Ekonomija

Ovo su nove mjere Centralne banke za najugroženije

Na danas održanoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, kojom se implementira peti set mjera CBCG usmjeren na sanaciju negativnih posljedica pandemije.

Kako su saopštili iz CBCG, usvajanjem ovog akta stvoreni su uslovi za olakšanje finansijske situacije određenim grupama stanovništva koje su posebno pogođene ili će, u narednom periodu, biti pogođene pandemijom COVID 19. Riječ je o fizičkim licima koja su ostala ili će ostati bez posla i kojima je zarada smanjena ili će biti smanjena.

“Prva mjera se odnosi na uvođenje obaveznog moratorijuma u trajanju od šest mjeseci za fizička lica – korisnike kredita kojima je 31.marta ove godine  ili kasnije prestao radni odnos kao posljedica epidemije COVID 19, a koji na dan 31.12.2019. godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana, a kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetna aktiva. Uvođenje moratorijuma se odnosi i na korisnike kredita kod mikrofinansijskih institucija i lizing društava”, dodaju oni.

Kako navode iz CBCG, druga mjera podrazumijeva da su banke dužne da fizičkim licima – korisnicima kredita kojima je, usljed posljedica pandemije na poslovanje njihovih poslodavaca, smanjena zarada za najmanje 10 odsto, na njihov zahtjev, odobre restrukturiranja kredita, u smislu produžetka roka otplate.

Za lica čija je neto zarada prije smanjenja iznosila 550 eura (što je nešto više od prosječne zarade u Crnoj Gori) ili više, restrukturiranje se vrši ako je tom licu, nakon smanjenja zarade i plaćanja rate za kredit, ostao raspoloživi iznos manji od 220,00 eura (što je na nivou minimalne zarade u zemlji).

“Za ovu kategoriju će se, kroz restrukturiranje, produžiti rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana otplate kredita, ne bude manji od 220,00 eura. Za kategorije korisnika kredita čija je neto zarada, prije smanjenja, bila ispod 550 eura, produžiće se rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana otplate kredita, ne bude manji od iznosa neopterećene zarade koju je korisnik kredita imao prije smanjenja iste”, objašnjavaju iz Centralne banke.

Svi troškovi vezani za uspostavljanje novog plana otplate kredita (obrada kredita, zaključivanje aneksa ugovora o kolateralu, ovjera ugovora i dr.) padaju na teret banke.

“Kao treća mjera usvojene odluke, bankama se dozvoljava da, pri izračunavanju dospjelih obaveza na osnovu Odluke o minimalnim standardima za upravljanje rizikom likvidnosti u bankama, u obračun tih obaveza, umjesto 30%, uključuju 20% depozita po viđenju. Na ovaj način se bankama omogućava da efikasnije upravljaju svojim
sredstvima”, navode iz CBCG.

10

avatar
1000
2
8
0
 
3
DMHMarvoMontenegroKlatnoZumbulcic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zemljanin
Gost
Zemljanin

Banke ce naci nacin da nam ne odobre moratorijum.Svakako dobar potez.Da ste ovo uradili u startu kao npr Hrvatska danas bi mi bilo lakse funkcionisat.

Zumbulcic
Gost
Zumbulcic

Pa uradilo se onda kada se izmjerilo koliki će biti uticaj na banke, a za tu vrstu analitike je potrebno nekoliko mjeseci. Ovakve institucije ništa ne donose napamet, kao kad je nor. donesen Zakon o majkama, rekli efekat 2000 a prihavilo se 25000 majki.

Klatno
Gost
Klatno

Ti veze nemaš u Hrvatskoj je bio dobrovoljni moratorijum ako se banka slozi, a CBCG je dala 4 moratorijuma od toga tri su obavezujuci za banke. Mjera je odlična za ljude koji su izgubili posao ili kojima će biti smanjene plate da ne klize dalje sa dijelom koji nije opterećen ratom.

DMH
Gost
DMH

Ne lupetaj Klatno.Branis banke iz osobnog interesa.Covjek je sto procentualno u pravu.

Klatno
Gost
Klatno

Ti lupas DMH, iznosim samo činjenice. Hrvatska je imala samo jedan moratorij koji nije bio obavezujuci za banke. Crna Gora ima 4, od kojeg tri obavezujuća za banke. Edukuj se pa onda ponizavaj.

Montenegro
Gost
Montenegro

Banke u Hrvatskoj su izasle svakom građaninu koji je zatrazio pomoc i to najmanje na 6 mjeseci,ujedno su odobravale i nove kredite po duplo manjoj kamatnoj stopi nego kod nas.Zato se ne mogu porediti moratorijumi u ove dvije drzave.Banke u Crnoj Gori imaju zelenaske kamate i uslove.Dva moratorijuma po 3 mjeseca ili jedan od 6 mjeseci su isto.Klatno,prestani da branis… Više »

DMH
Gost
DMH

Ne kuzim,zasto netko brani bankare,osim ako i sam nije bankar.

Marvo
Gost
Marvo

Ja sam pokusao da stavim moratorijum na kredit u Podgorickoj banci.Kao razlog sam naveo gubitak posla.Njihov odgovor je bio da mi je obezbjeđenje hipoteka,i naravno odbili su me.Toliko o ta cetri moratorijuma.

amo
Gost
amo

A sto ce nesretni penzioneri kojima su pod kreditima penzije i onako jadne i kukavne,moj ZUGICU?

Zumbulcic
Gost
Zumbulcic

Penzioneri imaju redovna primanja, a 13000 ljudi je ostalo bez posla i prima 0 eura.

Send this to a friend