Ekonomija

Oko 2.000 građana traži sezonski posao

 Milutin Vučinić

Oko 2.000 nezaposlenih zainteresovano je za sezonski rad, a do današnjeg dana u ovoj godini oglašeno je 5.526 slobodnih radnih mjesta najviše u dijelu usluge smještaja i ishrane i u obrazovanju, saopštio je Milutin Vučinić iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

On je gostujući u Jutarnjem programu kazao da je trenutno u Crnoj Gori evidentirani 56.648 nezaposlenih od čega su 33.150 žene.

“Do današnjeg dana u ovoj godini oglašeno je 5.526 slobodnih radnih mjesta najviše u dijelu usluge smještaja i ishrane, tj. 1.112 radnih mjesta što čini ukupno 20, 12 odsto, zatim u obrazovanju 900, a onda ide zdravstvena i socijalna zaštita, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala”, kazao je on.

Vučinić ističe da je ZZZCG počeo niz akivnosti vezanih za sezonsko zapošljavanje.

Naglasio je da svi zainteresovani mogu na sajtu Zavoda naći pregled poslodavaca i poslova kao i ostale informacije, a zainteresovanih je oko 2.000.

Tokom ljetnje sezone biće sprovedene aktivne mjere zapošljavanja koje se odnose za osposobljavanje za rad kod poslovavaca, obrazovanje i osposobljavanje za rad  kod privatnika i za javni rad.

“Ovdje je vrlo važno istaći i program podsticaja za samozapošljavanje. To je program subvencioniranog zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije ZZZCG. Ovaj program targetira oko 550 lica sa biroa i odvija se u saradnji sa privatnim sektorom”, kazao je Vučinić.

On kaže da će tih 550 građana biti zapošljeno na sezonskim poslovima.

“Odnosno, kod poslodavaca iz sektora turizma”, kazao je Vučinić.

Kada je riječ o programu grantova za samozapošljavanje, kroz treći javni poziv koji je u toku, oko 150 osoba sa evidencije Zavoda će se zaposliti.

“Tačnije, Crna Gora će imati još 150 novih firmi. Očekujemo da će biti otvoreno oko 40 kompanija vezanih za sektor turizma”, kazao je on.

U trećem javnom pozivu, interesovanje je iskazalo preko 1.500 nezaposlenih.

Vučinić je napomenuo da nezaposlena lica kojima se ponudi posao moraju ga i prihvatiti, a da su poslodavci dužni da poštuju mjere Ministarstva zdravlja kada je riječ o sezonskim rdanicima, a inspekcije da to kontrolišu.

Send this to a friend