Ekonomija

Pejaković: Za najbolje klijente možemo očekivati sniženje kamatnih stopa

Crna Gora nema efikasnost sistema kakvu imaju neke razvijenije zemlje sa kojima želimo da se često poredimo, pa zato imamo i veće kamatne stope, kazao je  Generalni sekretar udruženja banaka Bratislav Pejaković dodajući da imamo konstantan trend pada kamatnih stopa.

No, kako dodaje, u narednom periodu mogle bi biti i niže.

„Za najbolje klijente možemo očekivati sniženje kamatnih stopa, ali u prosjeku i možemo da očekujemo određeni pad ali to ne može da bude drastično kako bi neko očekivao“, kaže Pejaković.

Više je razloga zbog čega kamatne stope imaju trend pada. No, Pejaković posebno ističe jedan.

„Imamo veće depozite u bankama nego što su iznosi plasmana tako da i to može uticati na smanjenje kamatnih stopa“.

Vladin projekat 1000+ umnogome je oborio kamatnu stopu za stambene kredite. U prvoj fazi projekta bila je 4,99 odsto da bi u trećoj iznosila 2,99 odsto.

„2,99 odsto je vrlo kvalitetna kamatna stopa i ne vjerujem da može niže od toga da ide“, smatra on.

I pored toga što su od početka godine dvije banke pošle u stečaj, Pejaković smatra da je Bankarski sistem stabilan. Podatak da rastu depoziti je pokazatelj da građani imaju povjerenje u bankarski sistem.

„Povjerenje se gradi godinama i ne može tek tako jedan ili dva slučaja da poljuljka ono što se gradilo i na kraju krajeva postoji neka finansijska pismenost i kultura djelovanja sa sredstvima sa kojima raspolažete i mislim da je to sinergija više efekata koji se odražavaju na stanje u finansijskom sistemu“, dodaje Pejaković.

Kamatne stope u Crnoj Gori su, kaže Pejaković, na nivou zemalja regiona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budvanin
Gost
Budvanin

Ja sam uzeo sad 250k na kamatu 8% u lovcen a bonitet a imam i na bijelu listu sam al dzaba sve a ti mi tu nesto pricas mazes mi oci iz fotelje i primas platu 5000€

Kuku mene
Gost
Kuku mene

Ne lazi

Hogar
Gost
Hogar

Poltron, zato je tu namješten

Mila K
Gost
Mila K

Stiže nam kriza, nažalost i to sve ove rečenice argumentuju.

Kolega
Gost
Kolega

Dežurni analitičari se trude u svemu da prepoznaju znake krize. Čak i kada se najavljuje sniženje kamatnih stopa, Za sve je,naravno, kriva ova vlast.

Send this to a friend