Ekonomija

Počela izgradnja servisnog objekta ispred Đalovića pećine

Uprava javnih radova i kompanija Novi Volvoks počeli su izgradnju servisnog objekta ispred Đalovića pećine, kao i probijanje otvora za potrebe njene turističke valorizacije, saopšteno je iz Uprave.

Izgled servisnog objekta ispred Đalovića pećine

Oni su kazali da su povoljne vremenske prilike omogućile su intenzivne građevinske aktivnosti u Đalovića klisuri, kao što su betoniranje temelja i armiranje osnove budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta ispred pećine, miniranje ulaza i montažu elemenata žičare.

Ulaz u Đalovića pećinu

“Servisni objekat će, na pristupnom platou površine oko 660 metara kvadratnih, sadržati trgovački prostor, prostorije za hitnu pomoć, vodiče, spasioce, speleologe, kancelariju, radionicu, depo, sanitarne i prateće tehničke prostorije. Od ovog objekta do samog ulaza u pećinu vodiće staza dužine oko 60 metara i minimalne širine 2,2 metra. Staza će posjetioce najprije voditi do platoa sa rampom za kontrolu prolaska, nakon kojeg se kroz tunel dužine 30 metara ulazi u jednu od najljepših pećina, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu”, naveli su u Upravi.

Tekući radovi, kako su kazali, dio su ugovora o realizaciji prve faze projekta između Uprave javnih radova i Novog Volvoksa, vrijedni dva miliona eura.

Izgradnja servisnog objekta i izlazne stanice žičare

“Druga faza, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, montažu specijalnih staza i rasvjete, počeće nakon završetka dijela radova prve faze, a ugovor za taj posao zaključen je sa kompanijom Permonte, na iznos od 2,6 miliona eura. U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici”, precizirali su u Upravi.

Oni su kazali da je ranije završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu Bistrica i put Bistrica-manastr Podvrh.

“Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura”, zaključili su u Upravi.

Send this to a friend