Ekonomija

Pisali premijeru: Gasi se Novi duvanski kombinat, nezadovoljni odnosom Vlade odlaze iz Crne Gore

Novi duvanski kombinat

Kompanija Grand International FZ-LLC, koja je vlasnik kompanije Novi duvanski kombinat AD Podgorica, obavijestila je premijera Zdravka Krivokapića da prekida  proizvodnju duvanskih proizvoda u Crnoj Gori.

U pismu dostavljenom Krivokapiću navodi se da Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišla na razumijevanje i podršku Vlade Crne Gore.

Posebno ističu da je ponašanje carinika Slobodnoj zoni prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen v.d. direktoru Uprave prihoda i carina, na koji do današnjeg dana nisu dobili odgovor.

Grand International FZ-LLC  odlazi iz Crne Gore, i najavljuje da će kvalifikovanim zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu ponuditi posao u njihovim kompanijama u inostranstvu.

Pismo upućeno Krivokapiću prenosimo integralno: 

Grand International FZ-LLC još jednom želi da upozna Vladu Crne Gore i građane Crne Gore da smo u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnika kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima.

Takođe, dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju sa Novim duvanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duvana dajući im besplatno sjeme, našu stručnu pomoć, kao i vršili otkup cjelokupne proizvedene količine duvana. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija u Crnoj Gori i želje da što više zaživi proizvodnja duvana na teritoriji Crne Gore.

Uprkos uloženim naporima sa naše strane nijesmo bili zadovoljni saradnjom sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima o čemu smo u više navrata informisali resorno ministratstvo Crne Gore, ističući mogući prekid ovog vida saradnje. Razlozi su višestruki, među kojima posebno izdvajamo loš kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu.

Izrazili smo želju da proširimo kapacitet otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duvana u vrijednosti investicije od 12.000.000 eura, čime bi dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika.

Grand International FZ-LLC je investirao i izgradnju objekta gdje se nalaze prostorije za rad carinskih organa koji 24 časa prate rad u Slobodnoj zoni, sa svom potrebnom opremom, video nadzorom i kancelarijskom opremom.

Poslovanje u Slobodnoj zoni, čiji je vlasnik i operater Novi duvanski kombinat, se obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti imovine i lica, tako da je kako unutrašnji, tako i spoljašnji prostor Slobodne zone pokriven kamerama tj. video nadzorom i sistemom tehničke zaštite koja podrazumijeva 24-časovnu kontrolu pristupa zoni.

Novi duvanski kombinat je više puta bio predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave, nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje.

Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore.

Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi naših budućih investicija, zainteresovanosti za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenje i razvoj proizvodnje duvana, rješavanja pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili ni jednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje.

Nijesmo naišli na razumijevanje i kada smo bili zainteresovani za kupovinu linije za primarnu proizvodnju iz starog Duvanskog kombinata koja je bila vlasništvo Vlade Crne Gore, koja je istu prodala kompaniji van Crne Gore.

Jako iznenađujuće i zabrinjavajuće za nas su bile objave u crnogorskim medijima koji su nas predstavili kao kompaniju koja je pod sumnjom da se bavi nelegalnim aktivnostima.

Ponašanje carinskih službenika u okviru Slobodne zone prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo je jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen v.d. direktoru Uprave prihoda i carine od strane izvršne direktorice Novog duvanskog kombinata, na koji smo do današnjeg dana ostali bez odgovora.

Takođe, naglašavamo da carinski službenici koji nadgledaju slobodnu zonu imaju 24-časovni nadzor, kako fizički tako i video, neograničen pristup i pregled svih kretanja materijala i proizvoda unutar i izvan Slobodne zone.

Grand International FZ-LLC će spovesti sve aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom vezano za prestanak obavljanja osnovne djelatnosti i ponuditi kvalifikovanim zaposlenima iz određene struke u Novom duvanskom kombinatu da mogu nastaviti sa radom u našim kompanijama u inostranstvu.

Mendžment Novog duvanskog kombinata je za sve vrijeme svog poslovanja bio otvoren i kooperativan za saradnju sa svim nadležnim institucijama Crne Gore, međutim u budućem periodu ne planira nastavak investiranja pod prethodno navedenim uslovima. propratnom

Za sve prethodno navedeno Novi duvanski kombinat raspolaže adekvatnom dokumentacijom.

Poslije ove konačne odluke Grand International i dalje ostaje otvoren za razgovor sa predstavnicima Vlade Crne Gore za biuduće aktivnosti unutar Crne Gore.

27

avatar
1000
15
12
0
 
20
SaramarioTgdMerlinFkbalsic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sara
Gost
Sara

Sto lupate ,prije su nam fabrike radile i na birou nije bilo nezaposlenih ,naravno ovo je uzas za tako dobru fabriku i ovi ostaju nijemi i fabrika se gasi,i s ovima i s onima ma milina narodu i zaposljenom i nezaposljenom.

mario
Gost
mario

Pojedini carinci su stvarno vucibatine i korumpirani na granicnom prelazu Bozaj za DESET eura da uzmu od vozaca kamiona da “ga puste preko reda”slucaj prije tri dana sa kaminom Kosovskih tablica pa to je zastidje,rado bih pomenuo prezimena pojedinaca,ali o tom potom.

Merlin
Gost
Merlin

Zašto bi država pomagala privatnu fabriku cigareta ?

Bokelj
Gost
Bokelj

Sretan put

veki
Gost
veki

a odakle im duvan, niko ga ne sadi, samo plantaže marihuane

Mitar
Gost
Mitar

Skoro su pocerali Toscelik, ceraju Uniprom iz KAP-a i sad Duvanski, jos EPCG i CGES i Aerodorome da uniste i ostajemo bez drzave..

Toma
Gost
Toma

Oce da dovedu eksperte iz srbije. Oce da razvale ovu drzavu. Jadni mi kukala nam majka.

Bokelj
Gost
Bokelj

Jadni mi sa takvima kao ti

Merlin
Gost
Merlin

Srbija već ima velike fabrike kvalitetnih cigareta…

freeMNE
Gost
freeMNE

Jedino što im dobro ide je punjenje biroa za zapošljavanje,tu su bez premca…ali jbg ne damo svetinje😁

Njegoš
Gost
Njegoš

Ovo je katastrofa, vlada crkve srbije sve fabrike uništi!! Ostavke lopovi!!!

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Koje fabrike hahahahah

Merlin
Gost
Merlin

Ne, nego više nema otimanja i šlepanja o državu Crnu Goru. Zašto bi država pomagala privatnu firmu ?

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Bjezite odavde ,nema ovdje srece dok su cetnici tu !!!

Merlin
Gost
Merlin

Nema više šverca i trange frange, patriJoto…A nema ni Srbije i Jugoslavije gde ste se do sada zapošljavali…

dr.B
Gost
dr.B

Svakoga izagnaše. Ova vlast na strane investitore gleda kao na neprijatelje koji su došli da nam ponesu ova velika bogatstva svuda oko nas.
E nesrećne vlasti i još nesrećnijeg naroda.

Par pitanja
Gost
Par pitanja

Šta je sa ovim ljudima? Da li prate političku situaciju? Zar nijesu do sada razumjeli da je cilj kvislinške ,,vlade” uniženje i pojeftinjenje svega, da bi nas jeftino kupila i preuzela Srbija?

Merlin
Gost
Merlin

Rusi su vas već “preuzeli” kupovinom nekretnina, kada su od sirotinje napravili bogataše.

Svojih 17,4 mlD
Gost
Svojih 17,4 mlD

Ja cu ga kupiti dosta mi je deset centi na paklicu cigara.

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Ne interesuju radnici ove iz vlade, odmah su cim su dosli na funkciju 400 porodica iz MA ostavili bez hleba i ostalih 25.hiljada sto su na biro, nece vam ovo na dobro izać jadnici.Polako, nicija nije do zore.

Merlin
Gost
Merlin

Silne suze ronimo zbog besplatnih avio karata za privilegovane. Brale, sve mora da se plati i nema ništa za đž.

Rile smrda
Gost
Rile smrda

Unistise “experti” sve !!!

legolas
Gost
legolas

evo su ovi bivsi “experti” 30 godina ostavili blagostanje…prosto su ostavili zemlju da sija od bogatstva, ekonomije i zaposlenosti…tesko je bilo unistiti kakvo su blagostanje ostavili

Nego
Gost
Nego

Druze ovi su dosli sve da isprave. Eksperti sve da obasjaju svojim znanjem.

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Sto ne odose prije godinu dana nego sad
strucnjace ???

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Da pogađam… ili Jakov ili Mickey?

Tgd
Gost
Tgd

makar je bilo bolje,niti ovoliko nezaposlenih,podjela nikad više no sad,stručnjaka koji pojma nemaju,popova…oli još da nabrajam?

Send this to a friend