Ekonomija

Otplatu kredita mogu odložiti još 90 dana samo oni koji su pogođeni krizom

FOTO: Ilustracija

Banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana korisnicima kredita na čije je finansijsko stanje negativno uticala epidemija novog koronavirusa, odlučila je Centralna banka Crne Gore CBCG.

“Danas usvojenom odlukom je utvrđeno da banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana korisnicima kredita na čije je finansijsko stanje negativno uticala epidemija novog koronavirusa”, navode u CBCG.

Banke su dužne da do 1. juna na svojim internet stranicama objave bliže uslove za odobravanje moratorijuma i način prijavljivanja

“Za obračun kamate tokom trajanja moratorijuma, kao i dalji tok otplate kredita, banke ne smiju ugovarati nominalnu kamatnu stopu koja je veća od nominalne kamatne stope iz ugovora o kreditu na koji se primjenjuje moratorijum”, ukazuju u CBCG.

CBCG je, kroz stalno zasijedanje Savjeta i intenzivnu komunikaciju sa bankama i međunarodnim finansijskim institucijama, inicirala i implementirala značajne aktivnosti kojima je obezbijeđena, pored ostalog, dodatna likvidnost u sistemu.

“Tako će uvođenje moratorijuma, tokom marta, aprila i maja, uvećati likvidnost fizičkih i pravnih lica za 150 miliona eura”, ističu u CBCG.

Dodatno, ranijim smanjenjem stope obavezne rezerve koju su banke dužne da polože kod CBCG za dva procentna poena povećana je likvidnost bankarskog sektora za 70 miliona eura, što je direktno uticalo na povećanje njihovog kreditnog potencijala.

Odobreno 152,5 miliona eura novih kredita

Iz CBCG su saopštili da su od početka marta do polovine maja, banke odobrile 6.423 novih kredita, u iznosu od 152,5 miliona eura.

“I pored dobre likvidnosti bankarskog sektora, CBCG je obezbijedila repo liniju od Banke za međunarodna poravnjanja (BIS) iz Bazela u iznosu od 100 miliona eura. Ova sredstva bi bila korišćena za podršku likvidnosti banaka u slučaju nepredviđenih situacija”, saopštili su iz CBCG.

Zabranjena isplata dividendi akcionarima

Na snazi ostaju privremene mjere zabrane isplate dividendi akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke, kao i mogućnost odobravanja kredita prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica iznad limita izlozenosti propisanog Zakonom o bankama.

“Takođe, naknada koju su banke dužne da plaćaju za korišćenje propisanog iznosa obavezne rezerve koji ne vrate istog dana ostaje, do daljnjeg, snižena za 50 odsto”, ističu u CBCG.

Savjet je razmatrao i izvjestaj o poslovanju banaka za prvi kvartal 2020. godine. Konstatovano je da bankarski sektor karakteriše visoka kapitalizovanost, očuvana likvidnost i stabilan nivo depozita.

Savjet CBCG je preporučio bankama da, u okviru svojih poslovnih politika, posebnu pažnju usmjere na projekte iz oblasti turizma, kao i projekte čiji su nosioci mikro, mala i srednja preduzeća.

S.Đ

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nnn
Gost
nnn

taj prijatelj?

Butik
Gost
Butik

Doživjeli smo propast sa poslom. Nemate vi sluha za nas male privrednike. Platili smo unaprijed kirije a posle toga mi i radnici idemo na biro rada. Nema žive duše na primorju. Mislim na turiste. Treba hitno da nas oslobodite poreza i ostalih nameta i KREDITNO pomognete. Vidim da nema ništa od pomoći ? Bojim se da nijeste svjesni u kakvoj… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Pogodjeni su 40 000 radnika koje nisu PRIVILEGOVANI POSLODAVCI OSIGURALI I koji godinam to rade na stetu drzave.Treba svi da prijavimo poslodavce koji su nas ostetili I nisu nam placati osiguranje

Marvo
Gost
Marvo

To je tacno.Jedan sam od njih.Posao smo izgubili a pomoci nemamo.

0000
Gost
0000

Hoce li na ove uvecane rate i za ovaj moratorijum povecavat ionako uvecane rate? Lijep posao zavrsise banke sa vladom sve u “korist naroda”.

KN ⛈🚜
Gost
KN ⛈🚜

Ne brini, tu je nasa srpska crkva radi u korist naroda. Prvo prizivanjem virusa i kolapsa zdravstva a onda i prizivanjem rata i huškanjem na vezanje drzavne zastave na pse.

Svetac
Gost
Svetac

Viđele banke da je moratorijum isplativ pa da obrnu još jedan krug zarade

Jokica
Gost
Jokica

Samo sanjaj, za razliku od prvog puta kad je bankama bila obaveza, sad ce banke same uredjivati kome ce dati moratorijum. Toliko im se isplati taj moratorijum, da ga ni 20% klijenata nece dobiti.

KN ⛈🚜
Gost
KN ⛈🚜

A ti ako mislis da je isplativo da ti neko ko ti jr duzan ne placa nista 6 mjeseci daj pozajmicu, ko ti brani?

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Možete mi vjerovati ili ne, ali sam pričao sa prijateljem koji je na visokoj poziciji u jednoj od top 5 naših banaka. On mi je objasnio da oni ništa dodatno ne zarađuju, bukvalno se pomjera kredit samo za taj period. Ona razlika od nekoliko eura kada se izvrši pomjeranje kredita, što ljudi tvrde da im je zarade je tako zbog… Više »

Send this to a friend