Ekonomija

PKCG: Elektronska  fiskalizacija neće riješiti problem rada u sivoj zoni

Privrednici smatraju da Nacrt Zakona o fiskalizaciji  u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske  fiskalizacije neće  riješiti pitanje poslovanja subjekata u sivoj zoni i njihovog  prevođenja u tzv. formalni sektor.

Iz Privredne komore smatraju da predloženi  propis treba unaprijediti u daljoj komunikaciji donosilaca odluka i  realnog sektora, da bi se ostvario željeni efekat poboljšanja  poslovnog ambijenta, odnosno jačanja fiskalne discipline.

U PKCG ocjenjuju da  će prelazak na novi sistem evidentiranja prometa izazvati troškove,  posebno kod malih i srednjih preduzeća zbog nabavke nove opreme i  sticanja digitalnog sertifikata.

“Takođe, privrednici su ukazali da  određena rješenja u Nacrtu zakona ne korespondiraju sa postojećim  propisima, pa da treba korigovati predložena rješenja ili pristupiti  izmjeni važećih propisa, kako bi se otklonile uočene nelogičnosti za  sprovođenje elektronske fiskalizacije”, saopšteno je iz PKCG.

Oni su izrazili bojazan da bi  uvođenje sistema od 1. juna 2019. moglo izazvati poteškoće zbog  ljetnje turističke sezone, zato predlažu odlaganje početka  implementacije zakona nakon planiranog datuma.

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom finansija i  Poreskom upravom, organizovala sastanak o Nacrtu zakona o fiskalizaciji  u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske  fiskalizacije.

Predstavnici Ministarstva i Poreske uprave su pojasnili da bi Nacrt  Zakona trebalo da rezultira efikasnijom kontrolom transakcija, odnosno  svih isporuka proizvoda i usluga, što će značajno doprinijeti  smanjenju neformalne ekonomije u ovoj oblasti.

“Takođe, navode da se  predloženim propisom stvaraju uslovi za efikasno upravljanje poreskim  kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o  poslovanju obveznika, što će u krajnjem rezultirati postepenim  smanjivanjem poreske administracije”, dodali su u PKCG.

Na primjedbe vezane za potrebu donošenja podzakonskih akata,  predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave istakli su da je  njihova izrada planirana u najskorijem roku, te da će se i kroz ovu  aktivnost blisko komunicirati sa privredom, u cilju donošenja propisa  koji su primjenljivi u praksi, uz predviđeni testni period.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i  usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije otvorena je do  10. oktobra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mali trgovac
Gost
mali trgovac

kakve su ovo budalastine. vraćaju nas 100,god. unazad. PU nije predložila način kako da naplati porez od neregistrovanih učesnika u prometu, već će da nas dodatno izlaže bespotrebnom trošku

Send this to a friend