Ekonomija

Pola budžeta Glavnog grada ide na razvoj saobraćajnica i infrastrukture

Sekretar Sekretarijata za finasije Miomir Jakšić kazao je na današnjoj javnoj raspravi je budžet Glavnog grada za 2019. godinu razvojni, a da će 44 odsto sredstava biti opredijeljeno za kapitalne investicije u Podgorici.

“Jasno je da je ove godine napravljen veliki iskorak u odnosu na prethodne godine. Budžet je koncipiran u iznosu od 65 miliona što u odnosu na prethdnu godinu predstavlja 7,9 % uvećanje. Bez kredita i prenesenih sredstava to iznosi 53 miliona ili 2,17 odsto povećanja”, dodao je on.

Pojasnio je da u okviru prihoda od 65 miliona tekući prihodi iznose 37.9 miliona ili 3,98 odsto više u odnosu na prethodnu godinu,

“Uokviru sopstvenih tekućih prihoda, sopstevni prihodi iznose 41 milion ili 62 % što govori da se Glavni grad dominantno i kontinuirano sve više finansira iz sopstvenih sredstva“, istako je sekretar za finansije.

“Ono što je po mom mišljenju najbitnije jeste da je za kapitalne izdatke opredijeljeno 28,7 miliona, koji su u odnosu na prethodnu godinu povećani za 16,5 odsto, što jasno govori da Glavni grad želi da iz tekućih prihoda pokrije tekuće rashode i otplatu duga, kao i da stvori prostor da što više sredstava i iz tekućeg budžeta i iz kapitalnih prihoda usmjeri za kapitalne investicije kako bi poboljšao infrastrukturu, opremao lokacije, gradio saobraćajnice, podizao nivo tehničke opremljenosti naših privrednih društava kroz izdvajanje za nabavku opreme”, naglasio je Jakšić.

On je saopštio ja je Budžet koncipiran na bazi fiskalne strategije Vlade o makroekonomskoj politici.

“Nacrt Budžeta je bio dostupan i na sajtu Grada, kao i na društvenim mrežama, za šta je Sekretarijat za finansije dobio pozitivne komentare kako od građana, predstavnika NVO sektora, tako i od svih zainteresovanih strana uključenih u koncipiranje Budžet. Sa ovakvom praksom će se i ubuduće nastaviti”, dodao je Jakšić.

Javna rasprava počela je 15. novembra i trajaće 15 dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Mrcili se kakva infrastruktura..glavne ulice u tolosima, m.raickovicA i tivatska su razrovane. U kambodzi su bolje.

Ljuma
Gost
Ljuma

Fine su vam saobraćajnice,plaćamo porez na puteve prilikom registracija auta,putevi losi da ne mogu biti Losiji,uništavaju nam se auta zbog velikih rupa na ulicama,kasnije moramo jos da ulazemo duplo za oporavku automobila.

Zabjelčanin
Gost
Zabjelčanin

Bijedno saopštavate neistine ! Oslobodite vi Jerevansku ulicu.

Send this to a friend