Ekonomija

Podgorica se sve više dopada turistima

Tatjana Popović, foto: YouTube screenshot

Podgorica je grad koji je godinama bio prepoznat i pozicioniran kao destinacija za poslovni i kongresni turizam, ali u posljednje vrijeme postaje dopadljiv i u turističkom smislu, kao glavni grad države kojoj je turizam glavna ekonomska snaga i strateško opredjeljenje. Direktorica Turističke organizacije Podgorica Tatjana Popović kazala je Dnevnim novinama da se Podgorica posmatra sa aspekta grada koji nema izraženu sezonalnost i koji je dinamičan tokom cijele godine, otvoren za sve posjetioce, u duhu crnogorske tradicionalne dobrodošlice i gostoljubivosti.

“Profilacija glavnog grada je MICE destinacija, a dominantan profil posjetilaca su upravo biznis turisti, po čemu Podgorica sve više postaje prepoznatljiva. Kada govorimo o Podgorici kao turističkoj destinaciji, zadovoljstvo je istaći da glavni grad postaje dopadljiv i u turističkom smislu” kazala je Popović.

To potvrđuje, kako kaže, i posjeta u ovoj godini, gdje je za prvih pet mjeseci Podgoricu posjetilo 57.040 turista, što je za 4,47 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je ostvareno 97.344 noćenja, što je za 13,16 odsto više.

“Ovakvi statistički podaci, odnosno evidentan rast broja noćenja govori u prilog tome da se turisti sve duže zadržavaju u našem gradu, te da Podgorica postaje sve sadržajnija turistička destinacija”, istakla je Popović.

Prema riječima Popović, ono što nedostaje glavnom gradu, jeste potreba inovativnog i kreativnog pristupa u osmišljavanju organizovanih programa posjeta, kako za individualce, tako i za grupe.

“Podgorica ima šansu u kreiranju dodatne vrijednosti ponude, kada su u pitanju incentive/podsticajni programi u formi izleta i upoznavanja zanimljivosti i atrakcija grada, kroz autentičan doživljaj lokalne kulture, tradicije, te gastro i vinske ponude”, navodi Popović.

Podgorica

Glavni grad je prošle godine postao članica Asocijacije European Cities Marketing (ECM), 110 evropskih gradova kongresnih destinacija, što bi trebalo dodatno da doprinese pozicioniranju grada kao sve atraktivnije MICE destinacije (pojedinci ili grupe ljudi koji putuju na određene destinacije u poslovne svrhe).

Ono što obilježi svaku sezonu tokom ljetnjih mjeseci svakako jeste i tradicionalna manifestacija “Ajmo na Moraču”, koju organizuju Turistička organizacija Podgorice i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

“Za ovu godinu, a imajući u vidu da se manifestacija organizuje već peti put zaredom, pripremamo drugačiji koncept, koji ćemo uskoro i objaviti. U cilju dodatne promocije i afirmacije rijeke Morače, ali i njenih potencijala za razvoj selektivnih oblika turizma i brojnih sportova, u periodu kraj avgusta početak septembra, organizovaćemo i Regionalno takmičenje u kajaku, koje će okupiti veliki broj ljubitelja ovog sporta”, kazala je Popović.

Manifestacija “Ajmo na Moraču”, kao i prethodnih godina, biće održana u avgustu.

Takođe, veliku pažnju Podgoričana, ali i brojnih turista, privukli su promotivni izleti “Subotom na Duklju”, koje je organizovala lokalna turistička organizacija. Tokom juna svake subote bili su organizovane besplatne bus ture do areheološkog lokaliteta Duklja, a posljednje subote i pješačko-planinarsku turu stazom Gorica-Malo brdo-Duklja, u cilju dodatne afirmacije i promocije formi aktivnog odmora.

“Zaista raduje veliko interesovanje za posjetu arheološkom lokalitetu Duklja, tako da ćemo i u narednom periodu organizovati slične akcije u cilju dodatne promocije brojnih turističkih potencijala grada”, navodi Popović.

U tom dijelu, u petak, 12. jula, u susret Danu državnosti Crne Gore, Turistička organizacija Podgorice organizovaće i besplatnu promo turu panoramskom rutom “Krug oko korita”.

Podgorički praznični pazar

Turistička organizacija glavnog grada je ove godine u svom sadržaju imala i jednu novinu – Podgorički pazar, u zimskoj i proljećnoj varijanti manifestacije, koja je privukla najveću pažnju posjetilaca i ispostavila se kao sadržaj koji je nedostajao glavnom gradu.

“Podgorički pazar je na pravi način oživio centar grada i dao potpuno novi duh Podgorici, a upravo ovakve manifestacije i sadržaji ovog tipa umnogome doprinose kreiranju potpunijeg proizvoda i privlačenju još većeg broja turista da posjete naš grad”, kazala je Popović.

Ona navodi da Podgorica iz godine u godinu privlači sve veću pažnju i tokom ljetnjih mjeseci, uprkos visokim temperaturama, upravo zbog brojnih sadržaja i manifestacija u tom periodu. Tu se, kaže, naročito izdvaja Podgoričko kulturno ljeto, koje programski sadrži segmente iz svih oblasti umjetnosti muzike, pozorišta, filma, književnosti, likovne umjetnosti… Sve do 21. septembra, u okviru ove manifestacije, građani i posjetioci Podgorice će biti u prilici da uživaju u brojnim predstavama, izložbama, promocijama knjiga, koncertima.

U subotu, 6. jula, održaće se Party bus kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, od 11. do 14. jula Međunarodni festival folklora za djecu i mlade “Skoči kolo da skočimo”, a 19. jula koncert Muzika na vodi, koji će se održati na Sastavcima. U okviru proslave Dana državnosti, građani Podgorice i turisti mogli su da uživaju u nastupima James Zabiele, Marka Louisa, Beat at Joes i Freedom-A.

Tokom 72 dana ovogodišnje manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” biće predstavljeno 46 programa, od toga osam likovnih, 16 muzičkih, tri filmska, osam književnih i 11 pozorišnih, na različitim lokacijama u Podgorici. Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović je istakla da su ti programi i festivali visoko pozicionirali Podgoricu na mapi kulturne i turističke ponude, te da se svih ovih godina manifestacija vodi konceptom kvaliteta i raznovrsne ponude, tačnije, interaktivnim i interesantnim programima namijenjenim svim uzrastima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Scakog turistu kojeg sam sreo u Podgorici he bio u prolazu ili se izgubio i molio me za navigaciju. Toliko dobro radite svoj posao da turistima nije jasno jesu li dosli ili posli, kao i svaki DPS kadar koji nam ojadi budzet.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Кад сам задњи пут био у ПГ сретох силу туриста са водичем и стадох попричат с њима. Рекоше да радо одмор проводе у овом раскошном граду и да ће га препоручит пријатељима тако да се прави туристички бум у Подгорици тек очекује. Ево и ја размишљам да оставим ове гужве на приморју и слиједећи викенд уживам у љепотама Подгорице.

Real
Gost
Real

Ja dijete kad neće da jede prepadam …povescu te u Podgoricu

Mister
Gost
Mister

Podgorica je veliki grad

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Na Koniku je u drugom kvartalu godine zabilježijo pad stranih turista za 18.7% u odnosu na prošlu izbornu godinu. Najviše turista zabilježeno je lani u Aprilu, a većina je boravila tri dana.

Petrovac
Gost
Petrovac

Odlično!
Pa neka se sada ovi podgorički hotelijeri vrate doma,da nas više o jadu ne zabavljaju.

joko
Gost
joko

kaži nam pošteno Popovićka što se to turistima najviše sviđa u Podgorici-DAKO SE I NAMA DOPADNE.

cetinje
Gost
cetinje

Dobra konstatacija gospodjo Popovic,e jos da je Mugosa za vrijeme “vladavine”Podgoricom DOVEO MORE kakvim KANALIMA. Bas steta “zatvorili”biste komplet PRIMORJE da je samo vama dobro i da “metete novac”kao USISIVACEM. Aj polako da te “zamolim”.

montenegrin
Gost
montenegrin

A sto to ima da se dopadne turistima u moju Podgoricu ali da budemo iskreni, govorim cistoga srca i iz dobre namjere? Pa ko je bar jednom izasao iz CG zna da PG je tuga…Poradite na tome, izvukuje nas more, Nacionalni parkovi, planine…drukacije ne bi turista ni dosao u PG osim tako u prolazu i ako zaluta!

Titograd
Gost
Titograd

“Tvoju Podgoricu”? E tugo moja…

Send this to a friend