Ekonomija

OTP pokušava da preuzme Addiko banku

OTP banka

Investiciona grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a jutarnji.hr piše pozivajući se na pouzdane informacije da je mađarska OTP Grupa zainteresovana, između ostalog, za kupovinu hrvatske Addiko banke.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

“OTP banka ne može komentarisati glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravovremeno obavještavamo medije”, kazali su iz mađarske banke, ne demantujući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već uveliko u pregovorima za kupovinu Addiko banke.

OPT Grupa je u decembru formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, s tržišnim udjelom od oko 11 odsto. Prema nezvaničnim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam odsto udjela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspije akvizicija Addiko banke.

Addiko banka posluje i u Crnoj Gori, a najavljeno je da će OTP svojoj Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB uskoro pripojiti i Societe Generale Montenegro banku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BIZNIS MAN
Gost
BIZNIS MAN

ADDIKO BANKA najrealniji koncept poslovanja. Poslovanje sa njima je meni daje sigurnost i povjerenje. Ne vidim potrebu sa se integrisu.

Ormar Nohodzaj
Gost
Ormar Nohodzaj

Opa, uzese citavo trziste CG. Ih kad pocnu da ucjenjuju…

budala
Gost
budala

Da im ne bude previse, pa da im dodje muka

Maks
Gost
Maks

Vec su kupili societe general kod nas ali to centralna banka Jos ‘razmatra’, pa ce vjerovatno dok se razmotri kupit i adiko kod nas , pa ce centralna banka da ‘razmotri’ moze li otp grupa da posjeduje 80% naseg bankarskog sistema. Samo polako..

amo
Gost
amo

Blago nama sa madjarima

Send this to a friend