Ekonomija POTPUNO SPAJANJE PRIVODI SE KRAJU

Podgorička i CKB 11. decembra postaju jedna banka

Spajanje Podgoričke banke, nekadašnje Societe Generale Montenegro, sa Crnogorskom komercijalnom (CKB) biće konačno 11. decembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz obje finansijske institucije.

Od tog momenta, kako su naveli, integrisana banka će poslovati pod nazivom Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica, Member of OTP Group.

“Projekat spajanja CKB i Podgoričke banke napreduje planiranom dinamikom i očekujemo da će se 11. decembra, nakon skoro godinu i po organizacionih, razvojnih i poslovnih aktivnosti, Podgorička banka pripojiti CKB”, rekli su iz obje banke.

Projekat spajanja traje od jula prošle godine kada je CKB, članica mađarskog OTP-a, kupila 90,56 odsto akcija Societea. Nakon toga, Societe je promijenila ime u Podgorička banka.

Na pitanje šta će se desiti sa žiro računima, stanjem depozita i kreditnim zaduženjima klijenata Podgoričke banke nakon njenog gašenja, u CKB-u ističu da će u svemu postupati u skladu sa ugovorima o korišćenju kreditnih proizvoda i depozita koje su klijenti zaključili sa Podgoričkom bankom.

“Svim klijentima koji u Podgoričkoj banci imaju transakcioni račun, banka je poslala pismo ponudu za otvaranje transakcionog računa, odnosno obavještenje o promjenama brojeva transakcionih računa. Novi brojevi računa u CKB, koji će zamijeniti postojeće račune u Podgoričkoj banci, biće važeći od momenta spajanja banaka”, ukazali su predstavnici banaka.

Oni su dodali da klijenti Podgoričke banke, koji nijesu dobili pismo ponude, treba da posjete ličnog bankara koji će ih informisati o novom broju transakcionog računa u CKB-u.

“Klijenti imaju pravo da odbiju otvaranje zamjenskog računa u CKB, u roku od 15 dana od prijema te ponude”, ukazali su u Podgoričkoj banci.

U CKB-u napominju da će godinu nakon pravnog spajanja banaka, uplate izvršene na postojeće račune u Podgoričkoj banci biti prihvaćene, a uplaćena sredstva preusmjerena na novootvorene račune u CKB-u.

“Ipak, molimo klijente da na vrijeme obavijeste poslodavce i uplatioce o novom broju računa”, naglasili su u CKB-u.

Kada je riječ o uplatama penzija, banka će umjesto penzionera obavijestiti Fond PIO o novim brojevima njihovih računa. Saglasnost na to moraju potpisati klijenti penzioneri u nekoj od filijala Podgoričke banke.

“Posmatrajući podatke o broju računa u kontekstu odredbi Zakona o bankama koje utvrđuju pojam bankarske tajne, banka bez izričite pisane saglasnosti klijenta ne smije dostavljati podatke o njegovom transakcionom računu trećim licima pa je zbog toga potrebno da klijenti penzioneri prethodno potpišu saglasnost za to, u filijali Podgoričke banke”, objasnili su u banci.

Gašenjem Podgoričke i njenim stapanjem sa CKB-om, kako tvrde predstavnici OTP-a, neće doći do otpuštanja radnika.

“CKB banka je još krajem prošle godine najavila da će u budućoj banci raditi oko 530 zaposlenih. Potvrda da je banka tom projektu pristupila ozbiljno, savjesno i profesionalno leži i u činjenici da ovaj plan nije mijenjan i da će se banka pridržavati najavljenog. U cilju profesionalnog i krajnje transparentnog načina rješavanja pitanja optimizacije broja zaposlenih, tom projektu smo pristupili strateški, i možemo saopštiti da će do 200 radnika biti u prilici da ostvari prava iz kolektivnih ugovora obje banke i dobije odgovarajuće otpremnine. Većina tih kolega ostaće zaposleno u banci sve do momenta spajanja banaka”, zaključili su u CKB-u.

Brojne filijale Podgoričke banke, kako su kazali u CKBu, biće zadržane u okviru nove CKB mreže.

“Nakon spajanja, osnažena CKB će imati 35 filijala, što je više nego ranije. U većim gradovima biće zadržane filijale na dvjema lokacijama. Banka će se u skladu sa mogućnostima potruditi da klijentima u manjim sredinama omogući korišćenje elektronskog i mobilnog bankarstva i raspoložive digitalne kanale kako bi brzo i jednostavno mogli obavljati finansijske transakcije i svakodnevno poslovanje. CKB će u okviru mreže ponuditi i 115 bankomata, više nego što je imala u prethodnom periodu”, precizirali su CKB-u.

11

avatar
1000
6
5
0
 
11
JoanikijeBob RockThe Stig 🇲🇪CG CG CGAngela Merkel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joanikije
Gost
Joanikije

Bankovni sistem nam je ala kamataš klasicni.Daju ti da uzmes toliko para da ne mozes nista sa njima napravit a da se nikad razduzit ne mozes 😂

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Kako neće biti otpuštanja? Pa najmanje 300 bankara ostaje bez posla radi vašeg spajanja, mi neki se družimo sa radnicima iz obije banke. E kakva je ovo priča, je li moguće da neko može povjerovati u ovo?

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Nista zakon o monopolu?

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zasto se niko ne pozabavi temom da li je taj visak radnika od nekoliko stotina u potpunosti zakonski ispostovan? Nigdje emisija o pravima tolikog broja radnika. Da narod zna da li jedna fin.institucija iz EU postuje zakone i propise zemlje u kojoj posluje.

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Nema evropske države u kojoj bi ovo bilo odobreno, zato što CKB još od prije ima monopol. Zato smo tu gdje jesmo

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pa ako probaju da povećaju kamate ili nešto slično rade na svoju štetu?
druge banke bi od toga profitirale?
ide li to tako?

PG123
Gost
PG123

Ne pričaj napamet nego pogledaj procentualna učešća na tržištu i definiciju monopola..

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

CKB će sa pripajanjem da ima oko 38% učešća. a po EU standardima 40% se smatra monopol, ali da išta znaš o anti-monopolskim zakonima u zapadu znao bi da je to samo dio priče i da se najviše gleda da li najveća firma u tom sektoru (CKB) dominira nad konkurencijom. Ja mislim da nećeš naći osobu koja će reći da… Više »

Marko
Gost
Marko

Eto prilike da klijenti promijene banku i ne cekaju satima u CKB-u. Otvaranje racuna u drugoj banci je par minuta

Bokelj
Gost
Bokelj

Ako imas kredit moras ga pokrit pa se prebacit,ne lupetaj kad se ne razumijes.

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Lupetar iz boke, a ovi ostali? Sto nemaju kredite?

Send this to a friend