Ekonomija

Odović: Država nema pouzdanu evidenciju o svojoj imovini, službenih automobila ima oko 4.000

Janko Odović,

Crna Gora nema pouzdane evidencije o državnoj imovini, a na osnovu nepouzdanih podataka iz katastra, u njenom vlasništvu je oko 4.500 državnih stanova i oko 4.000 službenih automobila, kazao je u intervjuu TV Vijesti ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović. Najavljuje da će nova Vlada upodobljavati Zakon o planiranju prostora sa novim Prostornim planom, te da će probati da riješe problem legalizacije na koju čeka veliki broj objekata.

U vašem resoru je državna imovina. Ima li konačno popisa državne imovine, i zna li se, recimo, koliko u ovom trenutku ima stanova u državnom vlasništvu, koliko je službenih vozila?

Odović: Nažalost i dalje te podatke nemamo, a da su oni pouzdani. Evo na primjeru stanova – skoro četiri i po hiljade državnih stanova po toj evidenciji postoji. Međutim, šta se dešava, ti stanovi se u katastru nepokretnosti vode kao državni, a veliki dio tih stanova je otkupljen u prethodnom periodu. Međutim, to nikad nije proknjiženo kroz katastar. Zbog toga mi u u ovom trenutku ne možemo znati da li se tu radi o četiri po hiljade stanova, pet hiljada, ili o 50 stanova.

Ima li neka okvirna cifra za službene automobile?

Odović: Ta okvirna cifra se kreće oko četiri hiljade službenih automobila. U neka dva do tri mjeseca moći ćemo da govorimo o tačnom broju.

Nacrt Prostornog plana je na javnoj raspravi, Vi ste rekli da očekujete primjedbe, sugestije. Šta Vi mislite o njemu?

Odović: Prostorni plan, u ovoj fazi, može se reći da je solidna osnova za dalji razvoj, da bi se zaista došlo do onoga što treba pravi Prostorni plan CG da bude. I ja se zbog toga u velikoj mjeri pouzdam u javnu raspravu, koja će uslijediti nakon što se budu znali rezultati popisa.

Prethodna vlada inicirala je izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kako bi se za još godinu produžilo važenje postojećih planskih dokumenata. Šta ćete Vi raditi na tom polju?

Odović: Zakon o planiranju i izgradnji i drugi Zakon o legalizaciji. Ovaj najviši plan, prema njemu treba da se oni niži upravljaju a ne obrnuto, tako da bi svakako trebalo sačekati sa Prostornim planom pa onda vidjeti kako će se rješavati prostorno planiranje nižeg reda. Apsolutno sam pobornik centralizacije u smislu planiranja. Ako pogledamo prethodno iskustvo, decentralizacija do čega je dovela, da imamo jednu Budvu na primjer, situaciju u Ulcinju, da imamo situaciju kakva je u Dobroj vodi, Velikom pijesku to nije dobar način kako treba planirati prostor koga imamo ionako malo.

Koliko je trenutno nelegalnih objekata u Crnoj Gori i da li će oni za koje postoje rješenja o rušenju biti zaista i srušeni?

Odović: Na osnovu podataka iz jula ove godine od primjene zakona podnijeto je 56.350 zahtjeva za leglizaciju bespravnih objekata, a legalizovano samo 2.818 objekata. Ono kako ja vidim ovo pitanje je onako kako je na primjer Hrvatska uradila prije ulaska u EU – svi objekti koji nijesu narušavali prostorni plan koji je tada bio na snazi, ali koji nijesu i za druge objekte predstavljali problem, zaklanjali pogled, bili na javnoj svojini i slično su legalizovani i to za vrlo mali novac”.

U kojim slučajevima ćete preispitati eventualnu uzurpaciju državne imovine? Imamo na primjer slučaj sa kompanijom Carinvest Marka Carevića, kome se sudi i zbog uzurpacije državne imovine na Krimovici. Da li ćete preispitati te odluke bivših vlada?

Odović: Ako sud presudi da se radi o uzurpaciji državnoga zemljišta, definitivno se zna šta iza toga slijedi i šta su procedure – to zemljište se mora osloboditi i vratiti u pređašnje stanje, tako da ću apsolutno postupati onako kako sud bude rekao.

12

avatar
1000
10
2
0
 
12
BbgbDamjanovićOraoNikolaburzanoviccc69
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bbgb
Gost
Bbgb

Evo kod meme ma selu se drva voze auto CG table

Damjanović
Gost
Damjanović

Gospodine Odoviću, nadamo se da necete legalizovati nelegalne objrkte u zoni MD, zauzeto drzavno zemljište bahato i napravljeni objekti od po 100 kvadrata!

Orao
Gost
Orao

Nadam se da ćete konačno stati malverzacijama zaposlenih u katastru, koji je leglo korupcije zaposlenih službenika dugi niz godina. Jedni druge pokrivaju i uzimaju novac prveći problem dje ga nema, a u cilju pribavljanja materijalne koristi…

Nikola
Gost
Nikola

Sva službena vorila treba ukinutii i ostaviti samo neophodna, u 99% slučajeva voze se u privatne svrhe, a to sve građani plaćaju pored njihovih nezarađenih plata, zašto se ne uvede kao u Njemačkoj ideš svojim autom i plaća se kilometraža 0,33€ po kilometru ili javni prevoz Ovaj luksuz koji koriste naši političari i službenici svaku jaku ekonomsku zemlju dovelo bi… Više »

burzanoviccc69
Gost
burzanoviccc69

Cekamo evo eksperimente tri godine da krene makar 1000 plus V faza,a da ne pricam o ideji da se Opstine angazuju i grade zgrade za porodice za djecom,bracni parovi koji pplacaju enormne kirije,umjesto da pravite profit preko banaka i punite drzavni trezor vi brojite automobile,koje automobile,ove landare osim mozda 500 kvalitetnijih sluzbneih vozila,daj bre,leasing ,sva auta na hibrid plus diesel… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Maršala… “Veselo, veselo”, što bi rekli likovi u Živkovoj seriji.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

4000×10 litara goriva dnevno plus registracija plus plate vozacima plus dnevnice vozacima i putnicima plus odrzavanje plus…

Sioklides
Gost
Sioklides

I drzava minus

Odgovoran
Gost
Odgovoran

Pa što ćemo sa kolima

Polis
Gost
Polis

Pa prodati…isto kao što su Majbahe prodali…

Milojka
Gost
Milojka

A jes bas se ne zna…a zasta vam koriste svi ti sluzbenici…da lakiraju nokte dok su na poslu i igraju igrice na kompjuter sada vec na telefonima…

Fink
Gost
Fink

DECENTRALIZACIJA ostade samo kao pojam u stranačkom programu

Send this to a friend