Ekonomija Centralna banka Crne Gore

Oprez pri primjeni mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

CBCG

Centralna banka Crne Gore sugerisala je danas svim obveznicima da povećaju opreznost u dijelu primjene mjera u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, radi zaštite integriteta finansijskog tržišta, što, kako su istakli, predstavlja i zajedničko nastojanje Evropske unije u okviru borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa ciljem kontinuiranog usklađivanja s preporukama Evropske bankarske agencije.

Centralna banka Crne Gore podsjeća kreditne i druge finansijske institucije da je i dalje veoma važno da razvijaju i održavaju efikasne sisteme i kontrole kako bi se osiguralo da se finansijski sistem ne zloupotrebljava u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

“U vremenu kada se cijeli svijet suočava s problemima uzrokovanim pandemijom KOVID-19, može se prepoznati namjera zloupotrebe situacije i sistema, naročito finansijskih, od strane onih koji vrše ilegalne aktivnosti. Shodno navedenom potrebno je obratiti dodatnu pažnju na prepoznavanje i upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma u cilju njegovog smanjenja”, ukazuju u CBCG.

Kako dodaju, postojeće informacije o povećanom nivou sajber kriminala i prevara u vezi sa KOVID-19 usmjerenim na ugrožene pojedince i kompanije, kao i o lažnim kompanijama za prikupljanje sredstava upućuju na potrebu pojačanog opreza.

“Kako je kriminal visoko prilagodljiv, za očekivati je da će se pojaviti i nove tehnike i kanali pranja novca”, naglasili su u Centralnoj banci.

Zato Centralna banka Crne Gore poziva sve finansijske institucije, da:

  • budu oprezne u vezi prepoznavanja tehnika pranja novca i finansiranja terorizma koje bi se mogle promijeniti zbog ekonomskog pada i, prema potrebi, da ažuriraju svoje procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s tim;
  • da nastave da preduzimaju mjere praćenja poslovnog odnosa klijenata, uključujući i kontrolu transakcija i praćenje izvora sredstava kojima klijenti posluju i obrate posebnu pažnju na neobične ili sumnjive obrasce u ponašanju i finansijskim tokovima klijenata. Kreditne i druge finansijske institucije trebalo bi naročito da preduzmu mjere koje utiču na rizik, kako bi utvrdile legitimno porijeklo neočekivanih finansijskih tokova, pri čemu ovi finansijski tokovi potiču od klijenata u sektorima za koje se zna da su pretrpjeli uticaj zbog ekonomske krize i mjera ublažavanja KOVID-19. Primjeri takvih klijenata uključuju kompanije u sektoru maloprodaje kod kojih je u velikoj mjeri zastupljena upotreba gotovine, kompanije uključene u međunarodnu trgovinu i bilo koje vrste kompanija u sektorima koji se suočavaju sa ekonomskim padom, a koji su zadržali sličan obim finansijskih tokova u nedostatku stvarne ekonomske aktivnosti i
  • da nastave da ažurno prijavljuju sumnjive transakcije nadležnom Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije Crne Gore.

 

Send this to a friend