Ekonomija

Podgorica će sa Požegom i Kutjevom aplicirati za sredstva iz EU fondova

Podgorica će u narednom periodu aplicirati za sredstva iz EU fondova zajedno sa Požegom i Kutjevom, dogovoreno je tokom sastanaka koji je šef Službe za međunarodnu saradnju Dragutin-Drago Đeković imao sa rukovodstvom ovih hrvatskih gradova.

Đeković je sa saradnicom Brankom Knežević prethodne sedmice boravio u Požegi na poziv njenog gradonačelnika Darka Puljašića, a odvojeni sastanak imao je i sa gradonačelnikom Kutjeva Josipom Budimirom.

On je prisustvovao sastanku zanatskih komora svih hrvatskih županija, a susreo se i sa liderima veoma razvijene vinske industrije u Slavoniji.

Na sastancima su razmijenjene informacije o razvojnim prioritetima gradova i prepoznate mogućnosti uspostavljanja i intenziviranja bilateralne saradnje, naročito ekonomske i turističke, zasnovane na značajnim prirodnim i kulturnim potencijalima Podgorice i Slavonije.

Zaključeno je da bi ova vrsta saradnje lokalnih uprava doprinijela jačanju regionalne saradnje i proširivanju tržišta, kao i povezivanju i osnaživanju preduzetnika Podgorice i Slavonije. Buduće zajedničko djelovanje biće usmjereno i na razmjenu iskustava u oblasti vinarstva i vinogradarstva.

Kao posebno važan osnov buduće saradnje prepoznato je i zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova EU, u cilju finansiranja projekata od obostranog interesa. U tom smislu naročito je dragocjeno iskustvo hrvatskih gradova sa predpristupnim fondovima, koji su povukli značajan iznos bespovratnih sredstava i realizovali niz projekata od javnog interesa, u različitim oblastima.

Predstavnici grada prisustvovali su manifestaciji „Vincelovo“, koja ima dugogodišnju tradiciju i okuplja brojne vinogradare iz Hrvatske i inostranstva.

Kroz ovu manifestaciju se godinama potvrđuje kvalitet autentičnih proizvoda Slavonije, naročito dobro razvijene vinarske industrije, a ona ujedno predstavlja i dobar primjer kvalitetnih rezultata koji se mogu ostvariti aktivnom saradnjom lokalnih uprava i lokalnih proizvođača.

Send this to a friend