Ekonomija

Pomorci i dalje strahuju da mogu ostati bez američkih viza

Ilustracija

U Uniji pomoraca smatraju da nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke i dalje nije jasno da li je definitivno i sigurno otklonjena opasnost od zabrane ulaska crnogorskim pomorcima u Sjedinjene Američke Države.

Oni su saopštili da su nezadovoljni reagovanjem državne administracije i tvrde da je izostala sinhronizovana akcija državnih organa.

<<<Crnogorskim pomorcima nije zabranjena plovidba u vodama SAD<<<

Podsjetimo da je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva u nedjelju saopšteno da je ambasadorka SAD uvjerila ministra da izdavanje viza crno gorskim pomorcima ide ustaljenom dinamikom i da prema informacijama kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju.

“Svakako smo zadovoljni time što je ambasadorka SAD istakla, ali smo i zabrinuti zbog dijela izjave da, po informacijama kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju. Znači, ništa nije definitvno i sigurno i to je ono što nas brine, jer ne vidimo da se naša administracija ovom problemu posvetila onako kako on to i zaslužuje”,  kazali su Pobjedi iz Unije pomoraca.

Nakon nekoliko slučajeva povezivanja crnogorskih pomoraca sa krijumčarenjem droge, počele su da kruže nezvanične informacije da će našim pomorcima biti zabranjen ulazak u SAD.

“Kao i dosta puta do sada, cijela ova zbrka je nastala rasturanjem i citiranjem neformalnih informacija te njihovim slobodnim prevođenjem i interpretacijom od čitave javnosti i to je išlo do te mjere da su se u raspravu uključili i pojedini političari nadajući se da će uzeti par neplaniranih bodova”, rekli su predstavnici Unije.

Oni su naveli da je ovakvo “isticanje” crnogorskih pomoraca skoro pa diskriminacija cijele struke.

“Iako smo bili svjedoci hapšenja gradonačelnika, istaknutih članova političkih partija, pa čak i policijskih inspektora, najviše su stigmatizovani pomorci i to svi u globalu, iako vidimo da nečasnih pojedinaca ima u svakoj profesiji. Ugled i reputacija pomoraca su definitivno narušeni, najviše krivicom samih pomoraca koji su involvirani u ova dešavanja, a zatim ništa manje i djelovanjem čitavog društva”, smatraju u Uniji pomoraca.

Prema njihovim informacijama, Nurković se sa ambasadorkom SAD susreo četiri dana ranije nego što je objavljeno saopštenje.

“Ono što nam, kao laicima, prvo upada u oči jeste zvanična objava ovako važne informacije u nedjelju u 19:36 iako je sastanak sa ambasadorskom održan, po nezvaničnim informacijama, bar četiri dana ranije. Druga stvar je ta što nam nije jasno po kom osnovu je delegiran ministar Nurković da rješava ovakve stvari kada one svojom kompleksnošću odavno prevazilaze ingerencije Ministarstva pomorstva i tiču se više nekih drugih resora”, saopštili su predstavnici Unije.

Oni smatraju da je sinhronizovana akcija apsolutno izostala.

“Ako je administracija u cjelini ipak djelovala. onda je to trebalo i saopštiti i ne dopustiti ovoliko i ovakvo spekulisanje”, kazali su predstavnici Unije pomoraca.

Prema njihovim riječima, pitanja implementacije međunarodnih konvencija koje je Crna Gora odavno ratifikovala su i
dalje skroz otvorena ili su te konvencije prilagođene crnogorskoj stvarnosti i “potrebama uskog kruga ljudi koji sa pomorstvom i interesima pomoraca dijele samo riječ more koju imaju u imenu radnog mjesta ili institucije u kojoj su zaposleni”.

“I ako smo u proteklom periodu gasili mnoge požare koji tinjaju već desetak godina, iako smo preveli stotine stranica i uputili ih institucijama, iako smo matičnom resoru toliko puta bukvalno crtajući naznačili ono što nam stvara i što nam može stvoriti još veće probleme u budućnosti, odgovoreno nam je minimalnim i kratkoročnim kozmetičkim izmjenama i dopunama zakona i pravilnika koji nam regulišu profesiju”, poručuju predstavnici Unije.

Oni dodaju da u prilog tome ide i njihova jasno iznešena volja da odrade kompletan Pravilnik o zvanjima pomoraca, na čemu, kako kažu, urgiraju već više od godinu.

“Na drugoj strani, posljednje u nizu kozmetičkih promjena odradilo je samo Ministarstvo i to najviše da bi uhljebilo pripadnike mornarice, iako nam nije jasno kako je moguće izjednačiti mornaricu sa trgovačkom flotom kad znamo da ta dva segmenta imaju veoma malo zajedničkog”, istakli su predstavnici Unije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VOJO
Gost
VOJO

Čudim se da su naši pomorci NEPOSTENI… ČUVENO NAŠE POSTENJE….

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nema straha, znači to je 100%, posle đeljanja nema kajanja.

boki
Gost
boki

Samo neka je vječna,a vi bi mogli da plaćete porez na platu,kao ja….

KOTOR
Gost
KOTOR

Da je ne zaradjujemo u Crnoj Gori,sami se zaposljavamo,skolujemo,o svom trosku brevete obnavljamo,nemamo osiguranje i radni staz,i objasni mi samo koja je razlika izmedju pomorca i bilo koje druge profesije Crnogorskog drzavljanstva sto radi po inostranstvu,evo npr elektricar koji radi u Italiji na kopnu,onda bi i on po tebi trebao da placa porez………..ajde ljencugo digni se sa te stolice i… Više »

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Viza kako kome…. Kad dodjete na salter ambasade znat cete….

Nemanja
Gost
Nemanja

Sve ide kao sto je bilo.. Prije par dana je jedan momak ukrcan u Majami i to na msc, tako da nema cega da se bojite..

Pjer
Gost
Pjer

Nije problem Amerika
Problem je sto se MSC politika mijenja
Idese na vecinu posade daleki istok itd

Logan
Gost
Logan

Juce sam izvadio vizu bez problema.
P. S. Pomorac sam.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Normalno kad ih vi pupmate glupostima

Primorje.
Gost
Primorje.

Jedina opasnost jeste da izgubimo posao na svakoj iole ozbiljnoj firmi. Sto se tice konkretno Amerike, mogu nam zabranit izlazak vani. Sto znaci kad dodjemo u njihove luke, necemo smjet izac sa broda. Pa, koliki imaju pik na Iracane, pa isto putuju i nije im svima zabranjen ulazak u Ameriku.

OKG
Gost
OKG

Jeste li culi da meka druga kompanija ima problem za svojim cg pomorcima u Americi. Nijeste i necete. A zasto mafia shiping company ima to oni najbolje znaju, a sada peru ruke od svega.

kocka
Gost
kocka

Ovo sto vam je ambasadorka USA rekla nije jasno samo ludom ili glupom. Fino vam kaze da ide ustaljenom procedurom i da nemaju info da ce se ista mijenjat. Sta hocete da vam da casnu pionirsku da ce vam izdat vize? Vi ste nesto posebni u odnosu na ljude koji idu da rade tamo? Vizna politika je suvereno pravo svake… Više »

Sandokan
Gost
Sandokan

A sto je sa nepravdom u 7 ura ujutro, neka covjece pusti djaola uzmi jednu bensedinu

Quaresma7
Gost
Quaresma7

Mora bit da tebi ovakav sistem u Cg odgovara i da ne znas za ove prave i realne probleme koje se ticu nas pomoraca .

Pomorac
Gost
Pomorac

Nemoj samo casnu pionirsku…udjose ti pioniri u biznise,mercedese,jahte…

Send this to a friend