Ekonomija

Pejović: KAP u minusu jer plaćamo najskuplju struju u Evropi

Kombinat aluminijuma (KAP) plaća najskuplju struju u Evropi i uskoro treba da sjednem sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i da se dogovorim oko uslova za narednih nekoliko godina, kazao je Danu vlasnik te fabrike Veselin Pejović.

Električnu energiju KAP plaća 52 eura po megavat-satu, od čega 38,9 eura EPCG, četiri eura za prenos CGES-u, dok ostatak ide na PDV. Trogodišnji ugovor s EPCG ističe krajem ove godine.

“Trogodišnji ugovor o snabdijevanju električnom energijom ističe krajem ove godine, tako da ću u junu ili julu da sjednem sa predstavnicima EPCG-a da vidimo šta ćemo u narednih nekoliko godina. Plaćam najskuplju struju u Evropi. Mjesečni račun za struju za mart, koji plaćam Elektroprivredi je 2,2 miliona eura, dok se račun za prenos kreće od 200 do 230 hiljada eura. Talum u Sloveni ji ima subvencije od države i plaća 32 eura struju, dok u Njemačkoj aluminijumske fabrike plaćaju 22 eura”, rekao je Pejović tokom nedavnog obilaska fabrike.

Pejović je kazao da je fabriku preuzeo polovinom 2014. godine kada je cijena aluminijuma na berzi bila 2.200 dolara, a da je poslije dva mjeseca pala na 1.580 dolara. Istakao je da je dosad u KAP uložio između 36 i 40 miliona eura, te da uprkos tolikimulaganjima fabrika i dalje posluje sa minusom.

Da bi KAP prvo doveo na nulu, pa od njega napravio profitabilno preduzeće, Pejović će najprije da do kraja godine otvori fabriku silumina, a početkom 2021. godine planira i otvaranje fabrike bileta. Dosad je u Elektrolizi A remontovao 150 ćelija, a u narednom periodu planira da remontuje još 90 ćelija.

“U fabrici silumina planiram proizvodnju od 30 hiljada tona, u fabrici bileta 70 hiljada tona, dok u Elektrolizi, nakon remonta još 90 ćelija, očekujem proizvodnju od 60 hiljada tona, što je ukupno 160 hiljada tona godišnje. Sada je proizvodnja u Elektrolizi od 36 do 40 hiljada tona godišnje. KAP je sada u minusu, ne može biti u p lusu. Sve ovo radim, otvaram nove fabrike i pogone, kako bi ga doveo na zelenu granu”, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, otkako je došao uložio je u ambulantu, restoran, kupatila za radnike, sredio hortikulturu KAP-a, zamijenio limove na objektima, remontovao 150 ćelija, uložio u fabriku Silumina, započeo izgradnju fabrike bileta, otvorio Uniprom enerdži, odnosno sproveo sistem za gas i sada proizvodi na racy, a ne na mazutu i lož ulju.

“U ovom trenutku ne postoji legura koju ja ne mogu da napravim u svojoj fabrici. Uložili smo pet miliona u Uniprom enerdži, ali imamo gas. Sjutra kad dođe Alkoa, da pogleda na kojoj opremi ra dim, od mah će da pita šta je energent. Ako kažem mazut ili lož ulje, odmah će preko vrata. Mjesečno smo na mazut i ložulje trošili 280 hi ljada eura, a sada na gas 130 hiljada. Međutim, u gas se stalno mora ulagati, ali sa njime dobijam na proizvodu, odnosno ino kupac ne može da mi reklamira proizvod. Ne može da kaže pojavljuju se čestice, materijal nije dobro pretopljen, jer sam koristio mazut i ulje. To je poenta. Taj problem ne mogu imati, jer reklamacija ne može da postoji sa proizvodnjom na gasu”, istakao je Pejović.

Cilj je, kako je kazao, da u krugu KAP-a bude 10-15 fabrika koje će da prerađuju aluminijum. Sa fabrikom silumina i bileta i 100 hiljada tona proizvodnje u samo te dvije fabrike imaće izvoz od 300 miliona dolara.

“Nema kombinata u svijetu koji može da se održi funkcioniše bez prerade, odnosno sa elektrolizom i proizvodnjom ingota”, naglasio je Pejović.

Na pitanje zašto je dosad uložio samo 40 miliona, s obzirom na to da je prilikom kupovine KAP-a najavio da će do 2019. godine uložiti 76 miliona, kazao je da je jedan od razloga taj što nije mogao da se upiše na imovinu koju je kupio.

“Kad sam uzeo KAP mislio sam d a mogu d a prevedem imovinu i da sam vlasnik jedan kroz jedan. Međutim, tek nedavnom odlukom Savjeta za privatizaciju je sve riješeno. Četiri godine sam se borio sa velikim mukama i održao sam KAP u najgorem periodu od nastanka aluminijumske industrije”, rekao je Pejović.

Kazao je i da nema namjeru da prodaje KAP.

“Aluminijum mi je u krvi, to nikada neću da ostavim. Nema potrebe da prodajem KAP. Ovo će da ostane i posle mene, samo u novom ruhu, ne onako kako sam ga zatekao, već po evropskim standardima”, zaključio je Pejović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

mozda placa najskuplju struju ali zato ima naj jeftinije radnike koji 6 godina nisu isli na godisnji odmor .

Mugambe
Gost
Mugambe

A sto se petljas sa bijednom EPCG, pa te muzu dvije godini

Idi kupi u Evropu tu jeftinu, i nama malo da prodas ako preostane.

Radncki
Gost
Radncki

Pejovicu svaka cast samo pomogni svojim radnicima da dobiju kredite.Niko im ne daxni centa

Nenad
Gost
Nenad

Ugasiti kap pa tamo naoraviti city kvart 2 svim radnicima po stan dati

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Ajmo pejovicu imaš moju podršku pa da pomogneš crnu goru da bude jedan kroz jedan.

Patriota
Gost
Patriota

Proizvodnja u industrijskom sektoru je jedini konstantni generator razvoja moderne države.

Konduktersalata
Gost
Konduktersalata

Neću vam centa platiti!

komentator
Gost
komentator

Trazi li on ovo subvencije za struju? Dobice ih, garantujem vam. Bice jos jedna stavka na racun od euro- dva. Sta je nama to, da ga castimo jednu dojc kafu mjesecno

Mark
Gost
Mark

Koje nebuloze isprica vlasnik.Niata nije naucio a kaze Al mu je u krvi.Prvo kapacitet serije B a ne serije A kao sto on kaze- je 60 hiljada max a ne 160 kao sto on kazeSerinu A je ugasio i izrezao u staro gvoznje.
Drugo- ne moze metal biti “prljav “zbog energenta kao sto on kaze nego zbog drugih necistoca u sebi.

Montenegro
Gost
Montenegro

Instalirani kapacitet elektrolize serije A i serije B je 100 000T godisnje ,rusi su forsirali pa je stizalo i do 130 000 T tada je kap imao preko 500 celija u elektrolizi a sada 160 koliko sam svatio iz teksta .

Teslica
Gost
Teslica

A sto ne kupi najeftiniju !

Animus
Gost
Animus

KAP treba ugasiti, jer nas je o kadu zabavio zadnjih 20 god. Nije bio profitabilan ni u doba Juge, ali se odrzao jer se sirovina koristila u tadasnjoj industriji, koju smo unistili. KAP sluzi za pranje para jedino, na grbaci naroda i drzave.

mossi
Gost
mossi

valjda ima berza struje I mozes kupiti povoljnije od drugih proizvodjaca …isto kad je montenegro bonus snadbijevao par mjeseci strujim u nekim igrama ranije….raspisi tender javice se neko !!!

Enigma
Gost
Enigma

Stvarno čovjek treba pomoći makar tu struju da mu damo besplatnu 😂 povećati građanima za toliko i svi ćemo biti zadovoljni 😂

Lokiica
Gost
Lokiica

Kap je jedna od najbitnijih cg grana proizvodnje, pošteno bi bilo da svaki građanin plati malo skuplju struju a da se njima struja pojeftini. Budimo solodarnibi slozni

Elektra
Gost
Elektra

Da, interesantan predlog-ali KAP vise nije drzavni, tako da je bolje da solidarno pomognemo neku državnu firmu

POJK
Gost
POJK

Strah me je da tvoju salu ne shvate ozbiljno. Umiju oni to.

Baki
Gost
Baki

Medo nista ne komentarise!

Send this to a friend