.

“Ovakvi postupci mogu donijeti isključivo negativne efekte, kako lošu reputaciju, tako i neplanirane troškove koje plaća država. Jasno je da bilo koja presuda, bilo pozitivna ili negativna za Crnu Goru, ne šalje lijepu poruku ostalim investitorima”, istakao je Mulešković.

Ovo, kako navodi, treba da nas upozori da prilikom svih investicija država mora na transparentan način da definiše sva prava i obaveze i da se obje strane pridržavaju istih kako ne bi dolazili u ovakve situacije.

“Sama činjenica da ovakvi postupci odbijaju buduće investitore opominje nas da moramo pažljivije voditi politiku upravljanja privlačenja stranih investicija. Crna Gora je bila i biće veoma atraktivna za sve strane investitore, te trebamo dodatno uložiti napor kako bismo izbjegavali ove negativne konotacije”, smatra Mulešković.

Odbijanje Krivokapićeve vlade da sarađuje sa investitorima zatvorilo je i Novi duvanski kombinat. Kompanija Grand international FZ-LLC o tome je obavijestila javnost u novembru prošle godine, navodeći da zatvaraju fabriku jer nijesu naišli na razumijevanje Vlade, ali ni na korektan odnos carinika u Slobodnoj zoni Luke Bar. Uznemirile su ih i objave u medijima, u kojima su povezivani sa švercom cigareta.

Nedugo potom na red je došao i Kombinat aluminijuma. Najveći industrijski pogon u Crnoj Gori ugašen je poslije 50 godina rada, a bez posla je ostalo 500 radnika. Domaći investitor, biznismen Veselin Pejović, tada je saopštio da ne pristaje na manipulacije EPCG i Vlade, te da neće dozvoliti da građani zbog njega plaćaju skuplju struju. Jasno je, međutim, bilo da su politički razlozi imali velikog uticaja na to da doskorašnja vlast pusti KAP ,,niz vodu“.

Novo rukovodstvo EPCG pokušava da pomrsi konce i Prvoj banci odlukom da će povuče sve depozite koje imaju u toj finansijskoj instituciji, ali i tvrdnjama da njihovi bilansi nijesu vjerodostojni, te da je poslovanje ugroženo.

POSAO NOVE VLASTI

Da bi nova vlada ispravila greške prethodne moraće da uradi veliki posao. Mulešković kaže da je u ovom trenutku najbitnije obezbijediti političku stabilnost.

“Jasno je da je neophodno da svi akteri u društvu dodatno rade da se pokrene proces pristupanja EU i da u narednom periodu izbjegnemo negativne izvještaje o Crnoj Gori jer oni predstavljaju glavne izvore informisanja kvalitetnim stranim investitorima”, ukazuje Mulešković i dodaje da investitori traže stabilan zakonodavni okvir.

“Svi investitotri žele i hoće da znaju kakva ih zakonska regulativa očekuje u državi gdje planiraju da investiraju. Česte promjene, skupo poslovanje, te nedostatak informacija o troškovima poslovanja ih odbijaju. Na kraju, jedna od glavnih aktivnosti države bi trebala da bude i nastavak promocije Crne Gore kao atraktivne destinacije, posebno na tržištima gdje još nijesmo jedna od glavnih država za investiranje, poput SAD i zemalja članica EU”,  zaključio je Mulešković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eureka
Gost
Eureka

Znači Krivokspić je napravio problem tako što nam je povećao plate….A vi ćete da nam riješite problem tako što ćete da ih smanjite… E fala vam…

Valter
Gost
Valter

O d g o v o r n o s t.

Vita tarot🤓
Gost
Vita tarot🤓

Sve je radio da unisti nasu CRNU GORU radi intresa crkve srbije i srbije ,nadam se da ce odgovarati za sva svoja ne dijela !!!!

Send this to a friend