Ekonomija

Početak studentske godine povećao cijene zakupa stanova

City kvart

U susret novoj studentskoj godini, kao po pravilu, već godinama unazad izdavaoci smještaja podižu cijene zakupa. Studenti obično traže garsonjere ili jednosobne stanove a cijenu najčešće određuje lokacija. Od 150 eura za garsonjeru pa do 400 eura za jednosoban luksuzni stan – toliko novca studenti u Podgorici mjesečno moraju izdvojiti za zakup smještaja.

U agenciji AS nekretnine kazali su za CdM da se cijene namještenih garsonjera kreću od 150 eura na Zabjelu do 280 eura u City kvartu.

“Jednosobni namješteni stanovi se kreću u rasponu od 200 do 400 eura za luksuznije varijante”, dodaju.

Kako kažu, studenti obično traže smještaj koji košta do 200 eura, plus troškovi  – struja, voda, čistoća, eventualno održavanje zgrade, internet, kablovska…

“Ukoliko je više studenata, kirija može biti i 300 – 350 eura, pa srazmjerno plaćaju troškove”, dodaju u agenciji AS nekretnine.

Cijene su, kako kažu, porasle kad su i rentiranje, a i kupoprodaja u pitanju.

“Povećavaju se ili smanjuju nezavisno od studijske godine i njihove tražnje”, naglasili su.

U Agenciji Dom-Home imaju drugačija iskustva i kažu da cijene zakupa nekretnina rastu sa dolaskom studenata. Kod njih se pretežno traže garsonjere i jednosobni stanovi, čije cijene zavise od lokacija i opremljenosti i kreću se od 250 do 350 eura.

“S obzirom na to da je potražnja velika u periodu avgusta, septembra i oktobra, samim tim i cijene stanova su veće u odnosu na ostali period”, rekli su CdM-u iz agencije Dom-Home, dodajući da studenti najčešće traže stanove u kojima će im kirija biti do 250 eura.

Iz Multitask nekretnina za CdM kažu da se cijene garsonjera za izdavanje kreću od 180 do 260 eura, zavisno od lokacije, jednosobni stanovi od 250 – 400 eura, dvosoboni od 350 – 680 eur, trosobni od 500 – 1500 eura.

“Studenti uglavnom traže garsonjere do 200 eura, ili ukoliko se odluče za cimerski život, zakupljuju stanove do 250 eura, vrlo rijetko ukoliko ih je troje ili četvoro, pa zakupe dvosoban ili trosoban stan do 300-350 eura koji su na lokaciji blizu fakulteta ali su lošije opremljeni”, ističu u toj agenciji.

Ugovor obavezan

U sve tri agencije naglašavaju da stanodavci traže da se potpiše ugovor o zakupu.

“Insistiraju, kao i na depozitu u iznosu jedne mjesečne kirije, koji se, naravno, vraća zakupcu ukoliko ispuni sve obaveze iz ugovora – ostane do kraja zakupa, redovno izmiruje račune i stan koristi s pažnjom dobrog domaćina”, navode u Agenciji AS nekretnine.

Ugovor o zakupu je obavezan i obje strane insistiraju da se ugovor potpiše, kažu u Agenciji Dom-Home.

“To im je vid sigurnosti i njim su definisani prava i obaveze zakupodavca i zakupca, što znatno olakšava saradnju između istih”, ukazuju u Dom-Home.

“Generalno, svi zakupci i zakupodavci potpisuju Ugovore a veoma mali broj njih, ioako je naša preopruka, zbog obaveze plaćanja poreza na prihod od imovine, ugovore ne ovjerava kod nadležnog organa, odnosno suda ili notara”, napomenuli su u Multitask nekretninama.

Najtraženiji stanovi Preko Morače, na Starom aerodromu, u blokovima…

Studenti, kao i obično, najviše traže lokacije u blizini fakulteta.

U Agenciji AS nekretnine studenti najviše traže nekretnine Preko Morače, u Donjoj Gorici, na Starom aerodromu, u blokovima, to jest na lokacijama koje su dobro pokrivene gradskim prevozom.

“Najviše su tražene lokacije u okolini fakulteta, tržnih centara i poslovnih zona, kao što su dio grada Preko Morače, City kvart, Blok 5, 6 i 9 i Stari Aerodrom”, rekli su iz Agencije Dom-Home.

“Stanovi za izdavanje se najviše traže u dijelu grada Preko Morače, City kvartu, Starom aerodromu, Blokovima 5, 6 i 9 , dijelu Zabjela oko Krivog mosta, Ljubovića. U odnosu na prošlu godinu je došlo do blagog porasta cijena zbog generalno povećane tražnje za nekretninama, naročito u ovom periodu kada veliki broj ljudi dolazi / vraćca se u Podgoricu. Nije česta pojava povećanja cijena zbog nedostatka slobodnih nekretnina na tržištu”, napominu u Multitask nekretninama.

Sobe od 80 eura

Neki stanodavci studentima izdaju i sobe, a njihove cijene se kreću uglavnom od 80 do 120 eura.

Takav smještaj najčešće podrazumijeva zasebne ulaze u sobe, a zajedničku upotrebu kupatila i kuhinje, nekad i dnevne sobe.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spasoje
Gost
Spasoje

Zvrje prazni stanovi po Podgorici! Ove cijene od 400e za jednosoban su smijesne. Udjite na bilo koji sajt za nekretnine, pa cete naci gomilu neizdatih stanova po mnogo manjim cijenama.
A odrzavanje ulaza placa stanodavac, a ne zakupac.

ken
Gost
ken

Kako placa stanodavac?
Zakupac prlja hodnik koji neko mora da cisti a ne stanodavac.

Mašan Before
Gost
Mašan Before

Uzeli su se stanovi za izdavanje za po sto eura, 80 kvadrata, u City Kvart. Sad valja vratiti tih 100 eura, pa zato mora kirija da skoči. Hahaha. Samo gazi i vladaj vječno ovcama Milo!

Studentkinja
Gost
Studentkinja

Sramne su cifre koje se traze za mininum.

Eli
Gost
Eli

Sramno je jedino što ih glasamo 30+ godina. Njima svaka čast, a obraz im ne smeta sigurno.

ken
Gost
ken

Nije sramno nego je sve OK!
Ja kada sam studirao zivio sam u prepravljenoj garazi i placao sobu 70e!
Problem je sto danasnji “studenti” moraju da imaju jednosoban stan u City kvartu, petkom vece obavezno sminkanje kod kozmeticarke (da se u Velvet ne podje slucajno sa bubuljicom), taxi 24/7, Replay farmerke i sl…
Bealje tamo…

Ime
Gost
Ime

Student nije zapalio zito.

Marko996
Gost
Marko996

Sve se poskupljuje samo plate ne rastu cak sto vise smanjuju se

Bnjj
Gost
Bnjj

Korupcija jede razvoj Cg mala Bara puno krokodila stasala đeca elite sad se oni bogate sa oca na sina

Send this to a friend