Ekonomija

Ohrabrenje za lokalne uprave: Agrobudžet predstavljen u Kolašinu i Mojkovcu

Uvećanje Agrobudžeta za ovu godinu, na 61 miliona eura, ohrabrujuća je poruka Vlade Crne Gore za sve koji direktno svojim radom doprinose ukupnom razvoju poljoprivrede, i posebno je obradovala nas na lokalnom nivou“, ocijenio je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

Obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima sa područja Mojkovca koji su danas u velikom broju prisustvovali prezentaciji Agrobudžeta u Mojkovcu, Mišnić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je opstinska sala ovim povodom iz godine u godinu sve punija.

„Vaše interesovanje pokazuje da uspješno  radimo na ostvarivanju istog cilja – a to je strateški važan razvoj poljoprivrede u Mojkovcu”, kazao je Mišnić.

On je rekao da su Ministarstvo i Opština za 2020 godinu opredijelili više sredstva nego u prethodnoj godini, kako bi dali punu podršku razvoju poljoprivrede i još jednom potvrdili da bez snažnih domaćinstava i razvoja sela nema ni razvoja u cjelini.

Mišnić je saopštio da je proizvođačima Mojkovca na raspolaganju i podrška lokalne uprave, kroz budžet za poljoprivredu koji je ove godine 141. 000 eura.

Podsjetio je na neke od projekata koji su prethodnih godina uspješno realizovani u saradnji sa Ministarstvom, a koje su imale veliki efekat po razvoj poljoprivrede na tom području, kao što je otvaranje otkupnog centra za mlijeko u Poljima, koji uspješno funkcioniše više od pola godine na zadovoljstvo brojnih farmera. Takođe, istakao je važnost formiranja i rada Agrobiznis centra koji ima važnu ulogu u informisanju i pomaganju proizvođačima u realizaciji biznis ideja, apliciranju na javne pozive i projekte za bespovratnu podršku.

Prezentacija Agrobudžeta održana je danas i u Kolašinu. Zadovoljstvo zbog prilika koje podrška sa nivoa države nudi kolašinskim poljoprivrednicima, iskazao je i predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović.

I on je istakao vrijednost otvaranja Agrobiznis centra koji će, kako je kazao, odigrati važnu ulogu u približavanju mogućnosti podrške proizvođačima sa ovog područja, kako bi lakše i uspješnije realizovali svoje biznis ideje i iskoristili raspoloživu podršku iz Agrobudžeta.

Predstavnici Ministarstva informisali su poljoprivredne proizvođače u opštinama Mojkovac i Kolašin o mjerama podrške, posebno uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive koje ovih dana objavljuje mInistarstvo.

Proizvođači sira i kajmaka, posebno zaštićenog Kolašinskog sira, godinama unazad, uz podršku Ministarstva, značajno su unapređivali preradu mlijeka, nabavili opremu, adaptirali objekte. Iskazali su zadovoljstvo nastavkom podrške i ove godine što će dati rezultate u vidu podizanja kvaliteta i bezbjednosti tradicionalnih mlječnih proizvoda, a time i bolji plasman ovih proizvoda na tržištu. Pojašnjene su im novine u proceduri za dobijanje premije za preradu mlijeka, koja je pojednostavljena.

Između ostalog, iskazano je i interesovanje prisutnih i za proizvodnju u zaštićenom prostoru, gdje Ministartvo daje podršku za nabavku sjemena, sadnog materijala i UV folija i naglašeno je da javni poziv koji podržava ove investicije raspisan danas.

Send this to a friend