Ekonomija Iz nikšićkog biroa rada kontrolisali realizaciju javnih radova

Podstaknuta radna motivacija

U Opštinama Nikšić, Šavnik i Plužine privode se kraju javni radovi koji su trajali četiri mjeseca, a sa realizacijom se počelo od maja. U 12 javnih radova angažovano je 47 lica, od toga 60 odsto njih pripadaju jednoj od teže zapošljivih kategorija.
Šefica Biroa rada Budimka Zarubica ističe da su dva puta rađene kontrole realizacije javnih radova, na terenu, u neposrednoj komunikaciji sa izvođačima, učesnicima i korisnicima.

“Utvrđeno je da se javni radovi realizuju po planu i programu,da se sve aktivnosti uspješno završavaju. Takođe,učesnici javnih radova su pokazali zadovoljstvo i želju da se angažovanje nastavi. Samo uključenje u programe, kako kažu, pomoglo je da se ublaže posljedice dugoročne nezaposlenosti, kao i da se poboljša radna i socijalna motivacija”,  objašnjava Zarubica.

NVO Udruženje paraplegičara, NVO MERSP , NVO UZPD i Caritas barske nadbiskupije zaposlili su lica na poslovima personalnog asistenta i gerontodomaćica.

NVO Mladi info Montenegro angazovali su lica na pisanju i traženju vijesti za portal, kao i praćenju događaja u Nikšiću.
Po riječima Zarubice, posebno zadovoljstvo iskazali su korisnici njihovih usluga,starije osobe i lica sa invaliditetom, kojima se kvalitet svakodnevnog zivota značajno povećao u toku trajanja programa.

NVO Naša budućnost sprovodi aktivnosti i informisanje mladih o prevenciji vršnjačkog nasilja i narkomanije.

JU Muzeji i Galerije, JKP Komunalno Nikšić, Sportsko ribolovni klub Nikšić-NK , doo Park prirode Piva Plužine, doo Komunalno Plužine sprovodili su aktivnosti na uređenju opština,sređivanju javnih površina,puteva, očuvanju ribljeg fonda i jezera. Njihovo angažovanje na tim poslovima je vidljivo samim izlaskom na teren.

U toku je i Projekat Neka bude čisto u opštinama Nikšić,Šavnik i Plužine, u okviru Plana pripreme ljetnje turističke sezone za 2019.godinu.

Zarubica navodi da se i u tom javnom radu, koji traje pet mjeseci, sve aktivnosti obavljaju bez problema. U Nikšiću je, kroz projekat, angažovano osam lica,a po dvoje u Šavniku i Plužinama.

Dobili sertifikat za rukovaoca građeniskim mašinama

Nakon uspješno završene tromjesečne obuke za zanimanje rukovalac gradjevinskih mašina-bager i utovarivač, u Nikšiću su uručeni sertifikati za 1o polaznika,od kojih je sedam sa evidencije Biroa rada Nikšić, a trojica sa evidencije Biroa rada Plužine.

“Obuka za zanimanje relizovana je u saradnji sa Centrom za obrazovanje odraslih “Onogost school”. Cilj je da nezaposleni sa usvojenim novim znanjima i vještinama brže i lakše dođu do zaposlenja”,  kaže Budimka Zarubica.

Sertifikate za polaznike, koji su uspješno savladali sve segmente predviđene programom obuke, uručila je direktorica Centra za obrazovanje odraslih “Onogost school” Tanja Piljević.

Polaznici su izrazili zadovoljstvo kvalitetom obuke, uz očekivanja da će im stečena znanja iz ove oblasti omogućiti brže zapošljavanje. Takođe, pokazali su, istakla je, odlične rezultate i na teorijskom i na praktičnom dijelu ispita.

Send this to a friend