Ekonomija

Podgorica na evropskoj konferenciji o planovima održive urbane mobilnosti

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić i sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić predstavljaju glavni grad na ovogodišnjoj Evropskoj konferenciji o planovima održive urbane mobilnosti – SUMPs, koja se održava se od 17. do 19. juna u Groningenu, u Holandiji.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, ove godine konferencija je posvećena održivim i aktivnim gradovima.

“Radi se o vodećem godišnjem događaju u Evropi koji je namijenjen svim subjektima koji su uključeni u uspostavljanje koncepta održive urbane mobilnosti u praksi. Ova konferencija predstavlja forum za umrežavanje kreatora politika, stručnjaka i istraživača kako bi vodili debate o ključnim pitanjima i razmijenili ideje o dostupnim rješenjima”, naveli su u podgoričkoj upravi.

Posebno je važna tema, kako ističu, revizija Smjernica za izradu i primjenu Plana održive urbane mobilnosti, koje su postale važne reference za izradu pomenutog strateškog dokumenta.

“Revizija Smjernica za SUMP je odgovor na najnovije trendove u mobilnosti i tehnologiji. Shodno tome, upravo su učesnici Konferencije u prilici da daju svoje komentare, sugestije i iznesu stavove u pogledu dugoročnog palaniranja održive urbane mobilnosti”, dodaju u Glavnom gradu.

Tokom Konferencije delegacija Podgorice učestvovala je u nizu plenarnih sesija koje se odnose na analizu procesa od identifikacije problema poput emisije gasova u urbanom transportu do uspostavljanja dugoročne strategije mobilnosti.

“Na sesijama su se razmatrali primjeri pozitivne prakse uspostavljenih rješenja u svjetlu klimatskih promjena, urbane mobilnosti i zdravlja ljudi. Posebna sesija otvorila je pitanje učešća građana u cjelokupnom procesu od izrade Plana i definisanja mjera do njihove implementacije, kako bi gradovi postali više inkluzivni i pristupačni za sve”, ističu u Glavnom gradu.

Bitna tema bila je i pitanje načina finansiranja svih identifikovanih mjera iz SUMP-a i stvaranje adekvatnog strateškog invensticionog plana za pametna rješenja koja donose zdravstvene benifite i odgovarajući razvoj infrastrukture.

“U direktnoj komunikaciji sa predstanicima drugih gradova razmijenjena su iskustva o načinima rješavanja pojedinih problema u okviru postojećih kapaciteta, te korišćenja dostupnih resursa u rješavanju izazova u ovom sektoru”, naglasili su.

U okviru Konferencije održaće se i Regionalni sastanak gradova partnera u projektu “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu”, koji implementira Njemačka razvojna agencija – GIZ.

Na sastanku će biti riječi o napretku u procesu izrade planova održive urbane mobilnosti partnerskih gradova.

“Podsjećamo, Podgorica je započela aktivnosti na izradi pomenutog Plana”, poručili su iz Glavnog grada.

Send this to a friend