Ekonomija

Poboljšati uslove otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda

Ilustracija

Poljoprivredni proizvođači i predstavnici trgovačkih lanaca, kazali su danas tokom sastanka koji je organizovala  Montenegro Biznis Alijansa i Glavni grad, da imaju problema prilikom reklamiranja proizvoda. Ukazali su i na neophodnost jačanja marketinga.

Istakli su i problem neurbanizovanog prostora i potrebe da ga privedu namjeni. Tokom sastanka rečeno je i da skraćivanje rokova plaćanja od strane trgovačkih lanaca je problem koji treba rješavati.

Predloženo je da se eliminišu birokratske barijere koje otežavaju plasmanu proizvoda, kao i da treba povećati subvencije u cilju stvaranja što boljih uslova za poljoprivredne proizvođače.

Istaknuti su dobri primjere, kao što je IRF sa linijom podrške hotelima za vrijeme turističke sezone, ukoliko kupuju domaće proizvode, i projekat otkupa jagnjadi za penzionere. Utvrđeno je da je veliki problem je i plasman proizvoda na stranim tržištima.

Predstavnici trgovačkih lanaca su naglasili da oko 58 odsto proizvoda ne mogu u dovoljnim količinama da nabave na domaćem tržištu. Neki od njih su kazali da sarađuju sa oko 600 poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici oba Ministarstva su izrazili spremnost za dalje i intezivnije angažovanje na rješavanju svih problema koji opterećuju poslovanje prioritenih sektora.

Ža.B.

Send this to a friend