Ekonomija

Pomorci: Nurković ugrožava egzistenciju više od 30.000 ljudi

FOTO: Boka.news

Od obnove državne samostalnosti, crnogorski pomorci se, uslijed neadekvatne podrške crnogorske administracije, suočavaju sa kontinuiranim opstrukcijama koje utiču na njihovo zaposlenje na inostranim kompanijama.

“To najbolje potvrđuje činjenica da je našoj administraciji bio potreban dugi niz godina da implementira Direktivu Evropske Unije 2008/106/EC i nakon nepotrebnog izuzeća, vrati Crnu Goru na Bijelu Listu pomorskih zemalja”, ocijenila je Unija pomoraca Crne Gore UPCG.

To udruženje koje okuplja pomorce svih stručnih profila i dužnosti na brodovima, uputilo je juče dopis ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću (Bošnjačka stranka), upozoravajući ga na ozbilhjnost situacije što bi mogla dovesti do ponovnog stavljanja naših breveta na Crne liste, te velikih problema u zapošljavanju naših pomoraca kod stranih poslodavaca.

“Tokom mnogobrojnih susreta sa predstavnicima naše administracije, odnosno službenicima MSP, u proteklom periodu, jasno je evidentiran manjak stručnih kadrova koji bi kontinuirano, profesionalno i dosljedno mogli pratiti najnovije međunarodne propise iz oblasti pomorstva te blagovremeno reagovati na nacionalnom nivou. Suvišno je ponavljati da eventualne nekompatibilnosti sa međunarodnim normama, koje bi mogle biti utvrđene tokom predstojećih inspekcija, mogu rezultirati ponovnim izuzećem Crne Gore sa Bijele liste. Uzimajući u obzir da mjesta naših pomoraca lako popunjavaju sve dostupniji pomorci iz daleko-istočnih zemalja, vjerujemo da bi ponovna ekskomunikacija naših pomoraca sa međunarodnog pomorskog tržišta imala dalekosežno negativne posljedice”, stoji u dopisu UPCG Nurkoviću.

Oni ističu da je na međunarodnom tržištu trenutno angaživano oko 6.500 crnogorsih pomoraca i da od njihovih zarada u prosjeku živi još po pet članova porodica po pomorcu.

“Godišnje u našu ekonomiju pomorci od svojih zarada unesu par stotina miliona eura, što je gotovi ravno godišnjem iznosu priliva novca od svih direktnih stranih investicija u Crnoj Gori. Uprkos tome, ponorci se suočavaju sa nizom problema-prvenstveno lošim i nekoordinisanim radom državne administracije zbog kojeg vlasti država u kojima su sjedišta njihovih poslodavaca, ili čiju zastavu viju brodovi na kojima oni rade, ne priznaju crnogorske brevete”, navode oni.

Kako su dodali, pomorci su izloženi skupim i sporim birokratskim procedurama kod naših organa, a država toleriše javašluk i brojne malverzacije u sistemu za obrazovanje i obuku pomoraca, što dovodi do drastičnog pada njihovog stručnog kvaliteta.

“Uvjeravamo Vas, ukoliko se nastavi sa dosadašnjim pristupom državne administracije, kao i neadekvatnom kadrovskom sistematizacijom unutar iste, crnogorsko pomorstvo će, sa međunarodnog aspekta, i ubuduće biti marginalizovano a crnogorski pomorci izloženi teškom uslovljavanju od strane inostranih brodarskih kompanija, odnosno agencija koje posreduju prilikom ukrcaja”, ističu oni.

Naglašavaju da ni ostala ministarstva čiji se rad reflektuje na sektor pomorstva, ne iskazuju odgovarajući stepen spremnosti da pristupe rješavanju akutnih problema sa kojima se pomorci suočavaju, te da postoji očigledan manjak komunikacije među njima, što vrlo često usložnjava ili pak odlaže rješavanje tih problema.

“Prvenstveno bismo pomenuli kompleksnu problematiku iz oblasti rada i socijalnog staranja te, u slučaju pomoraca, neadekvatno definisanu kompatibilnost sa sistemom medicinske zaštite. Iz naših dosadašnjih iskustava nameće se zaključak da MSP, kao resorno ministarstvo, u ovom trenutku nema dovoljno volje ili kapaciteta da bude koordinator u sistematskom sagledavanju, te rješavanju potreba pomoraca”, stoji u dopisu UPCG Nurkoviću.

UPCG problem ilustruje najnovijim iskustvom jedne svoje članice koja plovi kao prvi oficir na brodovima jedne italijanske kompanije za koju radi još nekoliko naših pomoraca, a koja će po svemu sudeći uprkod dugogodišnjem iskustvu i odličnim referencama kod poslodavca, ostazi bez posla jer Crna Gora i Italija još nisu potpisale bilateralni sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca.

“Za nas izuzetno važni međunarodni bilatelarni sporazumi o međusobnom priznavanju Ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, do sada su potpisani za zanemarljivim brojem zemalja, i to uglavnom na inicijativu pojedinih subjekata koji nisu dio naše državne administracije. O površnom pristupu naše administracije u ovoj ključnoj oblasti, najbolje govori podatak da je u najnovijem takvom sporazumu koji je potpisan sa Portugalom u septembru ove godine, kao kontakt našeg resornog ministarstva naveden tel/fax broj „+381 81……“. Takav propust je, blago rečeno, nedopustiv”, jasni su oni.

Prema njihovim riječima, nedovoljna motivisanost zaposlenika državne administracije iz oblasti pomorstva takođe se ogleda i kroz činjenicu da je Crna Gora, nažalost, jedna od dvije primorske zemlje u Evropi koja još uvijek nije punopravni član Paris MoU PSC sistema.

“U tom kontekstu valja naglasiti i netransparentnost u djelovanju MSP gdje se sve aktuelnosti iz oblasti pomorstva plasiraju selektivno i sa zakašnjenjem”, stoji u dopisu UPCG.

Oni od Nurkovićevog resora traže da se konačno počne na pravi način baviti svojim poslom kada je pomorstvo u pitanju.

“Ne želeći da gubimo fokus sa potrebe rješavanja problema pomoraca, koristimo priliku  da pomenemo i neusklađenost našeg zakonodavstva sa evropskom legislativom te slabu primjenjivost propisa iz oblasti zaštite prirodne sredine, odnosno onečišćenja mora i vazduha u uslovima inteziviranog nautičkog/kruzing turizma”, zakjučuje se u dopisu UPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

250 000 eura košta lijepi stan u centar budve. Ujaku obradu ću da dam ključeve ako oće da mi ga obilazi. I ovaj u bar isto što kupim od 150 000 eura. A za koju godinu otprilike tri četiri videćemo da kupim jedan stan u porto montenegro. 👍

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Da vam kažem nešto pomorci su u pravu ja ne znam kolika im je plata. Ali vi sa trista eura ste glupi nije suština preživeti suština je zivjeti. Samo ja bih zamerio jednu stvar koš žena pomoraca ako mnogo troše od njihove plate jer je teško zarađeno a one je olako potroše. Sa druge strane oni unose 200 miliona eura… Više »

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@Neko iz mase U pravu si da Naslov Ugrozena egzistencija vise od 30 000 ljud ne odgovara istini i da je bar duplo visi. Kad pomorac dodje sa broda on ne miruje ,podje u kafanu i casti drustvo,pocne graditi kucu ili apartmane i bude pusla za one koji hoce da rade. Da nije pomoraca pitam se koliko bi vrijedne Grbaljke… Više »

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Naslov Ugrozena egzistencija vise od 30 000 ljudi
Hahahahaha
A saberite koliko tu ima para od njihovih plata. Ja mislim da moze pokrit dobar dio Bar Boljare

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Ljuta da nisam imao pare ne bi ih ni mogao skolovati u Kotoru najskupljem gradu u Crnoj Gori gdje je veci racun za vodu nego kod nas za struju,a da vole drzavu neka je vole onoliko koliko i ona njih, a drzava ih voli toliko da im naplacuje klasu 2000eu.imaju zivotno osiguranje pa nek ga tamo uplacuju

ACM1899
Gost
ACM1899

Sreca samo pomorci ne placu porez, svi vi radite potpuno legalno uplacujete sve ne prijavljujete jedne prihode a dobijate druge

Nik
Gost
Nik

Dakle, mi imamo 30.000 koji zaradjuju 50.000 godisnje, ako ne i vise i na to zakidaju drzavu za oko 20.000 = 600.000.000 eur A svi ste patriote?! Ima i veci procenat gradjana od vas koji rade za strance ili su stranci pa placaju porez, sta treba da traze da i oni ne placaju?! Naravno gospodo pomorci da vi imate pravo… Više »

Marin
Gost
Marin

720 dolara mi je dnevnica na topaz niki..uzivaj brate i dodji da mi naplatis porez ha ha ha

Tako je to
Gost
Tako je to

Njemačka plata 2600 € Bruto 1371€ Neto ,odbici porez 690€ zdrastveno i penzijsko i drugo 530€ e sad zamislite dje bi bili Njemci kad bi svako sebi uzeo za pravo da ne plaća porez.Mada oni ne pitaju nego direktno od Firme dobijaju pare.

Marin
Gost
Marin

Provjeri zakone za pomorce kralju u bilo kojoj zemlji potpisnici mlc konvencije..nijedan nerezident ne placa porez dzabe je uveden, ne moze drzava da oporezuje covjeka koji radi u inostranstvu, za inostranu firmu, pod inostranom zastavom i u maticnoj zemlji je manje od 183 dana u godini..ne mogu razumijes mi smo nerezidenti..

Nik
Gost
Nik

Doci ce ne brini :)))) no ces malo i u corkicu zbog toga 🙁

Marin
Gost
Marin

U corkicu zbog dobre plate? Ha ha jao kako si neobrazovan moj druze zao mi je sto postojite takvi..na vas se vlast formira, greote od pametnih u nasoj drzavi..nemocni su jer su u zestokoj manjini..pozdrav i gledaj u svoj tor i svoj obor ako imas ista u zivotu..a ja bih se nekako snasao za taj porez i da se dogodi..samo… Više »

Za NIk
Gost
Za NIk

NIik naspavaj se malo, nedostatak sna lose utice na zdravlje no visis na netu 24 sata, cime li se ti bavis ajde pojasni nam, jutros nisi na poslu sigurno.

Sanja
Gost
Sanja

Izvini, zasto bi placali porez u drzavi u kojoj taj isti novac NE zaradjuju? Da je drzava dovoljno razvijena da se ovdje, uz svoju porodicu, zaradi 50.000 godisnje vjerujem da nikome ne bi bio problem da plati porez. Nas narod vjecito zavidi onima koji su se snasli i imaju sto razumijem kad su u pitanju korumpirani politicari ali ne i… Više »

Tako je to
Gost
Tako je to

Izvini ali ako ti mislis da pomorci ne placaju porez u drugim državama čiji gradjani su ,onda si kompletno zalutala.u Ovoj državi se niko ne oseća dužan da plaća porez,Svako ima svoj razlog što ne bi plaćao porez.

Nik
Gost
Nik

A kojoj to drugarice drzavi oni placaju porez, kad si vec toliko obrazovana? Porez mora da plati Ronaldo a ne pomorci, shvati to!!!

Bokelj
Gost
Bokelj

Eto iz ovih komentara dokaza da crnogoranima nije mjesto u Boki. Zivjela nezavisna nasa Boko!!!

Moje ime
Gost
Moje ime

Pored mjesecne plate od nekoliko hiljada, vi bi ste jos i penziju i placene ne radne dane, jeli??? A zapitate li se vi nekad kako zivimo mi sa 300 eura mjesecno? A uz to plaćamo isti porez kao i vi, pomorci. Jedino je razlika što mi ne vozimo džipove, ne pijemo viski, ne možemo da idemo na Bali, u Barselonu,… Više »

Pomorac
Gost
Pomorac

Kućo moja evo ti u Kotoru imas srednju pomorsku skolu i napravi prekvalifikaciju i na brod pomalo, nego mi se čini brzo bi se ti vratio na svojih 300eur kad malo zavalja pa se malo ispovraceš a moras da radis. Radni dan ti nije 8-10 sati nego po MLC 14 sati i to bilo noćo bilo danju a nema ni… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Ne idem na brod jer mi ne trebaju hiljade i hiljade eura da bi podigao porodicu, podizem je i ovako i milija mi je ova moja crkvica nego svi vasi avioni i kamioni i vile i stanovi. Zavidim? Hahaha I, zar mislite da se odje mi ne mucimo za 300 eura i da se to moze poredit sa vasih 5,… Više »

Sanja
Gost
Sanja

Sanja je iza tastature jer je davnih dana trbuhom za kruhom otisla u Njemacku, na vrijeme zaradila pa sad uziva od penzije. Nije sjedala i sikcala na one koji vise od nje imaju nego razmisljala kako i ona vise da zaradi.

Moje prezime
Gost
Moje prezime

Bravo Sanja!sve naj

Moje prezime
Gost
Moje prezime

Da Moje ime, samo ne znas da se tvoja zena pozajmljuje vjerovatno od nas zena pomoraca mnogo puta da im muzevi ne znaju, jer i Vaše trguju u Paradizu, nadograđuju nokte čini mi se više vremena imaju nego mi što sve moramo završavat umjesto njih kad su na brodu. a i komentarei[u…uh [to ovaj moj nece poci nedje , tako… Više »

$$$
Gost
$$$

Pomorac sam, plovim na stranaca, naporno radim i imam ogromnu platu. Godisnje sam kuci 3 mjeseca i tad se trudim da sto vise uzivam sa svojom porodicom. Pare koje zaradim trosim doma, redovno placam racune i porez. Drzava nista za mene nije uradila osim sto mi papreno naplate svaki brevet ili ispit. U nasem sektoru su zaposlili ,preko rodjacke linije,… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

I za tvoje cutanje i davanje glasa ovoj vlasti su ti krivi pomorci…..bravo $€¥¥₩

kovu
Gost
kovu

Glasaj DPS i dalje

Sanja
Gost
Sanja

Zasto onda ne ides na brod nego sjedis iza tastature? Lakse je stvarati porodicu sa 300 eura i kukati nego zavrnuti rukave i stvoriti nesto.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Dajte malo rešpekta pomorcima I njihovim ženama. Ja sam u inostranstvo ima li koja crnogorka da bi mene čekala. 👍sad ću da donesem preko banke 400 000 eura za dva stana u baru i budvi. 👍

Ranka
Gost
Ranka

Dejo đe si…hladi ti se vecera?

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Za pomorce kažu hleb sa devet kora a za nas u inostranstvo kažu trbuhom za kruhom. 👍

Moje prezime
Gost
Moje prezime

Ferrara Italia, dobro si? Kapiramo se…i ja ih mrzim.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Pomorcima svaka čast samo se hrabri dokopaju slave 99 posto vas i nas ne bi znali nac brod za ukrcaj u koju je luku. 👍

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Ja mislim da pomorcima stižu plate na strane banke recimo ko radi kod italijana stiže mu u banku u italiju I on ih dalje distribuira porodici. 👍

Zoran
Gost
Zoran

Novac šaljemo na naše banke isključivo

Baranin
Gost
Baranin

Pomorci donesu 200 miliona a Svetto Marovich Cosa Nostra Grrbaljska odnese 200 miliona…ha ha ha it takes one to spoil the partY

Williams
Gost
Williams

Neka te,ne dirajte Osmana.stari je to pomorac i bastadur.stari je to pomorac.ima upisano u matrikulu više vijadja niz Lim na točku od FAP-a trinestice🧜‍♂️🧜‍♂️🧜‍♂️

KOTOR
Gost
KOTOR

bravo,za fap najjace si se sjetio.

amo
Gost
amo

Nije ni cudo,jer dosadasnji ministri saobracaja i pomorstva izuzev ministra Lompara,nemaju blage veze sa pomorstvom,a pojedini neznam dali znaju plivati.No nadjose nedje na sjever slanu vodu pa mozda nauce.

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto je to dobro Lompar ucinio za pomorce?

ISTINA
Gost
ISTINA

Kako vas nije sramota sve sto smo zaradili smo ulozili u CG, placamo poreze sve redovno, racune, brinite vi o vasim suprugama mi vala toliko nismo ugrozene bas, da se moramo sa politicarima vucarat. Stvarno su pojedini komentari uvredljivi a nema dana da nam neko ne kuca na vrata da trazi pozajmicu, nismo nikoga odbili svima smo pomogli. Pazite se… Više »

Xxx
Gost
Xxx

Admirali iz Petnjice.Sucko Cucko i naravski Dzej.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ovi pomorci bas misle da mi sisamo vesla,haha.. Bas ste ugrozeni vidi se na svakom koraku 😉

C G
Gost
C G

Zašto pišeš o onome o čemu blage veze nemaš?

Zoran
Gost
Zoran

Pod hladni tuš, bit će ti lakše

Ljuta
Gost
Ljuta

Ko kaze da su pomorci ugrozeniji od ovih sto nista ne rade ili rade pošteno laže..
Najugrozeniji su ovi iz rha politike…malo ih je ostalo u braku a mnogo njih ide u javne kuce..

Ljuta
Gost
Ljuta

Bas ste se na vrijeme oglasili. Ovo je bilo pokusano jos 2000g bez uspjeha jer NIKO nece da nista poduzme…zasto ne izadjete na ulicu…kazete da vas ima preko 6000 plus vase porodice..to je 30000glasaca….napravite nvo kao pokret ili stranku i problem rijesen…pokusajte sa starijim i iskusnijim kolegama iz udruzenja kapetana ..ima i onih koji nisu clanovi nikakvih org ali su… Više »

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Živo me interesuje da li uvazeni ministar Nurkovic zna da pliva? Da li uvazeni ministar zna sto znace sledece skracenice: SOLAS,MARPOL,MLC,STCW ….. sumnjam da zna ali znam da vecina baba u Boki zna o cemu se radi. A ovi sto su navalili da pomorci placaju poreze nijesu nimalo upuceni u tu profesiju. Npr ako neki pomorac iz EU ne dobije… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Vidi se da si mlad i neiskusan kao i sto se vidi da napadas pogresno….naprvili ste union ali nista niste poduzeli da sjednete sa drzavom i konkretno predlozite….zasto do sd niste rijesili pitanje poreza i penzija..beneficiranog staza…imate hrvatsku nek vam sluzi kao odskocna daska da uoblicite zahtjeve…hajde oladi…

KOTOR
Gost
KOTOR

Pobrkao si ti loncice majstore,hajde ti oladi Rade Hn je u pravu ,no takvi kao ti ste vjerovatno na budzet i provodite vrijeme na internet i nikakve koristi od vas ,pa onda pisete budalastine.Ostavite te pomorce na miru.

Ljuta
Gost
Ljuta

Doticni je bio kapetan kad si se ti rodio ili si isao u zabaviste tako da bi te imao dosta toga obuciti da nisi ubrozan..

KOTOR
Gost
KOTOR

BICE DA SU TE OPASNO ZLOSTAVLJALI ,NIJE TI LAKO TO SE VIDI ALI IMAS INSTINTUCIJE KOJE MOGU DA TI POMOGNU-AKO NIJESI ZAKASNIO, A BOJIM SE DA JESI.

da da
Gost
da da

Ljuta, sada ste mozda profesor Radnog prava na nekom privatnom fakultetu gdje su Vam kolege sa kupljenim diplomama, niko ne bjezi od placanja poreza ali da li je po Vama ovdje sve kako treba da bude, mislim na nasu majku CG, ? Mislite da pomorci ne daju dovoljno svojoj majci CG od svojih zarada?

Animus
Gost
Animus

Kako ce biti stabilna situacija u pokorstvu, kad nam ga uvjek vode sumari i lopine. Ministarstvo pomorstva treba da bude zasebno, sa stricnim kadeom koji poznaju materiju. Neko pomenu placanje poreza…kome da placam porez kad sam nezaposlen? Firma mi je,npr, registrovana u Singapuru. I ja i moje kolege, posao trazimo po bijelome svijetu i sve pare donosimo u CG banke… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Opet nerazmnost…zasto da ne placas porez? Zasto da agencije za ukrcaj ne vode kontrolu svih ukrcaja i iskrcaja….ako imas koristi pa vezes placanje poreza sa penzijskim stazom i beneficijama i obezbedjenju nadoknade kad se ne mozete ukrcati….znaci ako ne znas pitajt…uskoro se osniva u kotoru consalting agency samo za pomorce..iskoristite njihovo znanje..

KOTOR
Gost
KOTOR

o cemu pricas ti ,koji porez da placaju i zasto,pa onda bi trebali da naplatite poreze i svim Crnogorskim drzavljanima koji rade u inostranstvu po tvojoj logici,imas na hiljade crnogoraca u Americi,Italiji sa crnogorskim pasosima koji tamo rade ,koja je razlika izmedju njih i pomoraca ?????????Ajde strucnjaku objasni mi to molim te, bas me interesuje .

Ljuta
Gost
Ljuta

Opet brzina i nerazumnost….svi ti koje spminjes PLACAJU POREZ DRZAVI GDJE RADE….Pomorske drzave UK..Norway etc svojim pomorcima NAPLACUJU POREZ AKO PLOVE POD DRZAVNOM ZASTAVOM…ako plove na zastavama FOC zemalja ne placaju ali moraju biti prko 6 mjeseci godisnje van zemlje boravista ali u tom slucaju nemaju NIKAKVE beneficije….Ne mislite valjda da su Hrvatski i Slovenski pomorci gluplji od vas ili… Više »

KOTOR
Gost
KOTOR

ok,ocigledno si tvrdoglav kao mazga,raditi kao pomorac ili raditi u inostranstvu kao konobar,gradjevinar sa Crnogorskim pasosem je potpuno isto,ja plovim 29 god i vjeruj mi prvi bih da imam nacina placao ali kao pomorac drzavi radni staz i osiguranje, i vec bih sad bio u penziji jer imam beneficirani radni staz,ako mislis na 9% porez na dobit ne mozes ga… Više »

Mariner
Gost
Mariner

Drage kolege pomorci znam da Usruzenje pomorskih kapetana radi sve da poboljsa polozaj nasih pomoraca na stranim brodovima pa i status kod nas medjutim: Prvo: zivite u drzavi koja od devedesetih proslog vijeka nije shvatila i nema potrebu da uradi vise na poboljsavanju statusa pomoraca. Drugo: kao drzava ona mora da ima sistem kako pravicno, kao ostale drzave evrope naplati… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Opet lutanje i neistina…UKCG nije do sad nista konkretno uradila da pomogne pomorcima…to je udruzenje napravljeno po diktatu dps da ugase bivse udruzenje kapetana ali to je svima poznato….oni niti su niti imaju ni volju ni znanje sto treba uraditi ali bez udruzenja veceg broja pomoraca nista se ne moze postići …

Gabelj Duklja
Gost
Gabelj Duklja

Bošnjaci unište sve čega se dohvate

Ljuta
Gost
Ljuta

Ni Andrija Lompar kao ministar nije nisa uradio za pomorce …cak naprotiv ..udruzio se protiv njih

KOTOR
Gost
KOTOR

KONACNO DA SI U PRAVU,

Ljuta
Gost
Ljuta

Sve sto sm napisao sam u pravu jer sam ja sve to prosao a vi tek trebate da prodjete…treba vam malo logike a i pitajte zene(pametnije su od vas) sto je bolje za porodicu…. pitajte sebe sta kad malo postarate pa se ne mozete ukrcati ili ne mozete naci ukrcaj? Zamislire da sa 15g navigacije idete u punu penziju( a… Više »

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Tacno tako

Sve sto nam se na put nadje

Ljuta
Gost
Ljuta

Nurkovic je politicar i nista ne mora znati ali ovi sto su zaduzeni za pitanje pomorske struke su svi veliki crnogorci koji nemaju prakticki vrlo malo ili ni malo znanja a ni volje.

kotoranka
Gost
kotoranka

Pozdrav i mirno more svim pomorcima.

kotoranka
Gost
kotoranka

Veoma je tezak zivot pomoraca i njihovih porodica, iako su uslovi na brodu bolji i duzina navigacije tokom jednog vijadja-ugovora, kraca. Kao supruga, a potom i majka pomorca, sugerisala bih svakome od njih da uplacuju penziono i zdravstveno osiguranje, jer na taj nacin misle na svoju buducnost, odnosno starost. A sami tim i na svoje porodice. Pozdrav i mirno svim… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Kotoranka bravo…ipak uprostila si najvaznije…problem je mnogo zamrseniji nego sto ti napisa…..uHR posle 15g plovidbe pomorac moze u penziju..zasto mi ne bi mogli slicno odnosno bolje sklopiti ugovor sa drzavim….rekoh samo stotinjak pomoraca spremnih da se ovi problemi riese kako na korist njih tako i na korist drzave…

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Da nije ,prvenstveno pomoraca i ovo malo turizma ekonomska situacija u CG bi bila katastrofalna. Zato svim nasim pomorcima zelim :
Fair winds,calm sea and safe arrivals!

Zoran
Gost
Zoran

Živio Rade i fala

Neđo
Gost
Neđo

To je i smanjivanje količine novca u crnogorskoj blagajni.

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Sova ja sam otac dvojice sinova koji su pomorci ja sam im placao skolovanje i stan u dok su studirali pomoc od drzave je samo neka si zdravo i ti i svi koji misle tako sto treba porez placati da bi iskomplesirani politicari kupovali majbahe

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne druze…osjetio si pare ali ne mislis dobro sinovima niti postujes da ne kazem volis drzavu CG…
Osnova postovanja i ljubavi prema drzavi je placanje poreza…koliko je drzava investirala u tvoje sinove ti nazalost ne vidis niti si toga svjestan…ne bih dalje…mozda bi tvoje sinove dok su mladi naucis osnove drzave i uzajamnih obaveza

porez
Gost
porez

druze iz Ljute, ako smo kupili pet stanova u CG a ne u BG na vodi kome placamo porez? ako smo napravili kucu u CG a ne na Zlatiboru? Ajde ljuta nik ti govori kakav si lik.

Ljuta
Gost
Ljuta

E bas si bistar….mi ne pricamo o porezu na nekretnine nego o porezu na zaradu/dobit koji drzava odbija svakom radnom covjeku kao sto mu odbija od bruto plate dio za osiguranje zivota i za osiguranje penzije….porez o kom ti pricas placaju i stranci kojo zele da zive ili imaju nekretninu u CG….i razmisli malo prie no sto nesto pitas…sledece litanje… Više »

Cinik
Gost
Cinik

Za sta da vam placam porez? Ja sam svoje pare zaradio lomeci kicmu po bjelom svijetu, i opet ih donesem da ih do zadnjeg dinara potrosim u Crnoj Gori. Kome smeta, eto vam brodova i kompanija pa probajte i vi, niko vam ne brani. A dodjem kuci na odmor skoci ala i vrana na mene, daj za ovo, daj za… Više »

Mario
Gost
Mario

A jeli ti “lakse”sad u kicmu,jesi li je “ispravio bez grijanja”.Smijeh kao lijek.Mirno more,pozdrav posadi broda.

Ljuta
Gost
Ljuta

Tebi bi samo rekao jer drugacije sa pomorcima tvoga tipa se ne moze… Da sam ja drzava na svaki $ koji si poslao na banku u CG bih ti prvo blokirao te racune a kad bi dokazao odakle ti bih ti na svaki $ naplatio porez na dobit…..svaka agencija koja se bavi ukrcajem pomoraca bi morala ovjeriti ugovor sa pomorcem… Više »

kovu
Gost
kovu

Lagano, sto si napet? Ako bude kao sto ti velis, otvoricu racun u inostranoj banci odakle mi je kompanija i sva placanja karticom preko te banke.
Ne pravi se pametan

Xxx
Gost
Xxx

Sto se izvinjavas kolega.Za ove sto se bave kriminalom vele “snasli se momci”.Biti kriminalac u Crnu Goru je jako cijenjeno i pozeljno zanimanje.A mi sto radimo vani smo u najmanju ruku prezreni.

Hn_nmiklo
Gost
Hn_nmiklo

E jes bas mi vas je zao, svaki pomorac kad treba da se glasa kaze a sto mene briga ja svoju koru zaradjujem napoljeee eeeaaada

Bajo
Gost
Bajo

Ziva istina, svi odreda ne izlaze na izbore… Mislite da je nurkovica kozna okle je briga za pomorce sa primorija…

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Sto se bune pomorci, ako im nevalja neka se vrate doma pa rade kao strazari ili farbaju barke

Roko
Gost
Roko

A za koga da glasam?

Ljuta
Gost
Ljuta

Za srbe, no za koga drugog?

Budan
Gost
Budan

Ne zna coek posa , batalite ga.

Nik
Gost
Nik

Zaaz, glupa ti je prica skroz. Zna se odlicno koliko su nasi pomorci strucni i cijenjeni i zasto su tu dje su… Hvala sto brines ali sigurno zivim bolje od tebe, nesreco nesposobna koji moras plovis! Ne mozete ocekivat nesto od drzave a da ne placate porez, mi ostali smo budale? Da je uredjena zemlja, pa ne bi imali ni… Više »

Rajan
Gost
Rajan

A sto mislis mrcove da njihove plate nijesu oporezovane u zemlji dje je kompanija registrovana….malo je sto novac trose odje no bi jos dodatne poreze…

For Nik
Gost
For Nik

Au Nik koje su to priče?

Pjer
Gost
Pjer

Ajde nik zalozise i za ove kako kazu biznismene da i oni ponesto plate.Cujem da duguju grdilo drzavi sto im je sve dala.A staje nama to dala jos nam je i kompanije utrla pa plovimo od nemila do nedraga.

Ljuta
Gost
Ljuta

Sta ti je drzava dala? To je pitanje za 🐃🐃🐃? Ti si onog trenutka kad si se rodio zavrsio sve skole od osnovne pa nadalje….mora i ti da si iz CT

Zaaz
Gost
Zaaz

Taj Nurkovic treba da bude ministar poljoprivrede.boze nas sacuvaj od ovih univerzalnih ministara

Primorje.
Gost
Primorje.

Pomorci donose zivu paru, bilo da grade kucu, kupe stan, auto ili ih popiju u kafanu. Oni te pare zaradjene tamo donesu u svoju drzavu.

Ljuta
Gost
Ljuta

Sve to rade i stranci kad dodju u CG ali placaju porez na zaradu u svojim državama

Pomorac
Gost
Pomorac

I na kraju zasto se raspravljamo sa ljudima koji ne plove umjesto da pisemo komentare na temu pomorci_ministarstvo.
Ministar pomorstva je iz nekog mjesta na sjeveru drzave…eeeeeej!!!

Jaksa
Gost
Jaksa

Svaki pomorac od kompanije dobija naknadu za osiguranje koju NIKO od njih ne uplacuje!!!! Dakle sami su krivi!!! A da bi imali koristi od sistema moraju da uplacuju radni staz i osigiranje kao mi sto radimo odje i kojima treba u prosjeku 1,5 godina da zaradimo jednu njihovu platu!

ana
Gost
ana

pa sto ti ne plovis magarce?

Jovo
Gost
Jovo

Sramno!Treba da idu nesposobni ljudi iz ministarstva.

Zaaz
Gost
Zaaz

Leb sa 9 kora ja ti kazem no si ti promasio skolu.eo su kurseve uveli za takve ka sto si ti .uplati lijepo a mislim da nemas okle ..al ako nadjes zavrsi to lijepo i predaj papire i plovi ka mi..no se bojim da sve grijesim u vezi tebe..mozda si ti doktor Nik!

Zaaz
Gost
Zaaz

E leba nema Nik nikad

Nik
Gost
Nik

Koliko poreza drzavi placa ovih 30.000 ‘ugrozenih’ i preplacenih, a koliko mi obicni smrtnici i zasto?!

POMORAC
Gost
POMORAC

A koliko novca mi donesemo Crnoj Gori..A to sto si ti odlucio da radis za 300 eura je tvoj problem,polazi brevete pa idi na brod kao sto smo i mi ostali!

Plava grobnica
Gost
Plava grobnica

Bravo! Mirno ti more gdje god plovio i sretan povratak i tebi i svima koji plove! Neka Vas Bog čuva a ovi lešinari neka crknu od muke i planiraju kako će vas reketirati.

MSC bagra
Gost
MSC bagra

POMORAC
Ima toga brašna sad dosta,50% su veze i vezice i poslušnici…samo padajte i ne saginjite se po sapun

Ljuta
Gost
Ljuta

Ali se breveti polazu druze pomorac…

Maritimo
Gost
Maritimo

Koji ste vi penali… 7000e mi “kapne” svakog 13.u mjesec i zabolje me sto ne radi Radoje Dakic hahahah ili mljekara

Misprikvatro
Gost
Misprikvatro

Zaradjuju ih van drzave. Nemaju nikakvo zdravstveno ni socijalno od drzave. Donose zive pare, pre koje nimo drugi ne moze da zaradi u tom iznosu u ovoj zemlji sem politicara koji su sebi to lepo namestili, a oni sve zaradjuju legalno, takodje to je 75% srednjoskolaca i tek mozda 15% fakultet, ostalo kurs. Gde jos imate te zarade sa tim… Više »

bogi
Gost
bogi

Tacno si rekao.Kako bi ovi dusebriznici da punite budzet pa da se zaposljava pred iznore pola Rozaja dodje u Podgoricu i odmah posao a ne umiju putem ici sve sa kosovskim kupljenim diplomama.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pogresno racunas..danasnji pomorac plovi oko 6mjeseci godisnje.
Znaci plata mu nije 4000eura mjesecno nego 2000.(ovo uzimam kao prosjek od kadeta do kapetana)
Ako placa radni staz i osiguranje ima u prosjeku manje nego ako radi kao konobar u hotelu…..zato u krstenim zemljama nema ili ima sve manje onih koji zele da plove a nadam se da ce tako biti i u CG

Mariner
Gost
Mariner

Ljuta ako donesemo godisnje 200.000.000 eura a ima nas 6500 to je prihod oko 30.000 godisnje po covjeku..prosjecna plata je znaci 2500..5 prosjecnih crnogorskih..a plate pomoraca variraju i do 35000 eura permanent pay..imaju je pojedini nasi pomorci znas ih ako si sa ljute..prave sada zgrade po kotoru..a od poreza cete se ovajditi strasno, ne znam koji pomorac moze priustiti da… Više »

Komsija
Gost
Komsija

Za sta da uzmu porez,drzava nista pomorcima nije dala nije ali zato dobro naplacuje usluge kroz zamjene dokumenata i na razne takse.Kazes da su pretplaceni a po tome se vidi koliko pojma nemas.Ti ljudi su po 6 mjeseci na brodu,stranci im ne uplacuju radni staz,ne vide porodice za to vrijeme,preko 200 miliona donose Crnoj Gori godisnje. Bolje da ne pises… Više »

Sova
Gost
Sova

Većina pomoraca nije platila školovanje. Oni koji rade u CG im plaćaju školovanje.

Ljuta
Gost
Ljuta

On ne racuna osnovnu i srednju skolu…to mu je platio Sveti Petar

Pjer
Gost
Pjer

Dati odgovori pomorac vec 35 godina na stranim kompanijama.Ne placamo nista i date pitam jesmoli mi krivi za to.U sredjenim drzavama se placa ali imas od toga neke koristi i te pare znase dje idu.Odje bi i tako neko lapijo te pare i nebi imo pojma dje zavrsavaju.Pozdrav

Pomorci panjine
Gost
Pomorci panjine

Pjer
Pametan si mnogo,35 g ploviš,ali si isto nepismen,npr. Znase,dati,date…vjerovatno si kofmilar,noštromo,mazač,ako si i to,bolje gledaj kako te prvo doma opeljuškaju pa tek onda država…

Pjer
Gost
Pjer

Ebiga ovamo se Engleski koristi pa se i zaboravi pomalo.Inace vi kako je Zika govorio KOLEKTORI meni ste vrh.

Bokelj
Gost
Bokelj

SVe pare koje krvavo zaradimo, po 7 mjeseci u izolovanom prostoru bez mogućnosti dijete da zagrlimo i ženu, potrošimo u Crnoj Gori. I ko si ti da pitaš?

Panjevi plove
Gost
Panjevi plove

Bokelj
Zato vam žene drugi grle,ko te ćera do stojiš 7 mjeseci,nego vas išćeraju iz doma,jedva čekaju da vam vide ledja…

Mario
Gost
Mario

To “kralju”cudo su “komsije” da ih “pripaze”i Bogu fala da ih zdravo svi trosite,ostat ce i vama “dosta”od onoga OSINJAKA.

Mariu
Gost
Mariu

hahaha….eh Mario, pazis li ti čiju pa znaš. Ajde nije sapun da se troši.

Budale plove
Gost
Budale plove

Mario
Paze ih top,za koga idu u teretane,fitnese ,pedikire,ne sigurno za njih budaletine što su 2 mjeseca u godinu,doma,znam ih buljuk iz Kotora koje vole provod ,neki su i u viceve izašli…

Od panjeve žene
Gost
Od panjeve žene

A evo vaše ne grle nego su sve nevine i vjerne. Ajde biznismenu…mora da si zadrigo od kafane i pića, pogledaj ženi u telefon ako smijes. Posjecuje li te interventna svako malo? Bog nam je dao takav zivot mozete samo da crknete od zavisti.

Ljuta
Gost
Ljuta

U CG svaki 4ti brak se razvodi u toku od 10g….najmanje se pomorci razvode po statistici a najvise CT i PG

KOTOR
Gost
KOTOR

A TVOJU GRLE ISPRED TEBE, NEGO NE VIDIS.NIVO INTELEGENCIJE TE JE ZASLIJEPIO ,ETO KOLIKO SI PAMETAN,

KOTOR
Gost
KOTOR

tako je majstore,ne kapiraju da smo mi skolu zavrsili u ovoj drzavi koja nije sposobna da nas ukrcava,svaki pomorac ,ce pristati da placa poreze, ida ima radni staz ako je drzava sposobna da nam ponudi posao,pa na Barskoj i Crnogorskoj plove nasi pomorci ,crnogorska zastava,pa kako nemaju radni staz i osiguranje ????????????????zasto ?????????eto to pitajte ministra i ove pametnjakovice sto… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Cus krvavo zaradjeno? Proslo je to vrijeme..ugovori su vam 3-4 mjeseca ali.mnogi zele duze….imate sve djabe od hrane do smjesaja….izlazite u strane zemlje..upoznajete druge drzave gradove ljude i gospodje…i odlicno ste placeni…kad ostarate kukat ce te sto niste placali radni staz max. Koliko ima pomoraca koji nisu placali radni staz godinama ili su placali minimum i sad su im penzije… Više »

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Pojes ce te ljubomora Nik.Ti sigurno ni zelje ne znas posadit,a znas tudje pare brojat.Crkni od zavisti kad si takav!!!

Marin
Gost
Marin

Nik 600 ddo 720 dolara mi je dnevnica na topaz brodove zavisi na koji brod odem..a ti pjevaj borbene hahahaha mrrrsssss od pomoraca

Send this to a friend