Ekonomija

Ponovo uspostavljene linije: U autobusima iz Beograda trećina putnika

Autobuski prevoznici su bili najviše pogođeni mjerama obustavljanja javnog prevoza zbog pandemije kovid-19, saopšteno je iz podgoričke kompanije Božur.

Izvršni direktor tog preduzeca Radivoje Kovačević naveo je da su zbog toga ove godine izgubili 900.000 eura. Kazao je da je nakon otvaranja granice sa Srbijom preduzeće Božur ponovo uspostavlilo dvije linije za Beograd i Suboticu, ali je istakao da se ljudi ne odlučuju za putovanje zbog neophodnih “skupih“ testova.

On je Vladi poručio da bi kompanijama iz ove branše najveću pomoć predstavljao nesmetan promet putnika preko granica, bez testova.

“Pandemija kovid-19 je punih pet mjeseci obustavila obavljanje naše djelatnosti na način da je bilo zabranjeno da vršimo prevoz putnika u linijskom saobraćaju. To znači da smo branša koja je najviše pogođena, s obzirom da nam je djelatnost prva ukinuta a posljednja uspostavljena”, kazao je Kovačević Pobjedi.

Naveo je da će pandemija i ubuduće uticati na poslovanje te kompanije negativno jer ocekuju smanjen prihod u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na to da ce trebati vremena za normalizaciju stanja.

Dodao je da Božur ima 37 zaposlenih, a nijesu otpuštali radnike ni smanjivali njihove plate. Posjeduje 22 autobusa, a prije pandemije je planirana nabavka još osam novih.

“U Crnoj Gori od 2. jula održavamo dvije nove linije, dok za inostranstvo imamo još 12 linija, od kojih su trenutno aktivne samo dvije za Srbiju, do Beograda i do Subotice iz Herceg Novog”, izjavio je Kovačević.

Dodaje da su ponovo uspostavljene kada je otvorena granica sa Srbijom.

“Ove dvije linije trenutno posluju na granici profitabilnosti, to jest za sada samo pokrivaju tekuće troškove linije, jer su popunjene svega 30 odsto u najvećoj mjeri zbog neophodnosti testova za prelazak granice”, objasnio je Kovačević i dodao da je interesovanje za putovanje veliko, ali da su testovi problem.

Komentarišući Vladine pakete ekonomskih mjera, naveo je da su za sada dobili pomoć iz prvog paketa mjera, odnosno za april i maj 100 posto minimalnih plata i u naredna četiri mjeseca 50 odsto, dodajuć da je to samo manji dio troškova te kompanije.

U Crnu Goru od 15. avgusta mogu ući državljani Srbije, BiH, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i SAD uz PCR ili ELISA test, ne starijim od 72 sata.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je prošle sedmice najavio da ce testovi za ulazak u Crnu Goru iz Srbije biti ukinuti ukoliko se nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u toj državi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE
Gost
MNE

Sto ne objavite oglas sto sam poslao

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

skupo avionom… a onda ovdje dolaze i čude se cijenama… na glas

Goku
Gost
Goku

A ko vam to pa dolazi

Send this to a friend