Ekonomija

Pogledajte najnoviji snimak mosta Moračica

Radovi na arhitektonskom čudu auto-puta Bar-Boljare, mostu Moračica, u skladu su sa planiranom dinamikom, a nakon izgradnje svih pet stubova i dva oporca mosta, do sada je izliveno 299 metara kolovozne konstrukcije, što je skoro trećina ukupne dužine Moračice (960 metara), saopšteno je danas iz kompanije CRBC.

Na gradilištu svakog dana radi oko 150 radnika.

“Rasponska konstrukcija gradi se kroz segmente, što znači da se sa svakog stuba mosta napreduje i na lijevu i na desnu stranu, ka narednom stubu. Segmenti su dugi od 2,5 do 4 metra i postajaće duži kako se budu približavali sredini mosta, što znači da će i dinamika napredovanja tada biti veća”, navode u CRBC-u.

Procjenjuju da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno oko 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko 5. 000 tona armature.

Most Moračica postao je simbol crnogorskog auto-puta, o kome su izvještavali svi domaći, kao i vodeći regionalni mediji. Najviši stub mosta visok je 160 metara, dok će raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznositi oko 200 metara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

MOST JE VELIČANSTVEN A UZ TO I NAŠ JE,SAMO NAPRIJED NEĆEMO KREPAT OD GLADI .TARA SE MORA B SAČUVATI.SAMO NEMOJTE AMAN ,ZAMAN DA VAS BRANI MINISTAR RADUNOVIĆ,ONO JE ZASTIĐE.

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Moracko čudo.

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Kod nas je evo policija zbog parkinga. 👍

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Ko će preko ovoga mosta imaš osjećaj ptičice. 👍

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Sto se pravi ovaj put, kad srbija ce stati kod uzica, i verovatno nece povezati sa ovim vasim.pravite put koji ne vodi nigde.

Dragutin
Gost
Dragutin

Folirantska Srbija će zapet to sto budu mogli da se sto prije spoje na taj put. Nemaju blizeg mora i nemaju bliže luke od Barske. I sigurno neće žurit radi nas nego radi sebe. Evo zdravo bili pa vidjeli. I pravo da ti kazem ne znam kakva ti je ovo seljačka priča.

Mrgud
Gost
Mrgud

Bolesna.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Nece srbija, bar ne skoro zavrsiti taj put, pa priznajte ponovo kosovo.al mozete da skenete levo ka pristini.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Nije prica videces, zavrsice srbija i taj deo od uzica al za jedno 30 do 40 godina, pricace se kao da nema para, ostavice namerno cg nezavrsen.a sto se luke tice vecina srpske robe ide na pirej, solun.

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo mozgu.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Crniseverkoreac,upravu si ne vodi niđe i nit kod koga.

Zriki
Gost
Zriki

Svi auto putevi na planeti spajaju velike privredne centre. Kod nas auto put spaja Mrke i Matesevo. Krece niotkud a zavrsava se nidje. Hahahaha. Ovako su pravili hidrocentralu u Liverovice, pa kad su je napravili od narodnih para, tek onda shvatili da nema vode. Navedite bar jos jedan auto put na planeti koji spaja mjesta u kojima zajedno nema 15… Više »

Dragutin
Gost
Dragutin

Još jedan seljački komentar.

Mrgud
Gost
Mrgud

Sozina,ista zluradost istih jadnika što izgubiše “srce”svoje države pa bi našu.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Zriki ,mogu zamislit kako je srećna tvoja familija,s tobom tako pozitivnim.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Braco srpska nemojte da nam lose zelite vidite li kakp vam se vrace. Radujte se uspjesima nasim i vratite se Crnoj Gori. Nemojte da vam zivot u mrznji i jadu prolazi. Ja se radujem i srpskim i hrvatskim uspjesima. Radujte se pogotovo bi domicilni Srbi ( ako vec necete da budete Crnogorci sto u stvari jeste) uspjedima svoje drzave ili… Više »

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Cmarivoje Mrznja te ubi

Mrgud
Gost
Mrgud

Ko mu kaže. Bravo ti ga.

Radosav72
Gost
Radosav72

Svaka cast, ovo je podvig i za neke razvijenije drzave od nas, pa cak i za Srbiju 🙂 . 160m visok stub…

Velimir
Gost
Velimir

KAKAV NAROD OVO PRAVI,NE LUPAJTE!
OVO PRAVE OVI BUDVANSKI PETOKOLONASI STO TRAZE PROMJENU USTAVA!
RDJE!

Radosav72
Gost
Radosav72

What? Sto pjesnik htio da kaze :). Ko razumije sto je Velimir htio da kaze neka se javi u inbox 🙂

Obrad-Mišopuška
Gost
Obrad-Mišopuška

“Nijesmo se tako dogovorili, svi ste vi avetni…”

max
Gost
max

Stotine ljudskih života,nemaju cijenu.A bolest,pizma,mržnja,neka je dušmanima.DA JE VJEČNA!

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Samo me interesuje kada ce poceti izgradnja mosta,na verigama ili ce trajekt raditi jos 100 godina. Parama od trajekta i sozine smo mogli finansirati cio auto put sa petljom.

Neno
Gost
Neno

Nusmo mogli kad milo te pare trpa na strane racune dok nam omladina radi za 300 eura

Dragutin
Gost
Dragutin

Raspitaj se kome idu pare od trajekta i puno toga će ti se samo kazati.

Neno
Gost
Neno

Provalija kao rupa u budzetu Crne Gore od kad je dps na vlast

Dragutin
Gost
Dragutin

Čisto da ne zaboravimo: ovo pravi narod crnogorski. Niko drugi. Nemamo se potrebe nikom zahvaljivat. Drugo, sto se tiče “arhitektonskog čuda”, postoje ljudi koji su izasli iz Crne i vidjeli baš puno ovakvih “čuda”. Ocu reć, super je most i put i sve al ne pravite čuda od normalnih stvari.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Znate li vi da ja ne bi smio da pređem pješke preko te velje ćuprije a ne autom? Kolika visina dome!

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Veljeljepna će to ćuprija biti 🤓

Killy
Gost
Killy

Mišljenja sam da bi mnogo isplativija dionica bila H.Novi – Ulcinj. Samo u tri mjeseca ljeta prođe veća količina saobraćaja nego ovamo tokom cijele godine. A i lakše za održavanje. Nema snijega, zime. Isplatilo bi se mnogo brže. A za Srbiju je mogla i brza cesta, ne auto put.. duplo jeftinije i bolje.

Kikiriki
Gost
Kikiriki

U pravu si. Ali nijesu se primorci uspeli u Podgoricu, nego su ovi šljegli pa od primorskih novaca prave put do svojih vukojebina, jer svakako ovaj put vodi iz niđe u ništa. Spaja megalopolise Mrke i Matesevo.
Sto ti kazes da je put kroz primorje pa da imamo vezu sa zapadom, ali irvaski lobi ne dade.

Dragutin
Gost
Dragutin

Kikiriki…. ne mlati, ne mlati i ne mlati…
Batali se politike i bolesnog razmišljanja. Auto put Bar- Beograd je nezaobilazna saobrcajnica. Da imamo mozga davno bi bio napravljen. Sve i da ne pričamo sa Srbijom. To je put za evropu. Madjarsku, njemačku, norvešku… otvori atlas ili eto izgugluj mapu evrope. Pun mi je…. bolesnog razmišljanja.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

DRagutine,ču li kada za jadransko-jonski put? Ne ti,tebi sve počinje i završava u bg. Žalosti!!

Dragutin
Gost
Dragutin

Moj Zrno…potpuno si pogresno shvatio ovaj skeč… Lako je meni za Beograd. Treba mi auto put. Neću da putujem za Njemačku preko Splita. Ol se složit da mi nije NA USPUT?? Jedina smo zemlja bez auto puta na balkanu. Evo ovaj ide iz niđe u niđe. Jadransko-jonski je zavrsen i sa istoka i zapada do nase granice i samo nas… Više »

FUKSA
Gost
FUKSA

Slazem se.. Ovaj autoput treba, to stoji, ali TEK posto naprave dionicu koju si naveo. Jer sve pare od kojeg CG zivi (da ne precerujem ali 70%) dolaze sa istog tog primorja.. Ono ljeti je ZLOCIN proci jadranskom, sto za turiste, sto za prolaznike.. Nikakve zaobilaznice, put uzak i na mnogim mjestima katasteofalan… Prvo da se sredili primorje, most preko… Više »

Darko
Gost
Darko

Boze ludog naroda. Ovako se komentarisalo za tunel Sozinu. A sad eto extra

Mikison
Gost
Mikison

Mora Darko da nijesi uskoro prolazio kroz Sozinu ? Kao da se vozis makadamom ,a poslovodstvo dijeli bonuse !

Pgpg
Gost
Pgpg

Da ti nije sto u trap stradalo ili vozis kakvu ragu jer je put potpuno ravan i nema nikakvih rupa?

Mikison
Gost
Mikison

Nijesam napisao da ima rupe vec da je na talase i neravan kao makadam vlasnice bijesnog automobila!!;

Dragutin
Gost
Dragutin

Tunel je ok al je skup. 5 eura do Sutomora i nazad samo za tunel. To je mnogo za nas standard. Da mu slucajno za odrzavanje ne troše toliki prihod?? Napraviš tunel od narodskih para i posle vjekovima naplacujes prolazak tom istom narodu da prolazi kroz tunel koji je on sam napravio…. Pa bas je tesko tako vodit drzavu i… Više »

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Dragutine prijatelju što je skupo? Oš’ da voziš? Plati 🚗💶🤓

faust
Gost
faust

Kako vas jadi ovaj put, tacno na vasu muku napreduje. Treba po jedan tekst na svaki kilometar, cisto da vas punimo safre.

Kotijev rodjak
Gost
Kotijev rodjak

5 tona armature na 960 metara duzine mosta 😁😀

Ekonomista DR.
Gost
Ekonomista DR.

Neka se gradi autoput dok narod gladuje od nasih para a vlada nezaposlenost u CG (35% po njihovim parametrima koji su namjesteni, realna nezaposljenost je jos i veca). Kad poskupe cijene nestace srednja klasa, siromastvo ce da zavlada, muka ce nacerat revoluciju a tada vas pare spasit nece. Nadam se da znate sto cinite, gospodo iz vlasti.

Klara
Gost
Klara

Ovako su pričali i za Sozinu 💪💪💪💪

Ekonomista DR.
Gost
Ekonomista DR.

Klara nista ne znas. Sozina je neuporedivo jeftiniji projekat od ovog, koji se jos uvjek nije isplatio a racuna se (optimisticne procjene) da ce se isplatiti 2030. godine. I od svega toga prosjecni Crnogorac nece dobiti ni centa ali ce ga posteno platiti. Da ne pocinjemo pricu o ekoloskim efektima po Taru.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ekonomisto,Sozina otplaćuje sama sebe,toliko o tvome znanju.

Ekonomista DR.
Gost
Ekonomista DR.

Mrgude ne valjaju ti informacije, Sozina će se otplatiti tek 2030. godine ako budemo optimistični. Ali što je najvažnije, ti nećeš od Sozine dobiti ni centa a platio si ko zna koliko već za izgradnju. A još i za korišćenje tunela plaćaš kao manit.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ko što smo pomrli od gladi kad smo postali svoji na svome.

Ekonomista DR.
Gost
Ekonomista DR.

Mrgude nema to veze sa Crnogorcima ni Srbima no sa ekonomijom, racunica je cista. Ove dugove ce placati moja i tvoja ne djeca, ne unuci nego praunuci.

Ljuta
Gost
Ljuta

Niko nece vracati dug….milo ce to srediti iz cua…samo kaze da se razocarao u zapad i da se vraca korijenima….zapad ce odmah oprostiti dug. pametan je milo…

Mrgud
Gost
Mrgud

Pa kad je vas prevodio puno puta žedne preko vode ništa neobično Balansiranje je mudra politika i mora mu se priznati bez obzira koliko ga ne podnosimo.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pa šta je tu sporno? Ovoliki projekat ne može tek tako da se otplati,Sozina je dobar primjer.

Ekonom
Gost
Ekonom

Ti nijesi ekonomista, ti si avetinja.

Ekonomista DR.
Gost
Ekonomista DR.

Ja sam doktor nauka, i to na drzavnom fakultetu, a ko si ti do avetinja? Nisi ekonomije ni promirisao vec samo imas partijsku knjizicu DPS kojom se dicis. No kad propadne Crna Gora ekonomski mocices sa tom knjizicom samo da obrises tur.

Marko
Gost
Marko

Nije to nista, mi placamo Milovom sinu 2,33 eura svaki mjesec za mini hidroelektrane pa nikom nista. Bagra samo zna da cuti i trpi.

Brcki
Gost
Brcki

Raduje se ovom putu svaki domacin, kazu kosta, sta god je skupo a samo sebe ce da oduzuje umna je investicija, samo 1.100 ljudi stradalo je u Platije i auto put ce zausaviti tu brojku da raste. Sjeveru ce se otvorit vrata i da izadje i da mu se dodje u ekonom.turistickom znacenju, a vjerujte bit ce i atraktivan na… Više »

By the way
Gost
By the way

Biće atraktivan sigurno, sa maksimalnom projektovanom brzinom od 100 kmh, a na djelovima sa većim udužnim usponom 80kmh. A za pogibije na putevimya, pa i u Platijama u 99 posto slučajeva je kriva luda glava vozača.

Neno
Gost
Neno

Ne zna tele sta je mozak…

Mrgud
Gost
Mrgud

A đe su oni smr….i što komentarisaše put prije njegovog početka.”Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše”kad bi imali obraza.

Perjanik
Gost
Perjanik

A nije 5 tona nidao bog,dako popadamo svi u ambis

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

E vala me ovo ismija sa 5 tona jutros,da ovo Radietor proracuna nije ili Miso Stanisic s Nemanjica puskama

Rax
Gost
Rax

5 hiljada tona….mora biti!

Klinsman
Gost
Klinsman

E kad cujem ove ,,strucnjake,,iz opozicije kad kazu da nije trebalo graditi auto put …..

Brcki
Gost
Brcki

Nije to iz opozicije, to su ljudi koi tri put razmisle kad su gladni dali da potrose na sebe ili ima nedje dzabe, oni su opozicija svojoj djeci i roditeljima oni se raduju samo zlu i nekom jadu, a sve sto vrijedi naciji i potomcima gaze, tako ignorisi sve takve ne trosi energy na njih

BU2
Gost
BU2

Preko pet tona armature???

Mrgud
Gost
Mrgud

Kako vas izjeda ovaj put nie normalno. Napreduje na vašu muku jadnici.

Iceman
Gost
Iceman

Da 5 tona na 960m dugom i 23m sirokom mostu. Koliko se ja razumijem u matematiku to je oko 5kg armature na 23m2 povrsine… @BU2 ja sam laik a ti si vidim gradjevinski inzinjer pa me interesuje da li je to malo ili puno?

Ljuta
Gost
Ljuta

Puno..treba samo 2.3kg ..treba čuvati glavnicu

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Svaki metar proslavljamo tekstom. Ale!

Send this to a friend