Ekonomija

Počela vakcincija goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika

Ilustracija

U cilju zaštite stočnog fonda od opasnih zaraznih bolesti – bolesti plavog jezika i kvrgave kože goveda, Vlada Crne Gore je i ove godine opredijelila sredstva za preventivnu vakcinaciju stoke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, veterinarske službe počele su ove sedmice vakcinaciju goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, a u skladu sa Panom preventivnih mjera u narednom periodu obaviće se i vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože.

“Ove dvije bolesti su pojavom u 2016. godini prouzrokovale crnogorskim stočarima ogromne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura. Kao rezultat pravovremenih akcija vakcinacije, kao jedine pouzdane mjere za spriječavanje pojave i suzbijanje ovih bolesti, a koje su sprovedene tokom 2017. i 2018. godine, u Crnoj Gori  nije bilo pojava naročito opasnih zaraznih bolesti kvrgave kože i plavog jezika”, navode oni.

Za sprovođenje Plana preventivnih mjera protiv opasnih zaraznih bolesti u 2019. godini Vlada Crne Gore je obezbijedila oko 727 hiljada eura.

“I ove godine od strane EK biće obezbijeđena donacija vakcina za bolest kvrgave kože goveda.Veterinarske službe su ovih dana na terenu, gdje počinju sa vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika. Cilj vakcinacije je spriječavanje pojave ove bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta protiv bolesti plavog jezika kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. i/ili 2018. godini godini, odnosno stvaranjem imuniteta protiv ove bolesti kod nevakcinisanih goveda i ovaca”, dodaju iz Ministarstva.

Vakcinacija je, kako ističu, obavezna i držalac životinja je dužan da omogući sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu.

“Neophodno je da držaoci životinja zadrže životinje na svojim gadinstvima, u terminu koji je najavila veterinarska ambulanta, radi uspješnog sprovođenja vakcinacije. Napominjemo da je vakcinacija besplatna za držaoce goveda i ovaca. Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozivaju držaoce goveda i ovaca na punu saradnju sa veterinarskim službama, službom za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i lokalnim službama za poljoprivredu, kako bi se vakcinacija goveda i ovaca kvalitetno obavila i njihove životinje bile zaštićene”, apeluju oni.

Send this to a friend