Ekonomija

Pomorci učešćem u izradi zakona do boljeg statusa

Iskustvo koje pomorci imaju i situacije sa kojima se suočavaju svakodnevno na terenu su od velikog značaja i mogu svojim učešćem samo doprinijeti kvalitetnijoj legislativi u ovoj oblasti, kazao je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić, koji se sa generalnim direktorima za oblast pomorske privrede i pomorstva Majom Mijušković i Vladanom Radonjićem sastao sa predstavnicima Unije pomoraca.

“To je nastavak saradnje, koja se mora u kontinuitetu razvijati kako bi dala konkretne rezultate”, kazao je Hajdarpašić,  saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

On je predstavio korake koje je Ministarstvo preduzelo kako bi se neka od otvorenih pitanja efikasno rješavala, posebno pomenuvši susret njihovog rukovodstva sa italijanskim ambasadorom u Crnoj Gori.

“Današnji sastanak je prilika da se sumiraju zaključci i obaveze koje će se sprovoditi u narednom periodu i, u skladu sa tim, dogovoreno je intezivno učešće predstavnika Unije u izradi pravilnika i zakonskih akata koja se odnose na obrazovanje i stručno osposobljavanje pomoraca”, navode u Ministarstvu.

Predstavnici Unije pomoraca, Vlado Vučetić i Vladimir Vujović, saglasni su sa predlogom da se pomorci interaktivno uključe i doprinesu izradi pomenutih pravilnika, te napominju da će svoj doprinos dati i izradi strategije razvoja pomorstva.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji sa zemljama regiona, u prvom redu o obrazovnim centrima i priznavanjima ovlašćenja pomoraca iz regiona.

“U tom smislu, razmotriće se postojeći sporazumi o saradnji sa zemljama u regionu, ali i predložiti potpisivanje sa onim državama sa kojima u ovom trenutku takvi sporazumi nijesu definisani. Sagovornici su tokom razgovora razmijenili stavove i o položaju Crne Gore u međunarodnim pomorskim organizacijama, kao i o redovnim kontrolama koja evropska pomorska administracija sprovodi i u našoj zemlji”, zaključuju u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Farsa neznavenih sluzbenika i mladih pomoraca koji zele fotelje

C G
Gost
C G

Razmisli: “mladi pomorci koji žele fotelje…” A đe su te fotelje? Da ostave plate koje imaju? Ta ti priča ne drži vodu…

C G
Gost
C G

Nadam se da će država povesti računa o pomorcima kako treba, oni su crnogorski najbolji izvozni proizvod.

Send this to a friend