Ekonomija

Opština Herceg Novi: Morsko dobro nekima, morsko zlo većini

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nanijelo je više zla nego dobrog svakoj primorskoj opštini, to je nažalost opštepoznata stvar u Crnoj Gori, saopštili su iz Opštine Herceg Novi.

<<<JP Morsko dobro: Nijesmo mi podijelili Luku Škver, već opština<<<

Neistina je, kažu, da je Opština bez posebnog interesovanja i učešća pratila nastojanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da upravljanje lukom uskladi sa zakonom.

“Na zajedničkom sastanku u martu ove godine zaključeno je da će Morsko dobro i Agencija usaglasiti stavove prije raspisivanja tendera, ali to se nije desilo, već ste postupili mimo tadašnjeg dogovora. Na istom sastanku ste nas uvjeravali i da će posao u vezi sa zakupom pristaništa biti završen ranije, a sada imamo situaciju da ste otvaranje ponuda zakazali za 7. jun. Da li ste uopšte sagladali posljedice sprovođenja takve procedure u sred nautičke sezone?”, pitaju iz opštine.

Oni su netačnim naveli navode JP Morsko dobro da je djelovanje rukovodstva gradske Agencije za gazdovanje lukom u pravcu ozakonjavanja rada uslijedilo nakon što su pokrenute aktivnosti na međunarodnim tenderima.

“Projekti su inicirani i aktivirani 2017. godine, a naš grad preko Agencije od 2015. godine pokušava da stvari dovede u zakonski i svaki drugi red. Agenciju za gazdovanje gradskom lukom u Herceg Novom poslednjim tenderom tretirate kao da nikada nije bila korisnik i dobar domaćin akvatorijuma Škvera, iako ste vrlo dobro upoznati koliko truda je uloženo da se napokon stvari dovedu u zakonski red, prvenstveno na korist svih građana i gostiju našeg grada”, ističu u opštini.

Pitaju se na koji način je JP Morsko dobro, zajedno sa Vladom, gradsku luku Budve dali pod koncesiju bez tendera.

“Kako ste pod koncesiju dali tivatsku luku Kalimanj? Kako to da jedni aršini vladaju za Budvu, drugi za Tivat, treći za Herceg Novi?”, pitaju oni.

Dalje, navode, Plava špilja ima tradiciju izletničkog turizma od preko 100 godina, tačnije od početka prošlog vijeka kada je prve turističke brodice organizovao dr Antal Mađar.

“Od tada do danas nema podataka koji će potkrijepiti  vaše navode o „haotičnom stanju rizičnom po bezbjednost posjetilaca“.  Ipak, znajući da je država Crna Gora omogućila privatizaciju kulturno istorijskih objekata poput Mamule i Arze, jasno nam je po kojoj liniji se Plava špilja našla u tenderu koji ste raspisali”, kazali su iz opštine Herceg Novi.

Još jednom pozivaju JP Morsko dobro da ukoliko žele nastavak saradnje povuku sporne dijelove javnog poziva za zakup pristaništa i privezišta.

“Na kraju, vaša ocjena da se radi o infantilnom ponašanju Opštine Herceg Novi pokazuje jednu tragičnu stvar: ne shvatate kakve su posljedice vaših loših odluka za gradove na primorju. Predlažemo da sprovedete nezavisnu anketu o svom radu, možda vam otvori oči”, poručuju u opštini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Morsko dobro je stvoreno zbog Ulcinja,da pokusaju da uvedu red ,jer je tamo drzava u drzavi… A onda su poceli korupcija i mito po cijeloj obali. Morsko zlo,taman

Send this to a friend