Ekonomija

Podgorica jača saradnju sa kineskim gradovima i provincijama

Podgorica će intenzivirati saradnju sa kineskim gradovima i provincijama, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković  tokom razgovora sa profesorima univerziteta u Pekingu Wang Yivei i Zhang Yaojun i osnivačem internacionalne kompanije „Blockchain Global“ Sam Lee, koje je predvodio rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je tokom razgovora, u okviru agende Miločerskog razvojnog foruma, rekao da je zadovoljan odličnom saradnjom Crne Gore i Kine, te je naglasio da vjeruje da će se veoma uspješna saradnja nastaviti i produbiti u mnogim oblastima u narednom periodu.

“Kineske kompanije u našoj zemlji realizuju neke od najznačajnijih razvojnih projekata, među kojima se svakako izdvaja auto-put kao projekat vijeka, i njihova ekspertska znanja i iskustva su nam veoma značajna kako bismo nastavili da se dinamično razvijamo i napredujemo”, istakao je Vuković.

On je goste upoznao sa aktuelnim projektima u Podgorici i naglasio da gradska uprava ima ambiciju da unaprijedi i intenzivira saradnju sa kineskim gradovima i provincijama, dodajući da će delegacija grada u tom cilju uskoro posjetiti Sičuan, jednu od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija.

Vuković je podsjetio sagovornike da je Glavni grad prije dvije godine bio domaćin Foruma gradonačelnika 16 +1, kao jednog od veoma značajnih mehanizama za učvršćivanje ekonomske saradnje i promociju razvojnih potencijala između šesnaest država Centrale i Istočne Evrope i Kine.

Gosti iz Kine su Vukovića pozvali na uspostavljanje saradnje u pogledu pružanja ekspertskih i stručnih znaja i razmjene iskustava, posebno u oblasti turizma i valorizacije turističkih potencijala, kao i primjene inovativnih rješenja u različitim vrstama biznisa, koja bi doprinijela ekonomskom razvoju glavnog grada Crne Gore.

Send this to a friend