Ekonomija

Popović: Država da otkupljuje životne namirnice od domaćih proizvođača

Veliki broj mladih u Crnoj Gori želi da se bavi poljoprivredom, da to bude njihova primarna djelatnost i glavni izvor egzistencije. Proizvodnja zdrave, ekološke i prije svega kvalitetne hrane za mlade predstavlja osnov građenja zdravog načina i stila života, saopštio je danas sociolog i predsjednik Asocijacije mladih Crne Gore Marko Popović, nakon što je sproveo istraživanje “Mladi i poljoprivreda”.

Kako je istakao, istraživanje je pokazalo i da veliki broj mladih ima “strah” da će proizvesti više nego što bi mogli prodati i da država ne bi imala puno sluha za to što bi oni radili.

“Crna Gora ima ogroman potencijal za proizvodnju velikog broja životnih namirnica koje mi trenutno uvozimo iz drugih zemalja. Postavljamo pitanje koliko su namirnice koje uvozimo zdrave i kvalitetne? Stanovništvo napušta selo ne zato što to oni žele, već zato što su primorani jer način života se mijenja, država ne polaže dovoljno računa o tom dijelu društva, izvora egzistencije je sve manje”, naveo je Popović.

Dodao je da mladi imaju želju da se vrate starim ognjištma, da na svojoj djedovini proizvode zdravu i domaću hranu, ali nemaju mogućnost da svoje proizvode plasiraju ostatku društva.

“Ono što bi takođe nama kao društvu trebalo da bude jedan od prioriteta jeste da država proizvode od domaćih proizvođača otkupljuje i plasira u markete i prodavnice. Tako bismo imali zadovoljnog stanovnika iz polja i zadovoljnog i zdravog konzumenta tih proizvoda u gradu”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da mi kao društvo ne vidimo koliko blaga u selu imamo.

“To je rudnik zlata zapravo. Hrana je svuda u svijetu vrlo tražena roba i iskreno sam mišljenja da Crna Gora svojom izvanrednom klimom, kvalitetom zemlje može svoje proizvode plasirati čak i u inostranstvu. Izvor života je u selu, mladi pokazuju veliku spremnost da se aktiviraju i da plodnost naše zemlje iskoriste, da kvalitet klime okrenu u našu korist i mi kao društvo to treba da pomognemo”, kazao je predsjednik Asocijacije mladih.

Naglasio je da je pravi pokazatelj toga koliko je selo vrijedno i koliko bi nam bilo lakše da država pomaže seljaka jeste to što nas je, za vrijeme zatvaranja Crne Gore u vrijeme najveće epidemije, selo na neki način i prehranjivalo.

“Vodimo računa o selu, jer ono je rudnik. Rudnik koji očigledno ne umijemo da iskoristimo”, poručio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Konacno nesto konkretno I pametno da se cuje!
Odavno nijesam procitala nesto prostije receno a toliko korisno !

ELLAS
Gost
ELLAS

Bravo! Svaka cast Marko

niksicanka
Gost
niksicanka

Ovakvih vise treba nasem drustvu! prave teme… pravi pravac!
zivio mi sugradjanine moj dobri!

Send this to a friend