Ekonomija

Počinje izrada plana dalekovoda Pljevlja 2 Bajina Bašta

Ilustracija

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o izradi detaljnog prostornog plana koridora dalekovoda 2×400 kV Pljevlja 2 Bajina Bašta za dionicu na teritoriji Crne Gore i odluku o određivanju rukovodioca izrade plana.

U dokumentu objavljenom nakon sjednice Vlade se navodi da je rok za izradu plana šest mjeseci, od dana imenovanja rukovodioca izrade DPP, a novac će se obezbijediti iz budžeta. Za DPP radiće se strateška procjena uticaja na životnu sredinu.

Nakon sjednice Vlade je saopšteno da će se ovim planom utvrditi dugoročne osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite infrastrukturnog koridora.

“Izgradnjom dalekovoda omogućiće se razmjena električne energije sa susjednim sistemima, poboljšati snabdijevanje pojedinih područja i većih gradova Crne Gore, kao i priključivanje novih izvora električne energije i smanjenje gubitaka. Cilj izrade DPP-a je da, na osnovu urađenih analiza i varijantnih rješenja, predloži najbolji model valorizacije i zaštite prostora”, navodi se u saopštenju.

Vlada je juče dala saglasnost na planove rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Monteputa za ovu godinu. Agencija planirala prihode od 4,1 milion eura, a Monteput 9,9 miliona.

Marković u Davosu

Premijer Duško Marković će, na poziv direktora Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba, učestvovati na godišnjem sastanku ovog foruma koji se od 23. do 26. januara održava u švajcarskom Davosu.

“To je prvi put da predsjednik Vlade Crne Gore učestvuje u toj funkciji na ovom skupu koji okuplja najistaknutije ljude iz poslovnog svijeta, ekonomije, politike, akademske zajednice i civilnog društva na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju Vlade.

Marković će sa liderima iz Zapadnog Balkana učestvovati na sastanku na temu ubrzanja dugoročnog razvoja regiona. Sastanku će prisustvovati i norveški šef diplomatije i član UO Foruma Borge Brende, komesar za proširenje EU Han, bugarski premijer Bojko Borisov i podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman.

Send this to a friend