Ekonomija

Podnijeto 317 zahtjeva za pokretanje postupaka protiv funkcionera i državnih službenika

Ilustracija

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) podnijela je 317 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcinera i državnih službenika, zbog nepodnošenja redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini za prošlu godinu.

Rok za dostavljanje podataka Agenciji istekao je 31. marta.

Načelnica odeljenja za provjeru prihoda i imovine, Dragana Šuković, kazala je na konferenciji za novinare da je zbog nepodnošenja redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini za prošlu godinu, u zakonom propisanom roku, Agencija nadležnim sudovima podnijela 317 zahtijeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

“I to protiv 50 javnih funkcionera na državnom nivou, 178 javnih funkcionera na lokalnom nivou kao i 89 državnih službenika koji imaju obavezu podnošenja izvještaja”, rekla je Šuković.

Ona je kazala da je od početka ove godine do 26. juna podnijeto 6,51 hiljada izvještaja o prihodima i imovini i to po različitom osnovu podnošenja.

“Agenciji je dostavljeno 5,2 hiljade redovnih izvještaja, 410 izvještaja koji se podnose u roku od 30 dana od stupanja na javnu funkciju, 57 izvještaja na zahtjev Agencije, 169 izvještaja u slučaju promjene imovine preko pet hiljada eura 190 izvještaja koji se podnose od dana prestanka funkcije, 478 godišnjih i dvogodišnjih izvještaja po prestanku funkcije”, rekla je Šuković.

Kako je dodala, dostavljneo je i šest izvještaja predsjedničkih kandidata.

Šuković je kazala da su svi izvještaji prošli prvu fazu provjere, administrativo-tehničku i da je počela druga faza provjere tačnosti i potpunosti podataka iz izvještaja koji su pristigli.

Provjera će, kako je objasnila, obuhvatiti izvještaj predsjednika Crne Gore, premijera, ministara, članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, članova Državne revizorske institucije, administratore i menadžere opština, guvernere centralne banke.

“U obradi su trenutno 52 izvještaja od ukupnih 856, a agencija će izvršiti provjeru tačnosti i potpunosti svih izvještaja koji su podnijeti u slučaju promjene imovine preko pet hiljada eura”, rekla je Šuković.

Prema njenim riječima, u drugoj polovini ove godine obavljaće se potpuna provjera, kao treća vrsta provjere, kojom će biti obuhvaćeno još 20 funkcionera.

Pomoćnik direktora ASK, Savo Milašinović, naveo je da će svi za koje se utvrde nepravilnosti biti procesiurani, neselektivno, bez obzira radi li se o državnom ili lokalnom nivou.

Načelnik odeljenja za informacione tehnologije, Dušan Polović, kazao je da je metoda slučajnog odabira funkcionera nad kojima će se obavljati kontrola razvijena i da se već upotrebljava.

“Konrola slučajnim odabirom može se pokrenuti samo jednom u toku godine, a svi podaci će se čuvati u elektronskim dosijeima javnih funkcionera”, rekao je Polović.

Načelnica odeljenja za međunarodnu saradnju, Marina Mićunović, kazala je da je Crna Gora u početnoj fazi potpisivanja međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u oblasti provjere imovinskih kartona javnih funkcionera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VALTER
Gost
VALTER

Kontrola će biti NESELEKTIVNA ! EVO SE DJECA SMIJU KOD MENE !!!

Esko
Gost
Esko

OCe li ih smijenit ka ove iz televizije?

crnogorac
Gost
crnogorac

Postoji li ovo?

Send this to a friend