Ekonomija

Ozvaničeno povećanje zarada: Potpisani kolektivni ugovori u prosvjeti

Povećanje zarada na Univerzitetu Crne Gore, prosvjeti, te domovima učenika i studenata od devet odsto od 2020. godine i tri odsto od 2021. godine na već uvećanu zaradu, ozvaničeno je danas u Ministarstvu prosvjete potpisivanjem kolektivnih ugovora.

Ministar prosvjete Damir Šehović potpisao je ugovor i to: za UCG sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom sindikata UCG Vukašinom Zogovićem; za Sindikat prosvjete sa predsjednikom Sindikata Zvonkom Pavićevićem; za zaposlene u đačkim i studentskim domovima sa predsjednikom Samostalnog sindikata Markom Kaluđerovićem.

Naime, Ministarstvo prosvjete dogovorilo je ranije sa upravom svih pomenutih sindikata i UCG povećanje zarada od naredne godine za (9+3) odsto, što je danas i formalizovano potpisivanjem Ugovora. No osim toga, podsjećamo da su povećana izdvajanja i za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti, isplaćuju se jubilarne nagrade, ali se radi i na jačanju naučnostraživačke aktivnosti na UCG preko posebnog fonda.

Preciznije, posljednji trogodišnji sporazum sa Sindikatom prosvjete za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih potpisan je nedavno na iznos od čak 2,1 milion, dok je trogodišnji sporazum prije svega par godina ranije potpisan na iznos od oko 1,3 miliona.

Osim toga, sa Univerzitetom Crne Gore predviđeno je pokrivanje troškova naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti na Univerzitetu, koji mogu obuhvatati nadoknade i troškove za naučnoistraživački rad, publikovanje u renomiranim časopisima i monografijama, podršku projektnim aktivnostima i drugo, i to preko posebnog fonda.

Iznos sredstava opredijeljenih za ovaj fond će se utvrditi osebnim sporazumom između Vlade i Univerziteta.

Svi pomenuti dogovori su rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa sindikatima. Oni su, kao takvi, doveli dakle ne samo do povećanja zarada, već i pomaka u dijelu stambenog obezbjeđenja zaposlenih u prosvjeti, ali i jačanja naučno-istraživačke djelatnosti na UCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Bravo za Šehovića i ministarstvo prosvjete. Ozbiljni pomaci se prave za poslednjih nekoliko godina

Ida
Gost
Ida

I poslije Zvonka Zvonko!

Send this to a friend