Ekonomija

Planirane investicije operatera u ovoj godini 37,6 miliona

Ilustracija

Nivo investicija koje su operateri u Crnoj Gori realizovali u posljednjih par godina izuzetno je visok, a samo u ovoj one su planirane na nivou oko 37,6 miliona eura, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikaicje i poštansku djelatnost EKIP.

“Tokom 2016. godine nivo investicija je iznosio 117 miliona eura, čak 50,8 odsto ukupnih prihoda sektora, dok je u prošloj bio 63,3 miliona eura, 28,1 odsto ukupnih prihoda”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su dodali da se u članicama Evropske unije investicije na godišnjem nivou kreću između 12 i 15 odsto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija.

“Tako visok nivo investicija će u narednom periodu dovesti do povećanja dostupnosti i broja širokopojasnih priključaka i povećanja stepena korišćenja savremenih elektronskih komunikacionih usluga”, smatraju u EKIP-u.

Iz EKIP-a su, povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, koji se obilježava sjutra, kazali da su elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori na visokom stepenu razvoja.

“U njima se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije. Putem takvih mreža korisnicima u Crnoj Gori danas se nude skoro sve elektronske komunikacione usluge koji se pružaju i u razvijenim državama”, kazali su u EKIP-u.

U regulatornom i tehnološkom pogledu, kako su obajsnili, stvoreni su svi neophodni preduslovi za povećanje digitalne pismenosti građana, kao i smanjivanje i premošćavanje digitalnog jaza između različitih regiona naše države i njihovih stanovnika.

“Razvoj i izgradnja savremenih elektronskih komunikacionih mreža, efikasno korišćenje radiofrekvencijskog spektra, geografska i ekonomska dostupnost širokopojasnog pristupa je cilj u funkciji razvoja digitalne Crne Gore, što je jedan od prioriteta politike razvoja koju sprovodi Vlada”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su saopštili da se Crna Gora, po stepenu pokrivenosti stanovništva signalom mobilnih mreža, može porediti sa najrazvijenijim zemljama Evrope.

“Sva tri operatera ističu pokrivenost stanovništva GSM signalom od oko 99 odsto, dok ukupna pokrivenost signalom UMTS i LTE mreža iznosi između 97 i 98 odsto”, dodali su predstavnici EKIP-a.

Naveli su da se stepen tehnološkog razvoja savremenih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža ogleda u mogućnostima mreže da podrži širokopojasne usluge prenosa podataka.

“Stalna potreba korisnika za sve većim brzinama prenosa podataka i kvalitetom servisa uslovila je mobilne operatore i u Crnoj Gori da konstantno unaprjeđuju svoje mreže i na taj način drže korak u tehnološkom razvoju sa operaterima u razvijenim evropskim državama”, dodaje se u saopštenju.

Koristeći pogodnosti pripadnosti velikim telekomunikacionim grupama, mobilni operateri u Crnoj Gori su, kako su poručili iz EKIP-a, prepoznati kao regionalni lideri u implementaciji novih tehnologija.

Jedan od glavnih ciljeva proslave Svijetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je da se pomogne podizanju svijesti o mogućnostima koje korišćenje interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija može donijeti društvima i privredama država.

Ovogodišnji Svijetski dan telekomunikacija i informacionog društva u fokus stavlja primjenu vještačke intelegencije.

Send this to a friend