Ekonomija

Počelo uređenje Slovenske obale, investicija vrijedna 300.000 eura

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je prije nekoliko dana uvelo u posao izabranog izvođača radova za parterno uređenje 8.000 kvadarta državnog zemljišta ispod Glavne gradske pošte, sa kojeg su krajem prošle godine uklonjene otvorene diskoteke i privremeni objekti.

“Radovi na prvoj / pripremnoj fazi terena obuhvataju mašinski iskop i ravnanje površinskog sloja već postavljenog humusnog materijala, potom nabavku i nasipanje tamponskog sloja šljunka i postavljanje betonskih ivičnjaka.U okviru ovog posla izvođač radova će izvršiti nabavku i postavljanje urbanih elementa – parkovskih klupa i korpi za otpatke u kombinaciji drveta i metala saglasno Idejnom rješenju koje je uradilo JP za upravljanje morskim dobrom”, saopšteno je iz Morskog dobra.

Prvom fazom radova obuhvaćena je izrada i montaža novog pješačkog mosta preko Savičića potoka, koji će biti izrađen od lameliranog lijepljenog drveta sa osnovnim i pratećim materijalom od sibirskog ariša.

“Radove će izvoditi “Incom” iz Podgorice, a rok za završetak je 50 kalendarskih dana. Ugovorena vrijednost prve faze radova iznosi 94.847,99 eura”, navode oni.

FAZA II

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom trenutno je u toku postupak zaključenja Ugovora za izvođenje radova na II fazi uređenja lokaliteta ispod Glavne gradske pošte.

“U ovoj fazi radova predviđeno je hortikulturno uređenje, uz kompletno opremanje terena električnim instalacijama i osjvjetljenjem. Nakon dužeg niza godina ova provršina će biti urbanistički i prostorno privedena namjeni, gdje će korisnici nove zelene površine moći da uživaju i provode slobodno vrijme. Data površina je projektovana kao park i nastavak već postojećeg šetališta”, objašnjavaju iz Morskog dobra.

Biće zasađeno preko 400 mediteranskih sorti

Kako naglašavaju, prilikom obilaska terena zatečeno stanje biljnog fonda kojim raspolaže lokacija, a nalazi se na prvoj liniji uz more, je šarenoliko, što je posljedica korišćenja ovog prostora od strane više korisnika koji su ostavljali svoj zeleni pečat na datoj površini.

“Prateći sve uslove sredine i postojeće stanje, za ozelenjavanje lokaliteta biće upotrijebljene vrste koje su autohtone za ovaj predio Crne Gore. Cilj je upravo, da se vegetacija prikaže kao jedan od gradivnih elemenata predione kompozicije. Na lokalitetu će biti zasađeno preko 400 mediteranskih sorti, od čega 35 stabala primorskog bora (Pinus pinea) visine 3,5 metara, oleandri, magnolije”, dodaju oni.

Radovi obuhvataju nabavku i ugradnju elektro-infrastrukture, postavljanje podne reflektorske rasvjete za osvjetljenje stabala u parku po Idejnom rješenju inžinjera hortikulture, te postavljanje kandilabera i led svjetiljki na stubovima.

Igralište za djecu i igralište za kućne ljubimce 

Na lokalitetu će biti postavljene elastične podloge sportskih terena i sadržaji igrališta za djecu – vrteške, ljuljaške i klackalice, kao i multifunkcionalni kompleks za djecu koji sadrži sprave za penjanje, spuštanje, provlačenje, balansiranje i dr.

“Na jugoistočnom dijelu lokaliteta postavlja se mreža za poligon za kućne ljubimce visine do 1,80 metara, uz montažne hranilice – pet stations. Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 198.367,84 eura sa uračunatim PDV-om, a rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana, od dana uvođenja u posao”, zaključuju iz Morskog dobra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nevjernik
Gost
Nevjernik

Odlično!!!! Što više zelenih pojaseva uz obalu. Sve će to biti raj za turiste i kupače. Obnoviti sve plaže,proširiti i posaditi zelenilo da ima hladovine.

brko mali
Gost
brko mali

Samo da ga ne “naprave” kao petrovacko, prvo su ga gradili ka skadar na bojani I evo ga jos nijesu zavrsili. Kad neko polomi nogu pa tuzi opstinu onda ce se sjetit

BOSS
Gost
BOSS

Propade turbo folk u Budvu,nadam se da ce tako biti na cijelom primoriju CG

Bilderbodidebil
Gost
Bilderbodidebil

Nek naprave teretanu na otvorenom.

damir
Gost
damir

Bravo, bravo, bravo

Nbc
Gost
Nbc

Katastrofa.Nadam se da je ovakvo projektno rjesenje privremeno. Potpuno amaterski osmisljeno,samo da se otalja posao i nekome vjerovatno namjeste pare. Totalno razocarenje.

Cgcg
Gost
Cgcg

Ovo izgleda kao da se neko našalio sa projektom. Užas

Nbc
Gost
Nbc

Ovo(odnos like/dislike) ilustruje koliko je u Crnoj Gori lako narod prevesti žedne preko vode. To me odavno ne čudi. Ali sam iznova zapanjen kako stručna javnost, arhitekte, urbanisti, sociolozi ne reaguju na ove sterilne, bezidejne prekopirane površine. Vjerovatno su zauzeti jurnjavom za svojim ličnim interesima i koruptivnim šemama. Ovo ne da nema dušu nego je apsolutno antigradsko i antiurbano. Ja… Više »

Andjela
Gost
Andjela

Sa srecom vise ubi beton Budvane!

Balsa Doclea
Gost
Balsa Doclea

Ima li terena za odbojku na pijesku i slične sportove?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

na 8000 m2?
tu ti brate može stati desetak palmi i desetak klupa.

konj
Gost
konj

nema brate samo onaj

Maxim.
Gost
Maxim.

Kako je u nadležnosti Morskog dobra i upravljanje javnim površinama kao što su plaže i ponte ,a u saradnji sa KOMUNALNOM policijom ,kao gradjani koji bi nesmetano da koriste te površine, molimo ih da nam omoguce nesmetano korišcenje tih površina. U dosadašnjoj praksi se pokazalo da tim površinama upravljaju lica koja su zauzela,okupirala,otela ( nazovite kako hocete) i na tim… Više »

Skaljari
Gost
Skaljari

Vidim u svaki grad se radi po neko setaliste. E pa red bi bio i Kotor da napokon dodje na red jer ima najduzu obalu u Crnoj Gori. Potez od policije do Jugooceanije je prava sramota za cijeli grad i drzavu centralni dio zaliva da je zapusten i bez ikakvih sadrzaja 20 zadnjih godina.

Kavaci
Gost
Kavaci

Nema sta da se u kotor pravi ,dobro je.

Burek
Gost
Burek

Kotor najdužu obalu u Crnoj Gori? Pomoću kog to trika?

Send this to a friend