Ekonomija

Podgorički ugostitelji: Inspektori koji kontrolišu mjere nisu vakcinisani

Ilustracija

Veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, tvrde iz Udruženja ugostitelja Podgorice. Prema njihovim riječima, takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi.

“Postavlja se pitanje kako neko ko mjere ne poštuje, može kontrolisati i kažnjavati neko drugo lice zbog nepoštovanja istih mjera? I ovo predstavlja neviđen non sens”, navedeno je u saopštenju Udruženja ugostitelja Podgorice.

Oni  podsjećaju da po zakonu identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac, policijski službenici i inspektori, a da poslovođa u ugostiteljskom objektu nije nijedno od ovih lica.

“Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti ugostiteljskih objekata nemaju obavezu da mu bilo koji identifikacioni dokument pokazuju. Ovo dovodi do situacije da gosti mogu prezentovati potvrdu o vakcinaciji nekog drugog lica, što poslovođa u ugostiteljskom objektu svakako nema pravo da provjerava. Na ovaj način, sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno” dodaje se u saopštenju.

Mjere Ministarstva zdravlja, poručuju iz Udruženja, ukoliko obavezuju zaposlene u ugostiteljstvu, “moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi”.

“Ukoliko je to neprimjenljivo, iste se moraju ukinuti i u odnosu na ugostiteljske radnike. Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva. Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se kovid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu”, istaknuto je u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ukoliko određena lica ne poštuju mjere, koje se odnose na posjedovanje potvrde o vakcinaciji prilikom posjete ugostiteljskom objektu, kako navode,  “inspektori moraju imati obavezu da tim licima izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane”

Ugostitelji su stoga zatražili hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socialnog staranja, Ministarstva ekonomije, kao Uprave za inspekcijske poslove.

“Ukoliko do tog sastanka ne dođe u najkraćem mogućem roku, ili taj sastanak ne urodi plodom, obavještavamo javnost i sve nadležne, naprijed pomenute, organe da ćemo pozvati svoje članstvo da postupaju po slovu Zakona, a da se ogluše o nezakonita i neustavna podzakonska akta, koja pogađaju isključivo ugostiteljsku i turističku privredu” zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ed Ed
Gost
Ed Ed

Ako ti inspektori nisu vakcinisani,samim tim nemaju potvrdu o istoj,kako uopste mogu uci u lokal da kontrolisu ako je jasno pravilo da nevakcinisanim licima nije dozvoljen ulazak u lokale? Pitam za prijatelja

Jelena
Gost
Jelena

Vakcinacija je stvar izbora. Ne mozemo protiv toga nikako, prošlo je doba komunizma.
Sve predstava do predstave, samo lajete a ne ujedate.
Uzivajte malo u zivotu.
Peace

nenad.mne
Gost
nenad.mne

Nijesu vakcinisani, ali su okađeni, što je, po njihovom pravilniku, daleko bolja zaštita!

Boka
Gost
Boka

E bruke…

Ja lično
Gost
Ja lično

Sve je vama krivio dio. Dobili ste pravila,moze da se radi i zaradi ali alavim gazdama je svd malo. Zatvorio bih ja vas opet. Sinic na Natasu B svd krcato sram bilo i gazde i inspekciju

Europa
Gost
Europa

Istina!!!

Mila
Gost
Mila

Oni prate premijera

ex yu
Gost
ex yu

Ugostitelji su žrtva ove hajke sa virusom po ključu narod ne mora biti u kafani.Škole rade a leva su najveći prenosioci virusa ko njih može kontrolisati.Javna uprava,njima ne mogodoše uvesti kontrolu.Pa i sami doktori koji nas liječe većina nije vakcinisani.A sva dreka na kafanđžije,a niko ne računa koliko radnika ima svaka kafana ili ti restoran,hotel,na kraju mi smo turistička država.Zato… Više »

pssssss
Gost
pssssss

Kad platite radniku, prekovremene, noćne sate i date im slobodan dan, onda se javite i žalite gospodo ugostitelji!!!

Vele
Gost
Vele

Pa kad dodju u kontrolu trazite njima potvrdu 😀

pssssss
Gost
pssssss

Kad platite radniku, prekovremene, noćne sate i date im slobodan dan, onda se javite i žalite gospodo ugostitelji!!!

Sprdnjica
Gost
Sprdnjica

Ti mora da na rimski radis

Vera
Gost
Vera

E bice na stotine zarazenih no da vam je dobro i ovako ne mozete uporediti kancelariju i kafic

_cetinjski_
Gost
_cetinjski_

Kafandzije ka kafandzije ,samo kukaju i klepaju pare a ne kuca se 90 % prodatoga

Ufff
Gost
Ufff

Kontrolisali ni vas vakcinisani inspektori a vi bi mene strogo postovali mjere…ili ni bile visoke kazne

Mirko
Gost
Mirko

Tisina prije ste na ulice kukali sad samo preko obaveštenja nekih.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sa kojim moralnim pravom to traže od drugih?

Send this to a friend