Ekonomija

Opština Bar će od marta sprovoditi još tri evropska projekta

Dušan Raičević

Opština Bar u martu započinje sprovođenje tri projekta koja su odobrena za finansiranje iz programa Evropske unije. Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar povukla je iz fondova Evropske Unije ukupno 423.061,99 eura. Ova sredstva će biti utrošena do 2022. godine.

“Prvog marta započinje projekat ECOVINEGOALS koji će se sprovoditi 30 mjeseci, a koji se finansira iz transnacionalnog programa Interreg Adrion. Projekat je okupio deset partnera i devet pridruženih partnera iz Italije, Slovenije, Srbije, Grčke i Crne Gore sa osnovnom idejom da se zaštite autohtone sorte i održivo uzgaja vinova loza. Uloga Opštine Bar, koja u okviru ovog projekta ima budžet od 50.450,00 eura, je u izradi strategija i lokalnih planova dok će opštinski Biznis start-up centar, koji je takođe partner na ovom projektu, organizovati obuke za naše vinogradare”, saopšteno je iz Opštine Bar.

Prvi sastanak projektnog tima i kick-off konferencija projekta „FORTITUDE“ zakazani su za 26. i 27. mart, a projekat je odobren okviru programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora je i sprovodiće ga Opštine Bar i Herceg Novi, Gradovi Banja Luka i Karlovac uz vodeće partnerstvo Tvrđave kulture Šibenik. Budžet Opštine Bar u okviru ovog projekta iznosi 253.597,49 eura od čega je oko 140 hiljada eura namijenjeno za opremanje.

Projekat će Starom Baru tokom naredne dvije godine pružiti niz novih sadržaja koji uključuju kompletno opremanje ljetne scene, otvaranje Centra za posjetioce u okviru zgrade Carinarnice, postavljanje taktilne mape, nabavku Herro Mirror-a, organizovanje manifestacije “Noć tvrđava”, pružanje doživljaja virtuelne realnosti uz pomoć novih tehnologija kao i niz drugih aktivnosti.

Zahvaljujući novoj digitalnoj koncepciji, posjetioci Starog Bara će imati potpuno novi doživljaj ovog vrijednog arheološkog nalazišta i priliku da dožive Stari Bar onakav kakav je bio u svom punom sjaju.

U okviru poziva Ministarstva rada i socijalnog staranja, od strane Evopske Komisije i CFCU je odobren projekat “Day care center for elderly – Bar” čija je ukupna vrijednost 188.428 eura. Ovo nije prekogranični projekat već projekat čija se kompletna suma ulaže u opremanje Dnevnog centra za stare koji je u okviru Karitas-a. Uz vodeće partnerstvo Karitasa, Opština Bar kao jedini partner na projektu će imati ulogu u licenciranju Dnevnog centra i odvijanju procesa komunikacije tokom trajanja projekta. Budžet projekta koji se odnosi na učešće Opštine je 32.000 eura.

Od maja 2018. godine uspješno sprovodimo projekat Cross Border Ol koji se finansira u okviru poziva Interreg Italija-Albanija-Crna Gora čija je vrijednost za Opštinu Bar 87.014,50 eura. Sprovođenje ovog projekta će biti završeno u novembru ove godine, a glavni ishodi ovog pojekta će biti turistički valorizovan maslinjak pored Starog Grada u kom se mapiraju i obilježavaju na terenu stare masline, zatim utvrđene najbolje poljoprivredne prakse kao i lokalni strateški dokument.

“Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar je aktivna kod svih otvorenih poziva Evropske unije, ambasada i ministarstava i u periodu od dvije godine je prijavljeno za finansiranje ukupno 25 projekata: 14 projekata u 2018. godini i jedanaest u 2019. od kojih smo kompletni autori na četiri, a na dva i vodeći partneri”, kažu u Opštini Bar.

Projekat čiji je koncept odobren i koji se još uvijek nalazi u administrativnoj provjeri je “From Hobby to Employment” sa kojim je Opština Bar aplicirala kao vodeći partner. Prijavljen je u okviru bilaterale sa Albanijom i vrijedan je oko 280 hiljada eura, a njime Opština Bar namjerava da pokrene zapošljavanje žena u proizvodnji suvenira.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fabrike samo
Gost
Fabrike samo

Bolje da napravite nuklearnu elektranu na skadarskom jezeru pa da se zaposle ljudi i jos neku hemijsku fabriku , vidite da to narod raicevicu!

Mudrac
Gost
Mudrac

Koliko se dobija radnih mjesta Sta je sa Vrticem?
Na koji nacin zelite smanjiti procenat nezaposlenih.Kada ce Bar konacno dobiti reprezantivan HOTEL.Kada cete u Makedonsko naselje otvoriti istureni dio Doma zdravlja.posto je prosjecna staros preko 60 god.Isto je i sa isturenim odelenjem Poste.
Samo da vas opomenem.da se uz Makedonsko.naslanja.najvece prigradsko naselje Bjelisi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bolje da otvorite neku fabriku, hotel sa 5 zvezdica, iskoristite Luku i carinsku zonu, zaposlite narod i da otvorite neku kulturnu ustanovu inače Bar zaostaje za Bd i Bokom

Dejo šakal
Gost
Dejo šakal

Ovaj raicevic je pravi staro baranin.

Send this to a friend