Ekonomija

Opštinska firma dobila koncesiju nad Lukom Kotor

foto: Boka news

Vlada Crne Gre donijela je večeras odluku o dodjeli prvenstvene koncesije nad lukom u Kotoru istoimenoj državnoj firmi u većinskom vlasništvu Opštine Kotor.

Takva odluka donesena je na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva kojem je menadžment Luke Kotor početkom oktobra predao formalni zahtjev za dodjelu koncesije na rok od 12 godina, praćen detaljnim eleboratom i investicionim programom koji omogućava dalji razvoj djelatnosti kruzinga i jahtinga u Kotoru.

Investicionim i biznis planom predviđena su ulaganja u razvoj lučke infrastruktire veća od pet miliona eura, a Opština Kotor kao većinski vlasnik u međuvremenu je menadžmentu Luke pomogla u obezbjeđivanju neophodnih preduslova za dobijanje koncesije na način da je preduzeću Luka Kotor AD prenijela na korišćenje prostor parkinga na gradskoj rivi.

Obimnu dokumentaciju i zahtjev za dodjelu Prvenstvene konceisje Luci Kotor AD koju je Vlada sada prihvatila, pripremio je i podnio aktuelni menadžment te firme u većinskom vlasništvu Opšptine Kotor, na čijem su čelu predsjednik Borda direktora Branko Ivanović (SNP), izvršni direktor Branko Kovačević (DF) i direktorica Administrativnog sektora Snežana Jonica (SNP).

Iza ovog projekta –jednog od ključnih za dalji razvoj Kotora, svim snagama stala je i lokalna vlast predvođena gradonačelnikom Vladimirom Jokićem (Demokrate), ocjenjujući pitanje produženja koncesije nad lukom podno zidina Starog grada jednim od svojih apsolutnih prioriteta.

Prethodne lokalne vlasti Kotora koje su činili DPS i SDP sa partnerima, godinama nisu uspijevale da svojoj lokalnog fimri Luka Kotror AD, obezbjede produženje koncesije nad akvatorijumom i operativnom obalom najprometnije crnogorske putničke morke luke, od 2013. kada je isteklo važenje dotadašnjeg ugovora o zakupu Morskog dobra na osnovu kojeg je to preduzeće gazdovalo lukom.

Odluka o dodjeli Prvenstvene koncesije opštinskom preduzeću Luka Kotor AD došla je u predvečerje sutrašnje sjednice SO Kotor na kojoj će se vrlo vjerovatno, rasplesti sudbina aktuelne lokalne vlasti koju čini koalicija Demokrate-URA-SDP-DF uz parlamentarnu podršku SNP-a.

SDP je najavio da neće glasati za potvrđivanje 14 odluka koje je u međuvremenu, od 29.juna kada je održana posljednja sjenica SO, donio gradonačelnik Jokić kako bi grad mogao nesmetano funkcionisati, dok su iz opozicionog DPS-a za danas najavili mogućnost traženja glasanja o povjerenju gradonačelniku.

Ukoliko sjednica SO ni sutra ne bude održana, otvara se prostor da Vlada uputi zvanično upozorenje lokalnoj upravi kao uvod u eventualne privremene mjere, raspuštanje SO i imenovanje odbora povjerenika koji bi Kotorom upravljali do održavanja vanrednih lokalnih izbora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuro
Gost
Djuro

Kolika je koncesiona naknada?

Sefket
Gost
Sefket

A Petnjica.

BARANIN
Gost
BARANIN

Sto je sa prvenstvenom koncesijom za Luku Bar koja je sve predala 19 marta ove godine.
Sramota..Svaka vam čast tzv.gospodo iz vlade i ministarstva.Što planirate sa njom.
Cijepanje..sprdanje..Neka vam služi na čast i obraz tzv.iz vlade..

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kratko bravo svako drugo resenje je kradja …

Smrk
Gost
Smrk

A ne no ce neki podgoricanin doc,i dobit koncesiju

željko
Gost
željko

kai do sada..ništa novo ni spektakularno

Send this to a friend