Ekonomija PREDSJEDNIK CRNOGORSKOG TURISTIČKOG UDRUŽENJA ŽARKO RADULOVIĆ

Pomoći one koji mogu da prežive i sjutra ponovo da pune budžet

Država mora da izračuna rizike, da novac koji ulaže dobijaju oni koji mogu da prežive ovu epidemiju, da se uhvate ukoštac i sjutra ponovo pune budžet, ocijenio je za Vikend novine predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prema njegovim riječima na Vladi je sad da nađe mjeru u mjeri mogućeg, kako bi pomogla onima koji ne mogu da opstanu, zbog epidemije korona virusom.

“Svijet je u problemu, svi smo u problemu, ali da naglasim imate nekog ko je bio i prije korone u problemu. Država mora da postupi tako da izračuna rizik i da li te pare koje ulaže, a mora da ih uloži, stvarno dobijaju oni koji mogu da prežive i sjutra na adekvatan način, da se uhvate ukoštac i naravno ponovo pune budžet”, objašnjava Radulović.

Kako kaže, nije za očekivati da nekome ko je već bio u gubitku i problemu država da pare, da pokrije simbioze i nastavi dalje.

“Neka sad država uzme poreske kartone privrednih subjekata, pogotovo krupnijih i neka vidi ko je i koliko davao za doprinose na plate. I onda će mnoge stvari biti jasnije. Ako ja imam 400 radnika i neko drugi takođe 400, a ja za troškove rada uplatim devet miliona, a ovaj drugi 2,6 miliona, nešto nije u redu. I sad treba jednaku pomoć da dobijemo. Ne treba. Taj koji može sa 2,6 miliona da pregura godinu, njemu očigledno treba dati manje. Dakle, mora se realna metodologija naći i beskompromisno djelovati jer mora država da sačuva privredu. I jednog frizera ili zanatliju takođe moramo paziti jer nam i te kako treba”, ocijenio je Radulović.

Za sada, dodaje on, nema najava do kad bi sve ovo moglo trajati, zbog čega je i dalje nepoznanica hoće li strani gosti moći da dođu u Crnu Goru.

“Znam da ništa ne znam, ni hoće li biti stranih gostiju, ni do kad će ovo trajati. Pa i smanjenje mjera u nekim evropskim državama je dezinformacija. To ne znači da će se vratiti na staro. Moguće da te mjere budu takve, da se ne može putovati. Jer cijeli svijet je u problemu. Ipak, ponašati se i živjeti kao da se ništa ne dešava ili politički iskoriščavati ovu situaciju ne pomaže nikome od nas”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Vazda ti malo bilo Radulovicu

a dokle
Gost
a dokle

A bjezi hostapleru

Šebek Velimir
Gost
Šebek Velimir

Hoteli će najlakše preživjeti i godinu cijelu. Biće malo prašine i paučine, to se da urediti brzo. Pomoć će biti potrebna jedino običnom čovjeku i porodicama za osnovno preživljavanje. Zarađujete nekontrolisano decenijama,pa jednu sezonu ne plačite. Tako da poenta mira biti na proizvođačkim kapacitetima i socijalnoj pomoći. Ova kriza neće stati,niti širenje virusa dok se lijek ne pronađe. Mnogo muke,strpljenja… Više »

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Mio je tebi drzavni budzet! Nidje u svijetu takav “strucnjak” ne bio uspio sem kod nas

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

A da ti sebi i ovima oko tebe povlastenima srezes plate i naduvane troskove i uklopis se u ta 3 miliona.Imao bi veci profit na kraj godine i drzava bi vise dobila od poreza na dobit sledece godine

Dido
Gost
Dido

A đe njega dadoste na ovaj dan današnji…Znava’ sam da mi nešto mora pokvarito Vaskrs..

Delboj
Gost
Delboj

Nesto pametno i od tebe.

Džikson
Gost
Džikson

Da potpuno si u pravu Žarko. Kako da se pomognu hoteli ili restorani koji rade sezonski i to od 1 maja počinju. Ili turističke agencije koje samo rade na našem tržištu osim primorskih par agencija one dovode goste cijele godine. Ja ovo govorim jer je to moja branža a i radim konsultanske usluge i van Crne Gore. Tako gospodo ja… Više »

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Kaze se bransha ne branzha

Toni
Gost
Toni

Na kom jeziku radiš te konsultacije?

Budva
Gost
Budva

Žarko mnogo te cjenim . Stvorio si od Hotela napravio svjetski brend. Muka je svima. Velike kompanije poput tvoje se moraju pomoći da prebrode ovo stanje. Vjeruj mi mi male firme 90% idemo ka bankrotu. Iz zimu u Budvi znaš i sam uđemo u ljeto sa velikim minusom a sad nas zadesi ovo. Ako nam hitno ne daju finansiske pomoći,… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Pomaganjem ovakvih ovi na vlasti treba dobro da se zamisle na sledece izbore…

cetinje
Gost
cetinje

Nevjerovatno koliko likovi kao Žarko i Purko insistiraju na tome kako ONI ZAPOŠLJAVAJU kao da čine nekome uslugu, kao da su uzeli te ljude da nisu na ulicu pa im daju plate humanitarno. Ne znam kako bi ti hoteli radili bez radnika, svaki euro od ne velike plate su ti ljudi zaradili do kraja. Što se tiče pomoći države –… Više »

GasoPg
Gost
GasoPg

Svaka cast za komentar!

Dedcode
Gost
Dedcode

Najbolje mu je ovo “znam da ništa ne znam”

Marko
Gost
Marko

Eeee ovo je stucnjak nad strucnjacima cudi me kako nije u stab protiv korone

Sasa
Gost
Sasa

Ovo je dan posvecen vjeri ,a ne direktorima ,izvinjavamo se..

Bajica
Gost
Bajica

Juce Purko, danas Zarko. Imate gospodo vi novca da sami ovo progurate, i te kako! Nema potreba da narod finansira privatne biznise.

Hogar
Gost
Hogar

Ovakvim likovima ne treba zaboraviti odnos prema drustvu i drzavi kad sve ovo prodje!
Da ima drzave trebalo bi ga dobro procesljati i utvrditi to njegovo postenje.

Maxim.
Gost
Maxim.

Mi svi, kao prave patriote ovaj put moramo pomoći državu! Naši su iz Amerike dolazili da brane Crnu Goru necemo da kukamo,nego patriote sad se pokažite😂

Hogar
Gost
Hogar

Zalosno je i suvisno komentarisati ovoga lika!
Da se nisi slucajno uhvatio za dzep i pomogao ovaj narod/drzavu u ovoj situaciji?!

Realnost
Gost
Realnost

Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje sjever želi da radi na jug,ali nije se vodilo računa o migracijama ,tako da je centralni dio ili Podgorica postao najveći podstanarski grad u regionu prema broju stanovnika,kupovina stanova na kredite itd.Nije dve u putnoj infrastrukturi očigledno je nešto i u nama,FABRIKE,FABRIKE,FABRIKE ne možemo svi u konobare i taksiste.

Hik Super
Gost
Hik Super

Potpuno je covjek u pravu, sta ce pare ovim malim oni su i onako siromasni i pred kolapsom, pomoci treba samo velikim jer njima je pomoc najpotrebnija.

radulovic
Gost
radulovic

sta reci…,ovaj zasluzuje Njegosevu ngradu minimum,rijetko pametan covjek. Samo nije ponovio da ce zadrzati cijene hotela jer ce turisti da navale..

Tokipg
Gost
Tokipg

Ti ces sugerisat kome ce se pomoci a kome ne…ti koji si otpustao radnike kako koji vjetar duva. Da je srece danas bi te pominjali kao propalog preduzetnika…

Joksim
Gost
Joksim

Piši propalo ….

Marko
Gost
Marko

Najbolje da nam bacas iz eroplana Trumanova jaja

Sportista
Gost
Sportista

Dobar privrednik i poslodavac nije onaj koji se hvali brojem zaposlenih, nego onaj koji svojim radnicima omogući pristojan život od posla koji rade, pa makar to bila i 3 radnika….takvima treba uvijek pomoći, i to ne kroz davanje novca već kroz smanjenje taksi i drugih opterećenja koja država nameće…

BudoMne
Gost
BudoMne

Mali covjek velikih dimenzija.

Slavko
Gost
Slavko

Ovaj se razumije u turizam, vidi mu se po izjavama.

ZDS
Gost
ZDS

A đe su ti Filipinci majstore, dvije godine o tome trubiš? Pa obrati se onda Vladi Filipina za pomoć. Za one koji su manje upućeni, ovo kad neko traži pomoć države i Vlade, nijesu to pare ni države ni Vlade nego građana. Pare za isplatu penzija, izgradnju puteva, bolnica, škola, plaćanje vojske i policije, školstva, zdravstva itd.

Ana
Gost
Ana

Kolko si naroda otpustio od seprembra? Ti ces nekoga da ucis nesto….

Hogar
Gost
Hogar

Patriota 😂😂😂, pikazao nam je dobro koliko voli i postuje svoj narod!

Ne znam
Gost
Ne znam

ko daje ovome ovoliko prostora,kojim zaslugama,ipak je ovo lijep dan

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Ucestvocati argumentima u raspravu je ok,ali uvjek popljuvati ljude bez argumenata …..ma sve govori nik naziv,stvarno Nista ne znas!!

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Daje on sam sebi, on sponzoriše. Možeš i ti, ako imaš okle.

Bnjj
Gost
Bnjj

Država mora da reformiše poreze na plate i da inspekcije rade posao. Da se minimalac podigne na 300e za 180h rada, prekrovremeni sati da se bolje plaćaju i postepeno da se minimalac podiže, nije normalno da se preživi sa 222e u Cg, Žarko daje takve plate. Što je veća potrošnja veća je zarada jer radnici više troše i to je… Više »

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Dozvoliti da radnici primaju realne plate preko banke i smanjiti doprinose ,i imali bi Mnogo Mnogo vise novca u realnim tokovima! Aad se vidi koliko steti rad na crno!! Niti drzava niti banka mogu da realno procijene potrebe i status firme

Sula
Gost
Sula

Vele da je ovako Sula Radov dijelio rusko žito.

Prč
Gost
Prč

Pomoci one koji vise nemaju para na racunu a ne one koji su do sad zaradili stotine hiljada i milione dabi im se nadoknadilo sto su mislili da zarade za ovaj period.dje se utvrdi da je neko pred bankrotom a dobro je poslovao pomoci a ove sto zgrcu vala ih nisu imali kad potrositi i poci u stecan,njima ni centa

Dopuna
Gost
Dopuna

I ne samo to, nego onima koji nisu po mjeri, sve oduzeti i dati Žarku.

Mašan
Gost
Mašan

Ja bi ovim mudracima zabranio davat izjave za javnost.

Milanko
Gost
Milanko

Sve da lezim na parama nakon ovakvog komentara ne bih ti usao u taj tvoj hotel!

Marvo
Gost
Marvo

Selektivna pravda je gora od nepravde

Rozaj
Gost
Rozaj

Ti i oni oko tebe da se napune love, a sirotinja neka gladuje

ElPatron
Gost
ElPatron

Bravo majstore, pomoci ove koji imaju a ove koji nemaju uzalud je oomagat 😂😅😅🤣😂😅😂

Ču li ga?!
Gost
Ču li ga?!

Ma, neka, Źaka, znači sve tebi i nekolicini! Što to iješ, đe si tako pametan?

Nagual
Gost
Nagual

Drugim rijecima, onog davljenika koji je poceo da tone, samo nogom gurnuti dolje da sto prije dotakne dno

xyz
Gost
xyz

Tacno tako ! Mnogi su bili u krizi i prije korone,ovo im dobrodosla pomoc za produzetak agonije. Sto se turista tice treba uvesti minimum 2 testa prije dolaska,mozda jos 1 na granici za njih i mogucnost zaraze je svedena na najmanju mjeru.

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Smanj doživljaj i ne otpuštaj radnike koje po 10.g. si držao na ugovor o djelu.

J.j.j
Gost
J.j.j

Vjerovatno pomoci tebe koji si u oktobru otpustio 140 radnika i naumio strance dovesti da rade. 3,14

rrr
Gost
rrr

Ovi drugi nek umru………………………

Crni
Gost
Crni

Treba mu pomoci sa par miliona da krene malo biznis

Arijana
Gost
Arijana

A one radnike sa Filipina hoćemo li uvoziti kao što si najavio

Send this to a friend