Ekonomija

Planira se otvaranje auto – puta 13. jula: U toku posljednje pripreme

Foto: Vlada Crne Gore

Prioritetna dionica auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa biće, kako sada stvari stoje, svečano otvorena 13. jula na Dan državnosti. U toku su posljednje pripreme kako bi sve bilo spremno za svečano otvaranje. Tako će dionica auto-puta biti spremna za špic ljetnje turističke sezone.

Putarina za automobile 3,5 eura

Dionica Smokovac-Mataševo duga je 42 kilometra.

Za motocikle, motorne tricikle i četvorocikle putarina od petlje na Zlatice do petlje na Pelevom Brijegu iznosi 50 centi, od Zlatice do Veruše jedan euro, a do Mateševa 1,5 eura.

Cijene važe i između poddionica, tako da je od Pelevog Brijega do Veruše 50 centi, a od Veruše do Mateševa isto pedeset centi.

Za putničke automobile cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosi 1,5 eura, od Zlatice do Veruše dva eura, a do Mateševa 3,5 eura.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Od petlje na Pelevom Brijegu do silaza na Veruši je 50 centi, a od Mateševa do Veruše 1,5 eura.

Za manje kamione i minibuse cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosiće 2,5 eura, od Zlatice do Veruše 3,5 eura a do Mateševa šest eura.

Takođe između dionica postoje cijene pa je od Pelevog Brijega do Veruše jedan euro, od Veruše do Mateševa 2,5 eura.

Za veće kamione i autobuse cijena od Zlatice do Pelevog Brijega je 4,5 eura, od Zlatice do Veruše šest eura a do Mateševa 10,5 eura.

Između poddionica, od Pelevog Brijega do Veruše je jedan i po euro, od Veruše do Matešava 4,5 eura.

Za najveće kamione – motorna vozila sa četiri ili više osovina, visine veće od 1,3 m mjereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg, cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosi sedam eura, od Zlatice do Veruše deset eura, a do Mateševa 17 eura.

Od Pelevog Brijega do Veruše je tri eura, do Veruše do Mateševa 10 eura.

Naplatu je moguće obaviti gotovinski, bankovnim karticama, po sistemu pretplatnih Smart kartica ili preko elektronskog uređaja.

Više od 560 kamera

“Na 42 km, je 16 tunela sa dvije tunelske cijevi, dakle praktično 32 tunela. Najduži od njih ima gotovo tri kilometra – Vjeternik, koji je veoma zahtjevan. Mnogo je zahtjevnih tunela dužine kilometar ili dva, kao i preko 20 mostova na ovom auto – putu“, istakao je nedavno Andrej Mihailović iz Monteputa.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Sve ovo pokriveno je sa više od 560 kamera koje će pratiti operateri u Komandnom centru.

“Sve kamere koje su u tunelima imaju mogućnost automatske detekcije incidenata. Čim se detektuje neki od incidenata, bilo da je to pogrešan smjer, zaustavljeno vozilo u tunelu, pojava dima ili vatre, ili pojava nekog objekta za koji je neprirodno da se nalazi u tunelu, automatski se to evidentira na kamerama u komandnom centru uz zvučni alarm koji će registrovati dežurni operater u centru. Dakle, ugrađeni su najsavremeniji sistemi“, poručio je Mihailović.

Radovi na izgradnji su počeli 11. maja 2015. i trebalo je da budu završeni na isti dan 2019. godine.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Artur
Gost
Artur

Dobro jutro, 02.08.2022 posetićemo po drugi put Vašu lepu zemlju – Petrovac. Gugl mape do sada ne prikazuju autoput. Molim vas za savet: 1) ako želite da koristite ovaj autoput, idite do Mateševa na E65? 2) Gde je ulaz na ovaj autoput? 3) Zar ne bi bilo bolje doći do Podgorice putem E65 a ne koristiti autoput? Pozdravljam Artura. Ps.… Više »

Grof moretti D
Gost
Grof moretti D

Koliko će biti zaposlenih radnika i to je dobro.

Roki
Gost
Roki

Autoput Kralja Nikole

GorSt
Gost
GorSt

Neka nam je sa srecom i da vise nikad nema zrtava kao sto je do sada bilo kroz kanjon Morace. Opravdace svoj svaki ulozeni euro ako se sacuvaju zivoti. Sretno i dugovecno.

Vasojevici
Gost
Vasojevici

A pristupni put za mjestane Lijeve Rijeke Veruse ?
Ocemo li da slijecemo sa petlje u Krkor ?
Dobro ste ovo isplanirali.

svakaticas
Gost
svakaticas

sledeće godine prijatelju kad se otvori izlaz sa autoputa ahahahhah, ovo sad je samo da se neko slika a za narod kuda će vozit nije bitno to tek kad se stvarno završi u martu

makron1
Gost
makron1

šteta što je autoput jedno teško sm..e. ko god se vozio to zna. ne umijemo ništa napravit bez da unakazimo

ani
Gost
ani

Ja sam prolazila, odlicno je uradjeno…

Šnajder
Gost
Šnajder

A ti si vjerovarni neki veliki preglac, sram te bilo za ovaj komentar. ODLICAN AUTOPUT

Pobro
Gost
Pobro

Ti idi starim putem ako ti ne valja.Kad je napravljen tunel Sozina dosta ih je tako pričalo a svi se vozimo.Pustite se te negativne priče

Danijela
Gost
Danijela

Ne smije se dozvoliti Abazovicu, veleizdajniku da otvori autoput! Dritan koji bi nam sve u drzavi zapalio, on koji nas je u svemu unazadio, on koji bi da ne postojimo… predsjednik drzave da otvori autoput!!!

Dejan
Gost
Dejan

Sto prije krenuti u realizaciju ostale 2 dionice kako bi u sto kracem roku bili povezani PG/BG/Budimpesta.

Ajde
Gost
Ajde

…evo, odma ćemo…to nam je sad najpreče…Iš!

Crnogorci krsni
Gost
Crnogorci krsni

Pa da vam ne dolaze iz Srbije na more mogli bi da se slikate😄

Crmogorac
Gost
Crmogorac

Aj sa srecom !!!

Mrki
Gost
Mrki

Jeste da nam je sa ovim stavljena omča oko vrata ali je veoma značajna investicija…Srećno otvaranje,Dritane

Zoran
Gost
Zoran

Sto Dritane? Nije ga on pravio bez sto je osao da se slika. Put je pravila vlast prije Dritana i Krivokapica na čelu sa Milom Đukanovicem. Pocasni pedsjednik URA je bio protiv i reko bačene pare. A Sozina je dobra jer su mu dolje hoteli. Dobro je u selo put kad se napravi a ne ovakva investicija. Srecno otvaranje, zdravo… Više »

Mrki
Gost
Mrki

Zoki,znamo koju su ga afere pratile njihovog zemana…korito rijeka,petlje,obilaznice ..

Bot
Gost
Bot

Pa što žure ovoliko, trebalo bi prvo napraviti pristupne ceste, kako ljudi da idu na auto put, kada ima urađena jedna strana, a iz smjera Kolašina na magarca do auto puta. Stvarno projektanta i glavnog inženjera u zatvor, za nauk ostalima.

realno_stanje
Gost
realno_stanje

Raspisan je tender za rekonstrukciju regionalnog puta Matesevo Kolasin. Trebalo bi to da pocne najvjerovatnije posle sezone u Septembru da se radi.

Pravnik
Gost
Pravnik

Kasni se 38 mjeseci, skoro duplo pd planiranog, katastrofa!

verygood
Gost
verygood

kako je “dobro’ urađen i kako se trkaju milo i dritan ko će prije da ga otvori prije će ga zatvorit pa opet otvorit kada ga naprave

Bojan
Gost
Bojan

Toliko je sigurno to otvaranje da se 7 dana prije nagađa hoće li ili neće

Send this to a friend