Ekonomija

Pola miliona turista posjetilo Nacionalne parkove

Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma dočekali su danas u Nacionalnom parku Skadarsko jezero petstohiljaditog posjetioca crnogorskih nacionalnih parkova i na taj način obilježili novi rekord NPCG kada je posjeta ovim zaštićenim područjima u pitanju.

Direktor JPNPCG Elvir Klica, direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović, Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović i direktorica NTO Željka Radak Kukavičić uručili su simboličnu nagradu petstohiljaditom turisti – Piotru Gadu iz Poljske.

“Veliko nam je zadovoljstvo što možemo reći da imamo veoma uspješnju sezonu, da je broj posjeta na nivou svih pet parkova veći za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. O tome da je posjeta mnogo veća nego lani govori i podatak da smo ove godine deset dana ranije zabilježili pola miliona posjeta, dok je taj broj u septembru prošle godine iznosio 400 hiljada”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

On je istakao da je uvećanje broja posjeta rezultat kontinuiranog rada svih zaposlenih u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Veliku zahvalnost NPCG duguju Ministarstvu održivog razvoja i turizma, NTO i turističkim poslenicima koji promovišu i prirodne i kulturne vrijednosti Crne Gore, kao i same nacionalne parkove.

“Mi ćemo i dalje predano raditi na viziji brendiranja i prepoznavanja NPCG na evropskom i svjetskom tržištu. Na to nas obavezuju i podaci o strukturi posjetioca koji pokazuju da je 80 odsto turista sa inostranih tržišta – Zapadne Evrope, Rusije, a sve je veći broj i onih iz regiona”, kazao je Klica.

On je objasnio da se broj posjeta parkovima računa brojem prodatih ulaznica i da su NPCG ove godine uveli novi način naplate ulaznica koji je smanjio broj zloupotreba i nekontrolisanih ulazaka u nacionalne parkove.

“Takođe, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima intenzivno kontrolišemo teritoriju parkova kada je riječ o drugim nelegalnim aktivnostima, te nastojimo očuvati prirodne i kulturne vrijednosti parkova”, poručio je Klica.

Državni sekretar u MORT Damir Davidović kazao je danas da je pola miliona turista pokazatelj da Crna Gora ima uspješnu turističku sezonu ne samo na primorju, već i u centralnom i sjevernom dijelu.

“To je potvrda o uspješnosti zajedničkih aktivnosti koje se sprovode na nivou Vlade, lokalnih samouprava, lokalnih turističkih organizacija. Naredne godine imamo puno pravo da očekujemo da broj posjeta bude još i veći, naročito imajući u vidu da je Crna Gora zemlja partner na sajmu aktivnog turizma u Štutgartu.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić čestitala je NPCG na kontinuiranom rastu broja posjeta.

“Postavljen je novi rekord. Ovaj rezultat, kao i mnogi drugi rezultati kad je turizam u pitanju, pokazuju da je Crna Gora na dobrom putu da postane cjelogodišnja turistička destinacija. Jedinstvo različitosti na malom prostoru je nesto čime se promovišemo u svijetu, a čini mi se da nacionalni parkovi nude poseban doživaljaj”, kazala je ona.

Podsjećamo da tokom prethodnih nekoliko godina ukupan broj posjetilaca nacionalnim parkovima raste za 30 odsto na godišnjem nivou, te da je rukovodstvo JPNPCG ove godine očekivalo da taj broj premaši pola miliona posjetilaca.

Podaci JPNPCG do 19. septembra pokazuju da nacionalni park Durmitor bilježi najveću posjećenost od oko 232 hiljada turista. Nacionalni park Skadarsko jezero posjetilo je nešto oko 122 hiljada turista, NP Lovćen 69 hiljada, NP Biogradska gora oko 61 hiljada i najmlađi NP Prokletije više od 17 hiljada posjetilaca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podstanar
Gost
Podstanar

Još po stan, ako je ko zaslužio, onda su to oni, naročito Klica.

Nihad
Gost
Nihad

Evo ga Klica jado moj, opet, xaxaxaxaxa,
zakucice opet stan, taj kadar

Advokat
Gost
Advokat

Svima sa slike dati najmanje po dva stana, zaslužili ljudi, turisti su samo radi njih došli. Svaka čast.

Advokat
Gost
Advokat

Zamisli. zaslužni iz nacionalnih parkova, što je došlo ovoliko turista. Klici da se kupi najmanje još 8 stanova, čovek zaslužio.

Send this to a friend