Ekonomija

Opština Nikšić redovno izmiruje plate i obaveze 

Nikšić

Opština Nikšić prvi put nakon dužeg vremena nije radila rebalans budžeta za prošlu godinu i nije se dodatno kreditno zaduživala, a na kraju decembra u kasi je ostalo oko tri miliona eura, ocijenjeno je na sjednici Skupštine.

Na sjednici je saopšteno i da Opština redovno izmiruje plate i obaveze i realizuje brojne infrastrukturne projekte.

Izvještaj o radu predsjednika i organa lokalne uprave, Završni račun budžeta i brojne odluke jednoglasno su usvojene u Skupštini u kojoj su samo odbornici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrate, jer je opozicija bojkotovala prethodne lokalne izbore.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da će lokalna uprava uspješno nastaviti i dalje da radi, jer ne očekuje da će biti finansijskih problema.

On je podsjetio da je njihov prethodni četvorogodišnji mandat prošao uglavnom u saniranju zatečenih dugova, smanjenih za oko 20 miliona eura.

Opština se, kako je rekao, zadužila samo 1,1 milion eura za isplatu otpremnina za višak 110 zaposlenih, dok je dio viška sa kraja godine morao biti iskorišćen za isplatu zarada, jer se glavnim izvornim prihodom od poreza na nepokretnosti gradska kasa počinje puniti tek od juna.

”Iznos od oko 850 hiljada eura biće iskorišćen za popločavanje centralnog gradskog trga, a realizovali smo i 400 hiljada, od milion, koliko je, prema planu, za ovu godinu neophodno za gradnju vodovoda”, rekao je Grbović.

On je kazao da bi volio da Opština ima više prihoda po osnovu naplate oduzetih koncesija na vode, ali je objasnio da nijesu insistirali na uplati po tom osnovu dok se ne riješi pregovori Elektroprivrede (EPCG) sa dosadašnjim italijanskim partnerom A2A.

”U narednom periodu pokušaćemo da postignemo dogovor o naplati sa Vladom, jer je red da se nešto vrati Nikšiću, s obzirom da mu je veliki dio polja potopljen, a nemamo nikakvih prihoda od voda koje EPCG koristi”, poručio je Grbović.

Kao najznačajniju investiciju u ovoj godini, on je naveo rekonstrukciju gradskog trga, na kome za sedam dana, kako je najavio, treba da počne popločavanje nikšićkim kamenom, čiji je završetak ugovorom označen do kraja godine.

Grbović je dodao i da će konačno početi rješavanje višedecenijskog problema Doma revolucije u centru grada, za koji će do kraja godine biti raspisan tender za čišćenje i uređenje, dok će rekonstrukcija početi u dijelu tog zdanja preko puta stare zgrade hotela Onogošta.

”Iz Vlade nam je obećano da će se u narednih nekoliko godina izdvajati sredstva iz Direkcije javnih radova kako bi se etapno rješavao problem sa Domom revolucije”, saopštio je Grbović.

Govoreći o započetim i planiranim infrastrukturnim projektima, on je najavio gradnju Doma za stare pod Trebjesom, izgradnju vodovoda u Dučicama i Petrovićima, rekonstrukciju glavnog morakovskog vodovoda u Župi, Dragovoljićima i brojne druge investicije.

Grbović je kazao da je zadovoljan i dobrom privrednom situacijom u gradu, gdje se izdvajaju Željezara, Rudnici boksita, hotel Onogošt, Javorak, Monteživ i mljekara Nika čiji će početak biti ozvaničen narednih dana.

Odbornici Skupštine su usvojili i Završni račun budžeta za prošlu godinu, prvi nakon dugo vremena za koji nije rađen rebalans.

Vršilac dužnosti sekretara za finansije, Sanija Fatić, saopštila je da ukupni prihodi Opštine u prošloj godini iznose 18,4 miliona eura u odnosu na planiranih 19,8 miliona.

Kada su u pitanju prihodi, ona je navela da Opština najviše sredstava dobija od državnog Egalizacionog fonda 5,7 miliona eura, dok je porez na nepokretnost naplaćen u iznosu od 3,9 miliona, od planiranih 4,3 miliona.

Rashodi su u prošloj godini iznosili 16,1 milion eura ili 81,03 odsto u odnosu na plan, a najviše novca, oko 4,4 miliona, Opština je izdvojila na zarade zaposlenima.

Kapitalni budžet za prošlu godinu planiran je u iznosu od 3,9 miliona eura, ali je realizovana tek polovina od planiranog.

Odbornici Rajka Radonjić, Zoran Stanišić, Rajko Perović i Marko Burić ocijenili su da je lokalna uprava pokazala da ima kapaciteta da obavljaju zacrtane zadatke i uspješno realizuje brojne projekte.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ðoko
Gost
Ðoko

Aha,kako da ne! Zaoošljavaju besposločare DPSa,pa im plaćaju otpremnine o trošku građana. 2011 je broj radnika bio doveden u red,po preporukama EU. Pa onda uoči svakih izbora ponovo partijska zaposljavanja. I sad je preko 1000 zaposlenih na budžetu. Koji su to dug vratili,kome? Samo ne prikazuju stvarno stanje. Preko 49 miliona je dug ostao,a još se dižu krediti. Ubrzo i… Više »

Send this to a friend