Ekonomija

Odobren kredit od 250 miliona eura: Iznos povučen, novac je u Crnoj Gori

Dragan Darmanović

Ministarstvo finansija okončalo je postupak objezbjedjivanja pozajmice od 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke vrijedne 80 miliona, to je za Radio Crne Gore saopštio generalni direktor Direktorata za trezor Dragan Darmanović.

Zaključen je, kaže, kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je, ističe, obezbjeđeno 250 miliona od 350 do 400 miliona kolika je procjena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posljedice nastale epidemijom koronavirusa.

“Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbijeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto”, naveo je Darmanović.

Istakao je i to da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi obezbijedilo i ostatak nedostajućih sredstava.

“U narednom periodu nastavljamo pregovore i sa Svjetskom bankom, ali i MMF-om, Evropskom komisijom, te domaćim i inostranim komercijalnim bankama da obezbijedimo neophodna sredstva. U ovom trenutku ne vidimo prepreke da se i to realizuje, tako da ćemo narednih mjeseci uspjeti da zaključimo sve aranžmane, čime ćemo zaokružiti sve potrebe za finansiranje budžeta u ovoj godini”, naglasio je Darmanović.

Ocijenio je i to da Crna Gora ima vrlo dobru saradnju sa Evropskom investicionom, ali i bankom za razvoj Savjeta Evrope, KFW njemačkom, te drugim, koje su, kako kaže, značajan partner za realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Narednih mjeseci očekujemo da ćemo sa njima okončati pregovore za obezbjeđivanje sredstava koja će se, najvjerovatnije, preko banaka realizovati za podršku malim, srednjim i velikim preduzećima za saniranja posljedica nastalih zbog koronavirusa”, najavio je generalni direktor Direktorata za trezor.

Darmanović je podsjetio da je Evropska unija opredjelila 53 miliona eura podrške Crnoj Gori, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet, što je, zaključio je, smanjilo potrebe za zaduživanjem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Katastrofa..

Mila K
Gost
Mila K

Sindicate Loan Agreement da kojim bankama?

.....
Gost
.....

“Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbijeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza..”
Tako ponosno receno, ka’ da su ih zaradili !

Ljesnjanin
Gost
Ljesnjanin

Citav svijet se zaduzuje da se saniraju pisledice, pogledajte koliko su se zaduzile ostale zemlje, a ne jedva docekali pljuvaci da komentarisu

Pitanje
Gost
Pitanje

Da li će biti javno objavljivan način trošenja? Da pola ne završi nazad, na lične račune.

dejo
Gost
dejo

zivio dps i milo daj jos duga samo zaduzuju neka kralja vracace praunuci dog koga briga

Boris
Gost
Boris

zasto kredit kad smo lideri u regionu????

KLM
Gost
KLM

Kakvi fenomeni

Prackas
Gost
Prackas

Uzas…

Gile
Gost
Gile

Oce li se snimati kakva pjesma povodom ovoga, zna li se sto?

Sansa za sve
Gost
Sansa za sve

Sto da radi 40 000 radnika koje poslodavci nisu osigurali I time izgubili subvencije a radnici nekoliko plata.VI IMATE PLATE A ZA TE RADNIKE VAS BAS BRIGA.SVAKA CAST .SVI IMAMO JEDNAKE SANSE ZA ZIVOT .SNALAZI SE KO UMIJE.

crmnicka tezina
Gost
crmnicka tezina

nemaju svi jednake sanse za zivot, ko god tako misli zivi u zabludi

Renato
Gost
Renato

Saldo je nula..

Independista06
Gost
Independista06

Sramno! Koliki nam je dug?

Bokelj
Gost
Bokelj

Hahahah sjajno. I ovo se predstavlja kao neka srećna vijest? Jada ovih, najgori smo u Evropi.

Maks
Gost
Maks

Lideri

Rajan
Gost
Rajan

Koliko kapiram ovaj novac ide za potrosnju… Pa ljudi moji zaduzite dvije milijarde I ulozite u proizvodnju, skresite ovoliko koriscenje sluzbenih vozila ,. Skresite sve plate preko hiljadu eura…

roro
Gost
roro

Važi važi..evo saće

papiric
Gost
papiric

dje li su sve drzavne pare kad se nidje nista ne ulaze, malo asvalta i to je to:)

Komedija
Gost
Komedija

prelijepo. Ima da nam djeca vracaju kredit za kreditom narednih 50 godina i da im plata narednih 30 godina bude kao nama danas

Rale
Gost
Rale

Nema sta da se cudimo. Talo je skoro svake godine. Nego smo slabog pamcenja. Bitnije je da li smo Crnogorci ili Srbi. E blago nama s nama.

Send this to a friend