Ekonomija

Peticija protiv poskupljenja bezdimnih proizvoda

Foto: Shutterstock

Najava poskupljenja bezdimnih proizvoda od 1. jula naišla je na oštra reagovanja javnosti, prije svih korisnika ovih proizvoda koji kažu da je “nesagorijevajući duvan ipak manje štetan u odnosu na cigarete”. Ovakvo objašnjenje stoji kod jedne od potpisnica peticije koja je aktivna na portalu peticije.online, a inicirali su je građani nezadovoljni novim pokupljenjima koje predviđa Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Peticiju “Prešli smo na bolje, ne tjerajte nas nazad cigaretama” za manje od sedam dana potpisalo je više stotina građana, a akciju danima na društvenim mrežama podržavaju i poznati koji se protive poskupljenju nesagorijevajućeg duvana.

Milica Marković, poznata influenserka u okviru Instagram zajednice pozvala je svoje pratioce na potpisivanje peticije. Kako navodi, i sama koristi bezdimne proizvode te smatra da se bolji izbor za pušače nikako ne treba dodatno oporezovati.

“Ja sam ovu peticiju potpisala jer sam protiv svih poskupljenja. Iako koristim bezdimne proizvode smatram da treba svi od nas da čuju zašto smo prestali da pušimo i nećemo se vratiti cigaretama. Zato što su bolje rješenje. Jednostavno nije u redu da standard opada, a cijene rastu”, poručuje ona.

I poznati dizajner Lazar Ilić potpisao je peticiju i u više navrata pozvao pratioce da daju svoj doprinos.

“Godinama unazad sam bio strastven pušač i onog trenutka kada je zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom sam, kao i većina Crne Gore, prešao na bezdimne proizvode. Potpisao sam ovu peticiju jer sam protiv dodatnog oporezivanja heets-a i poskupljenja”, kazao je Lazar Ilić u Instagram video poruci.

Argument da su bezdimni proizvodi bolje rješenje od cigareta daju i ostali potpisnici peticije navodeći da “ako se ljudi već trude i hoće da koriste manje štetne proizvode i za njih i za okolinu onda ih treba podržati“.

Bezdimni proizvodi su se tek prije nekoliko godina pojavili na tržištima u svijetu i predstavljaju manje štetan izbor za pušače koji ne žele da ostave cigarete. U većini zemalja EU i u regionu metoda obračuna akciza je takva da ovi proizvodi imaju značajno povoljniji fiskalni tretman u odnosu na cigarete, kako bi se motivisali potrošači da pređu na manje štetne alternative.

Izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode u Crnoj Gori i uvećanja stope akcize, od 1. jula 2021. bi iznosila 50 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi se u 2022. i 2023. godini akciza povećavala postepeno (na 60, odnosno 70 odsto).

Inicijatori peticije istakli su ranije medijima da smatraju da takvom odlukom vlasti samo tjeraju korisnike bezdimnih proizvoda da se vrate cigaretama.

„Kako su procijenili da je u našem interesu da se snalazimo i nabavljamo nesagorijevajući duvan iz BiH, Albanije i Srbije, da li to znači da i nas tjeraju na šverc i da svi sad treba da pušimo švercovane cigarete i bezdimne proizvode“, kazao je inicijator peticije na sajtu peticije online.

Send this to a friend