Ekonomija

Opština Herceg Novi sanira već saniranu dionicu puta

Stevan Katić

Opština Herceg Novi raspisaće tender za sanaciju puta Ratiševina-Mojdež, koji se urušio tokom decembra prošle godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je završena sanacija puta u dužini od oko 1.000 metara.

Prije raspisivanja tendera iz lokalne uprave pripremiće teren za pripremne radove, koji će trajati nešto duže nego što je bilo planirano.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je Dnevnim novinama da je nakon propadanja puta lokalna uprava ušla u proceduru ispitivanja zbog čega se obrušio put.

“Svi su na neki način odgovorni. Možda je najodgovornije prethodno rukovodstvo Opštine Herceg Novi koje je donijelo odluku da se uđe u izvođenje radova, iako projektna dokumentacija nije bila kompletna i onakva kakva je trebalo da bude”, smatra Katić.

On navodi da je odgovoran bio i izvođač radova, koji je izvodio radova na osnovu dokumentacije, a nije upozoravao da taj projekat nije bio dobar, što je bila njegova zakonska obaveza.

“Kada smo preuzeli vlast, u junu prošle godine, imali smo situaciju gdje su svi izvođači radova i inženjeri govorili da pomenuti put narednih 50 godina nema šanse da propadne, te da ima tolika opterećenja kao auto-put. Uvjerili smo kakva su ta opterećenja. Nakon što smo utvrdili odgovornost zbog čega je došlo do obrušenja puta pristupilo se izradi glavnog projekta”, kazao je Katić.

<<<Ko je krivac za urušavanje puta u Herceg Novom?<<<

Dodaje da je glavni projekat za sanaciju puta završen prije 20 dana.

“Građani možda i sa pravom reaguju zašto se ovoliko čeka. Nijesmo u poziciji da utičemo na projektante, ne možemo da utičemo na geomehanička istraživanja, jer sve zavisi od ljudi iz struke. Mi smo i pored svih urgencija koje smo imali u prethodnom periodu prema projektantima konačno dobili projekat sanacije i sada smo u fazi da što prije raspišemo tender za sanaciju tog dijela puta koji je propao. Prije sanacije odradićemo pripremu za buduće radove, jer se radi o zahtjevnim radovima, prije svega šipovanju terena, koje će da traje malo duže nego što je bilo predviđeno, ali ćemo sada da odradimo pripreme kako bi tlo stabilizovali i kako bi se dio voda koji je ostao zatvoren na neki način osposobio da protiče kroz drenaže i kanale koji će se ovih dana pripremiti i napraviti u tom dijelu”, istakao je Katić.

Send this to a friend